Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Ertrag und Sicherheit: Výnos & Solidní nejistota

Aleš Tůma
Aleš Tůma
23. 5. 2011
 11 013

Prodejní argumenty poradců společnosti Ertrag & Sicherheit (v překladu výnos a jistota) jsou... opravdu neotřelé. Méně eufemisticky: klientovi nepokrytě lžou.

Ertrag und Sicherheit: Výnos & Solidní nejistota

Nikdo neplatí rád poplatky. Jak skvělé by bylo, kdyby někdo nabídl investování za paušál! Zaplatíte jednorázový vstupní poplatek a pak už investujete zdarma bez ohledu na částku. Třeba čtyřicet let. Když vaši investici zdědí potomci, investují bez poplatků i oni.

Stačí zaplatit jednorázový až padesátitisícový poplatek „na dřevo“. Nepatrný zlomek částky, kterou za život nastřádáte. Přesně to nabízí společnost Ertrag & Sicherheit. No není to pohádka?

Vymývači

Je to pohádka. Když totiž klient dostane první výpis, zjistí, že jeho investice do akciového fondu se ztenčila o klasický pětiprocentní vstupní poplatek. Ale výpis je anglicky a kdo se v tom má vyznat – pan poradce říkal, že ušetříme, tak mu budeme věřit...

Pro přehlednost: vstupní poplatky v různé výši účtuje každý správce fondů na trhu. Poplatek je určen hlavně na výplatu provizí zprostředkovatelům. Strhává se automaticky z každé investice, u některých pravidelných investic formou předplaceného poplatku. Ale opravdu málokdo má tu drzost nechat si zaplatit dvakrát.

Vůbec nejlepší případ nastává, když klient dostane doporučení vypovědět jiné produkty, u nichž zrovna uhradil nevratné předplacené poplatky. Místo nich si koupí velmi obdobnou investici a platí znovu poplatky. Dvakrát.

Přesvědčit klienta, že je to v jeho zájmu, to chce opravu hodně odolný žaludek a propracovaný systém brainwashingu.

Lži, lži a prachy

Jenže poplatky pohádky nekončí, jak vyplývá z desítek svědectví klientů. Oblíbeným argumentem nesolidních poradců je, že pouze s nimi a s nikým jiným klient investuje „přímo“ do fondů vybraných správců, například Franklin Templeton.

Mají z toho zřejmě vyplývat samá pozitiva a sociální jistoty. Například klienti fondové platformy společnosti Conseq by prý v případě krachu firmy o peníze přišli, kdežto klienti Ertrag & Sicherheit ne.

To je samozřejmě holý nesmysl. Z pohledu klienta je lhostejné, kdo vede evidenci majetku. Jediný podstatný rozdíl je, od koho přijde výpis. I kdyby distributor zkrachoval, majetek klienta je oddělený a nijak se jej to nedotkne. Tečka.

Firma-nefirma

Na tomto místě je třeba provést malé upřesnění – společnost Ertrag & Sicherheit sice v ČR podniká, ale neposkytuje zde žádné investiční služby. Jako obchodník s cennými papíry přestala fungovat v roce 2009. (Poté, co ji ČNB napomenula za neplnění informačních povinností, ale to bude zřejmě jen náhoda.) Poradci operující se značkou Ertrag & Sicherheit tak fungují pod rakouskou společností Jung, DMS & Cie.

Mimochodem, společnost se na svých webových stránkách hrdě hlásí ke spolupráci s firmou Halebridge Asset Management. Před jejími aktivitami už ČNB varovala.

Peníze spaseny. Kobylky letí dál

Ovšem než regulátor od varování přejde k činům, finanční kobylky se už většinou pasou o kus dál. Na závěr tedy poučení pro klienty.

Se svými 51 tisíci se nejspíše můžete provždy rozloučit. Vyhodili jste je z okna za něco, co byste u kterékoliv investiční společnosti, banky či zprostředkovatele na trhu koupili výrazně levněji. Naletěli jste „poradcům“, kteří využívají toho, že český trh je pořád ještě pole neorané a klientům je možné v zájmu maximalizace provizí nabulíkovat naprosto cokoliv.

https://www.penize.cz/spotrebitel/204489-webove-podvody-drzte-si-srajtofli-v-siti-siti-neni-bezpecno!
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Aleš Tůma

Aleš Tůma

Pracuje jako analytik investic ve společnosti Partners. Absolvoval VŠE v Praze a v roce 2013 získal titul CFA (Chartered Financial Analyst). Během studií působil v ekonomických rubrikách Hospodářských... Více

Související témata

akciové fondybrainwashingConseqČeská národní bankaČNBErtrag & SicherheitFranklin TempletonHalebridge Asset Managementinvestování za paušálJung DMS & Cie.podílové fondysprávce fondůvstupní poplatek
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo