Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Pojištění: Evropa hlídá i rovnost českých pohlaví

Jakub Fürst
Jakub Fürst
29. 2. 2012

Konec „zvýhodňování“ žen a zvyšování cen jejich životního pojištění se neúprosně blíží. Evropské pojišťovny musí do 21. prosince 2012 u nových smluv sjednotit sazby pojištění pro ženy a muže. Jak to zahýbe s pojistným trhem?

Pojištění: Evropa hlídá i rovnost českých pohlaví

Pojišťovny včetně těch českých účtují u některých typů pojištění jiné sazby mužům a ženám. Soudní dvůr Evropské unie ovšem loni v březnu rozhodnul, že stanovovat rozdílné sazby na základě pohlavní identity je nepřípustné. Čas na nápravu nerovnosti dostaly evropské pojišťovny do letošních Vánoc. Změny se budou týkat především životního pojištění, důchodového pojištění nebo vybraných úrazových pojištění. Jak pojišťovny sazby vyrovnají, to zatím nechtějí prozradit, všeobecně se ale očekává především zdražení pojištění pro ženy.

Muž: statisticky ohroženější druh

Proč vůbec existují rozdílné sazby? „Jedná se pouze o diferenciaci, nikoli o diskriminaci pohlaví. Statisticky jsou doložené rozdíly mezi muži a ženami. Zejména v délce dožití, ale i v oblasti zdravotních dispozic a diagnóz,“ vysvětluje manažerka vzdělávání a komunikace Marcela Kotyrová z České asociace pojišťoven. Statistiky obecně hovoří o tom, že ženy bývají zdravější a dožívají se vyššího věku: proto jim pojišťovny nabízejí pojištění za nižší cenu.

Ne vždy se ale statistiky musí využívat: „Vedle pojištění majetku je jednou z mála oblastí, která by u nás po zavedení jednotných sazeb pro ženy a muže mohla zůstat relativně netknutá, pojištění motorových vozidel, v tomto odvětví naše členské pojišťovny kritérium příslušnosti pohlaví k výpočtu pojistného nevyužívají,“ podotýká Marcela Kotyrová. Přitom i statistiky bezpečnosti silničního provozu hovoří pro řidičky a pojišťovny v některých zemích s nimi pracují. Na nové, vyšší ceny si budou muset zvykat například řidičky ve Velké Británii a Německu, kde je pohlaví určujícím faktorem i pro výpočet výše pojistného v pojištění odpovědnosti z provozu vozidla a v havarijním pojištění.

Unisex přijde ženy draho

Dopady nařízení Soudního dvora EU a zrušení výjimky umožňující pojišťovnám přihlížet při výpočtu pojistného k pohlaví klienta budou záviset na míře odlišnosti přístupu jednotlivých pojistitelů. U stávajících produktů bude harmonizace sazeb pro muže a ženy znamenat nezanedbatelné zvýšení cen pojistného pro ženy. Je to však také příležitost k pokračování přetrvávající konkurenční bitvy o klienta, a proto se výše zdražení může u jednotlivých pojišťoven lišit. Záleží na konkrétních nabídkách produktů, portfoliu klientů, nastavení marží a podobně. Lze očekávat i to, že někteří pojistitelé budou pro segmentaci využívat alternativní kritéria jako například zdravotní stav klienta, věk, profesi nebo rodinnou anamnézu. Dokonce je pravděpodobné, že se na trhu objeví i produkty nové, které budou kvůli složení rizik určené výhradně ženám. Jisté je, že do konce roku bude třeba změnit nynější metody kalkulací k aktuálním produktům a vytvořit sazby, jež nebudou brát na pohlaví pojištěnce ohled. Kvůli konkurenčnímu boji však pojišťovny sotva odhalí svoji novou strategii před 21. prosincem 2012.

Změny neplatí zpětně

Potenciální klientky mají nyní dilema, zda pojištění zakoupit ještě před klíčovým 21. prosincem. Do tohoto data bude pojištění sjednáváno podle současné metodiky. Sjednocené pojistné se bude týkat až smluv uzavřených po tomto termínu. Klienti s již uzavřeným pojištěním nemusí mít obavy, v žádném případě jim nehrozí retroaktivní kroky a zásahy zvenčí, jak tomu bylo například v případě tolik diskutovaného stavebního spoření.

Sjednocení sazeb se týká všech třiceti zemí evropského hospodářského prostoru a dá se předpokládat, že jejich dopad se bude různit. Česká republika nemá jinou možnost, než se stejně jako zbytek Evropy podle příslušné směrnice zachovat. Na úpravu zákona o pojistné smlouvě, kterou je v souvislosti se nařízením Soudního dvora EU nutno provést, bude dohlížet Česká národní banka, jež bude bedlivě sledovat, zda se pojišťovny chovají podle zákona. „Oficiální odhady z CEA [Evropské pojišťovací a zajišťovací federace] z počátku prosince 2011 uvádějí, že lze očekávat snížení příjmů z anuit u mužů o pět procent, ženy budou naopak muset počítat s nárůstem pojistného u rizikového životního pojištění o zhruba třicet procent, možná i více,“ doplňuje Marcela Kotyrová.

Celá třetina ekonomicky aktivních Čechů si nesjednala rizikové životní pojištění, protože už teď se jim zdálo drahé. Očekávané změny tedy přinášejí jednu jistotu: jistota přijde dráž.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (7)

Vstoupit do diskuze
Jakub Fürst

Jakub Fürst

Související témata

Česká asociace pojišťovenevropský soudní dvůrMarcela Kotyrovápohlavípojišťovnyrovnoprávnostsoudní dvůr evropské unieúrazové pojištěnívýpočet pojistnéhoživotní pojištění
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo