Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Stavební spoření základem penze? Proč ne!

Tomáš Prouza
Tomáš Prouza
20. 3. 2012

Chytrý stát podporuje věci, které fungují, a zbytečně neriskuje. Jen my opět musíme jít cestou pokusů a doufat, že omylů bude jen pár.

Stavební spoření základem penze? Proč ne!

Nedávné průzkumy naznačují, že mnoho lidí nemá o penzijní reformě dostatek informací a spíše se jí bojí. Úspěch penzijní reformy, nebo alespoň počet klientů, kteří vezmou svou budoucnost, byť jen částečně, do vlastních rukou a přejdou na soukromé spoření, přitom záleží především na důvěře. Zejména když to pro většinu lidí finančně žádný zázrak nebude... Jenže kde na českém trhu hledat důvěru?

Důvěra je základ

Odpověď je paradoxně velmi jednoduchá – stavební spořitelny. Jde o instituce, které zná každý Čech, které neprošly žádnými skandály a které již mají vytvořenou infrastrukturu pro správu peněz i nabídku produktů. Vklady ve stavebních spořitelnách jsou navíc pojištěné, takže Čechům poskytují přesně to, co žádají – jistotu.

Rozumná vláda, které by šlo o úspěch reformy, by proto přemýšlela především o tom, jak tento důvěryhodný nástroj použít a jak motivovat stavební spořitelny k tomu, aby vedle produktů pro bydlení vytvořily také dlouhodobé produkty pro spoření na penzi. Podobně by dávalo smysl využít dobře fungující systém k podpoře dalších oblastí, které by měla rozvíjet každá vláda – třeba kvalitní vzdělání, ale i základní finanční rezervy, aby lidé kvůli jakémukoliv nečekanému výdaji nemuseli padat do dluhové pasti.

Proč měřit každému jinak?

Vláda se místo reformy a rozvoje bohužel rozhodla nejdůvěryhodnější část českého finančního sektoru zlikvidovat. Nejde ani tak o snížení státní podpory, ale především o to, že by produkt stavebního spoření nabízely vedle stavebních spořitelen i banky. Přísná pravidla pro nakládání s penězi klientů by přitom platila pouze pro stavební spořitelny. Tato nerovnováha by výrazně ovlivnila konkurenční prostředí a může dokonce zakládat riziko žalob na český stát.

Vládní garnitura svým jednáním, zdá se, zahazuje šanci na úspěch penzijní reformy. I přes její nekvalitní nastavení by se mohla stát prvním impulsem k tomu, že si lidé začnou uvědomovat osobní odpovědnost za svou budoucnost. Jenže pokud jejich primární emocí během celé debaty o penzích zůstane nedůvěra k „novému“ (a zcela zbytečně vytvářenému), řada z nich raději zůstane ve státním penzijním systému. Přitom stačilo jen chytře využít to, na co je většina Čechů zvyklá a čemu věří – a s minimálními náklady jsme tady mohli mít spokojené klienty, kteří si vytvářejí rezervy na dobu, kdy státu dojdou peníze na důchody.

Psáno pro Lidové noviny


Co si myslí oslovení odborníci o propojení stavebního spoření a penzijní reformy? Více v naší pravidelné rubrice Očima expertů na Peníze.cz.

 

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Tomáš Prouza

Tomáš Prouza

Vystudoval na VŠE v Praze mezinárodní politiku a diplomacii a na britské Open University získal titul MBA. Během studia pracoval v Nadaci Patriae a jako český a ekonomický redaktor česko-anglického měsíčníku... Více

Související témata

bankypenzepenzijní reformapenzijní společnostipenzijní systémsoukromé spořeníStavební spořenístavební spořitelnytomáš prouza
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo