Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Pomůžou nám s finanční gramotností upíři?

Sage Burtwellová
Sage Burtwellová
28. 5. 2012

S finanční gramotou, respektive s jejím nedostatkem se zdaleka nepotýkáme jen v Česku. Také Američané by prý potřebovali dovzdělat. Tradiční metody vzdělávání ale jaksi nemají úspěch. Vlastně ani publikum. A tak se zkoušejí, jak popisuje Sage Burtwellová, i metody netradiční. Včetně nasazení upírů.

Pomůžou nám s finanční gramotností upíři?

Finanční krize 2007–2009 nás zasáhla všechny, některé však tvrději než jiné. Především lidé finančně méně gramotní snáz podléhali nabídkám nestandardních hypoték s plovoucí úrokovou sazbou (která ovšem plavala jen nahoru) a drakonickými penále za předčasné splacení. Klíčová otázka však zní, jak zlepšit orientaci spotřebitelů ve spletité džungli finančních produktů? Tradiční metody školského vzdělávání zaznamenaly v oblasti zvyšování finanční gramotnosti jen omezený úspěch. Navíc k pravidelnému docházení do večerní školy se odhodlá jen málokdo. Musíme se proto ptát, jaké další metody by mohly zabrat?

Otázku se rozhodla zodpovědět například profesorka Annamaria Lusardiová z Ekonomické fakulty Univerzity George Washingtona. Její alma mater ve spolupráci s americkou centrální bankou připravila sérii přednášek a debat o finanční gramotnosti. Přednáška z 20. dubna představila tři velmi odlišné přístupy:

  • Posílení knihoven na americkém venkově
  • Rozesílání videa i psaných materiálů do vybraných domácností
  • Produkce on-line her, které by hráče učily finančním dovednostem.

Těžištěm všech tří je podpora a propagace spoření.

Pro gramotnost? – do knihovny

První přístup, tedy zvyšování finanční gramotnosti prostřednictvím sítě knihoven, vyzkoušel stát Iowa. Profesorka Cynthia Fletcherová z Iowské státní univerzity vysvětlila, že projekt pro venkovské knihovny byl nejprve vyzkoušen v jedné, a poté rozšířen do 25 dalších. Autoři připravili uživatelsky přívětivou webovou stránku, na kterou umístili rozličné vzdělávací materiály. S podporou Nadace pro vzdělávání investorů při profesní organizaci FINRA rovněž rozšířili nabídku informačních zdrojů knihoven, například o přístup ke službě Value Line, která poskytuje soukromým firmám cenná finanční data a analýzy. Zřejmě nejdůležitější byl však třetí prvek tohoto přístupu – školení knihovních zaměstnanců v oblasti finanční gramotnosti. Knihovníci a knihovnice se v mnoha malých městech těší velké vážnosti, jsou často cenným zdrojem informací a rad. Cílem projektu bylo naučit je interpretovat investorská data, aby je pak mohli předávat svým klientům. Autoři projektu zaznamenali 14–28procentní nárůst znalostí uživatelů knihoven a všeobecný přehled všech zúčastněných knihovních pracovníků se zvýšil o 53 procent. A co je nejlepší, celkový rozpočet projektu nepřesáhl 100 000 dolarů. Zdá se, že v případě venkovských oblastí, kde knihovny jsou důležitou součástí společenské infrastruktury, to byla vskutku trefa do černého.

Složený úrok názorně

S druhým přístupem, tedy vzděláváním mladých pracujících pomocí psaných materiálů i videa, přišla dr. Joanne Yoongová z RAND Corporation. Její studii financoval Úřad sociálního zabezpečení prostřednictvím Střediska finanční gramotnosti; dr. Yoongová se v ní soustředí na pět klíčových poznatků, jež jsou základem dlouhodobého finančního plánování:

  • využívání potenciálu složeného úročení
  • porozumění důsledkům inflace na investice
  • diverzifikace investičního portfolia
  • využívání daňově zvýhodněných investičních příležitostí
  • maximalizace příspěvků zaměstnavatele k penzijnímu připojištění

Videa pracují s jednoduchými zásadami a pravidly a předkládají divákům snadno zapamatovatelné poučky. Materiál, který jsme shlédli my, klade důraz na včasné spoření. Začnete-li si odkládat čtyři tisíce dolarů ročně ve věku 21 let a investovat je se sedmiprocentním výnosem, budete mít v pětašedesáti přes milion. Začnete-li ovšem jen o pouhých deset let později, v jednatřiceti, budete muset pro dosažení téže částky investovat každoročně dvojnásobek, tedy osm tisíc dolarů. Dva herci dokázali pomocí svazečků stodolarovek názorně předvést, jak účinné může být složené úročení v průběhu několika desítek let.

Smrt může být sranda, ne ale smrt finanční

Nejzábavnější ze všech byl ovšem přístup číslo tři. Nick Maynard ze společnosti Doorways to Dreams (Dveře do snů) nám vylíčil jednu z jejich nejoblíbenějších her FarmBlitz. Ta motivuje hráče pomocí opravdu názorné nápovědy. Uživatel ve hře zdědí farmu a učí se, jak brát úvěry na osení a hnojivo. Dluhový mechanismus symbolizují králíci, kteří se časem vesele množí, a výnosy farmy zase znázorňují stromy, které rostou jen velmi pomalu. Prvek, který jsme my osobně neviděli, ale který pravděpodobně je součástí hry, se týká toho, že jakmile se hráčův dluh vymkne kontrole, začnou mu králíci pustošit úrodu.

Herní portfolio studia Doorways to Dreams obnáší také hru Bite Club [z ní je také náš titulní obrázek, pozn. red.], v níž vystupují upíři jakožto disko tanečníci. Hráč je manažerem upírského „denního“ klubu, který musí řídit efektivně a hospodárně, a zároveň se musí starat i o osobní finanční záležitosti, například splácet studijní úvěr a spořit si na penzi.

Studio testuje, jak jejich hry zdokonalují finanční dovednosti zaměstnanců, zejména dovednosti související s penzijním spořením. Jak tvrdí úvod do hry Bite Club, je-li člověk upír, pak i smrt může být zábavná. Ovšem finanční smrt je už úplně jiná káva. Hru testovali zaměstnanci významného výrobce kancelářských potřeb Staples ve spolupráci s pojišťovnou New York Life, která se zaměřuje na důchodové spoření zaměstnanců. V rámci vnořené reklamy mohli uživatelé kdykoli kliknout na odkaz na příslušnou stránku Staples a dozvědět se víc o programu penzijního připojištění. Navíc mohli v klíčových bodech hry využít také možnosti investovat reálné peníze v reálném světě financí. Pilotní test firmy Staples zaznamenal nadšenou odezvu zúčastněných – hru si vyzkoušelo přes devět tisíc zaměstnanců společnosti. Ze všeho nejzajímavější je skutečnost, že 11 procent z nich se odhodlalo k nějakému pozitivnímu kroku souvisejícímu s jejich penzijním účtem.

Obě hry si můžete sami vyzkoušet na http://financialentertainment.org/

anglického originálu pro Finmag přeložil Aleš Drobek

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Sage Burtwellová

Sage Burtwellová

Související témata

Annamaria LusardiBite ClubCynthia FletcherDoorways to Dreamsfinanční gramotnostFINRAJoanne YoongknihovnyNick Maynardpočítačové hrysložené úročeníspořeníUSAvzdělávání
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo