Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jak si ochránit majetek před exekutorem

Eva Sovová
Eva Sovová
29. 1. 2010

Dlužník, který půjčky nesplácí, dokáže svému okolípořádně zkomplikovat život.

Jak si ochránit majetek před exekutorem

Ve spolupráci se soudním exekutorem Tomášem Vránou z Exekutorského úřadu v Přerově přinášíme osm doporučení, jak se nenechat vtáhnout do finančních problémů dlužníka a ochránit majetek před exekutorem i vlastní nervy.

Co dělat, když zjistíte, že je na příbuzného nařízená exekuce?

Pokud žijete ve společné domácnosti s příbuzným, kterému hrozí exekuce, přestaňte ho omlouvat a zkuste ho přimět, aby své závazky začal plnit. Jestliže exekutor uvidí, že má dlužník zájem dluhy splácet, nejspíš nebude mít důvod postupovat razantně, zajišťovat jeho majetek a prodávat v dražbě. V případě, že váš příbuzný ale nehodlá dluhy splácet, ani se stěhovat jinam, začněte mu dávat najevo, že o svůj majetek nemíníte přijít. Schraňujte si veškeré doklady od věcí, které jste koupili z vlastních peněz. Při zabavování movitých věcí pak můžete exekutorovi prokázat, co patří prokazatelně vám. Průkazným dokladem je faktura, paragon nebo jiný doklad vystavený na vaše jméno, případně svědectví třetí osoby.

Co dělat, když kvůli dlužníkovi hrozí, že si část nemovitosti koupí v dražbě někdo cizí?

Nejlepší radou je, přimět dlužníka, aby dluhy zaplatil. Předkupní právo na nemovitost se u nás totiž nevztahuje na prodej nemovitosti v dražbách a vlastnický podíl si může koupit v dražbě prakticky kdokoliv. Jestliže se dlužník vyhýbá svým závazkům a exekutor musí sáhnout případně až k prodeji jeho vlastnického podílu na nemovitosti, pro ostatní spoluvlastníky je situace vždy velmi komplikovaná. Spoluvlastník má v dražbě výhodnější postavení pouze tehdy, jestliže učiní na dražbě stejné podání, tedy shodnou cenovou nabídku, jako jiný dražitel.

Co dělat, když na vaši adresu přijde dopis od exekutora určený dlužníkovi, který ve vašem bytě již nežije?

Chcete-li se vyhnout nepříjemnostem spojeným s dosíláním poštovních zásilek na vaši adresu, kde již dlužník nežije, nezapomeňte ho odhlásit z trvalého pobytu. Pokud tak neučiníte, exekutor má právo se domnívat, že se u vás nadále zdržuje. Máte rovněž právo na to, abyste na poště zažádali o zrušení dlužníkovy dosílací adresy. Jestliže do vaší schránky obsílka od exekutora dorazí, kontaktujte co nejdříve jeho exekuční úřad a informujte ho, jak se věci mají. Zároveň poskytněte exekutorovi informace, kde se dlužník může pravděpodobně zdržovat. Jinak je pravděpodobné, že vás exekutor nebo zaměstnanci exekučního úřadu dříve nebo později osobně navštíví (Spočítejte si, co exekutor nesmí dlužníkovi zabavit).

Co dělat, když se k vám přijde na dlužníka poptat exekutor nebo zaměstnanec exekučního úřadu?

Exekutoři nemohou nikdy přijít za dlužníkem o své vlastní vůli. O vymožení dluhu je vždy musí požádat věřitelé a o nařízení exekuce musí rozhodnout soud. Pokud soud exekuci nařídí, znamená to, že jsou nároky věřitelů oprávněné. Exekutorovi a jeho zaměstnancům, kteří jsou vykonavatelé soudního rozhodnutí, proto otevřete dveře a spolupracujte s nimi. Na jejich otázky týkající se dlužníka se nesnažte zapírat či dokonce lhát. Poskytujte pouze pravdivé a nezavádějící informace. Předejte jim kontaktní údaje na dlužníka i případnou adresu, na které se může před dluhy skrývat.

Co když přijde exekutor do bytu, kde jsou kromě věcí dlužníka i vaše věci?

Při mobiliární exekuci, tedy zajišťování věcí dlužníka před jejich dražbou, má exekutor právo si sjednat přístup do nemovitosti, kterou dlužník obývá. A to dokonce i bez přítomnosti samotného dlužníka nebo policie. Není-li dlužník doma a exekuci se vyhýbá, s exekutorem spolupracujte. Při mobiliární exekuci se přitom může stát, že exekutor bude chtít zabavit věci, o kterých se domnívá, že nepatří vám ale dlužníkovi. Pokud na místě jednoznačně prokážete, že jde o váš majetek a nikoliv dlužníkův, exekutor takové věci nesmí odvést. Jednoznačným důkazem je kupříkladu technický průkaz od osobního auta znějící na vaše jméno. (Čtěte O kolik se prodraží i malý dluh vymáhaný soudem a exekucí).

Co dělat, když není při mobiliární exekuci zcela zjevné, kdo je vlastníkem zajišťovaných věcí?

Není-li při mobiliární exekuci naprosto zjevné, že dlužníkovi věc nepatří, exekutor nemusí posuzovat vlastnictví přímo na místě. Taková věc se pak může ocitnout v soupisu zajištěných věcí a skončit v mobiliárním skladu. Jestliže k tomu dojde, měl by se skutečný vlastník obrátit do třiceti dnů na exekutora a zažádat o vyškrtnutí svého majetku ze soupisu. Musí ale prokázat, že mu zabavené věci opravdu patří. Průkazným dokladem je nejlépe faktura na jméno, kupní či leasingová smlouva nebo výpis z vlastního účtu, případně svědectví třetí osoby.

Co dělat, když exekutor zabaví i váš majetek a položku odmítne vyškrtnout ze soupisu zabavených věcí?

Odmítne-li exekutor zajištěnou věc ze soupisu vyškrtnout, pak má třetí osoba možnost obrátit se s vylučovací žalobou na soud, který exekuci nařídil. Důležité přitom je disponovat jasně srozumitelným a prokazatelným dokladem o tom, že věc patří třetí osobě a nikoliv dlužníkovi. Ze soupisu movitého majetku mohou být vyloučeny věci teprve poté, co je předložen důkaz v podobě faktury, paragonu, kupní nebo leasingové smlouvy vystavené na jméno osoby, která o vrácení položky žádá. Položky, u kterých se nepodaří vlastnictví prokázat, soud ze soupisu zabavených věcí nevyloučí. Kdo tedy nemá přesvědčivé důkazy, že zajištěné věci jsou jeho majetkem a nikoliv dlužníka, exekuci jen zdrží a celou ji prodraží.

Co dělat, když pronajímáte zařízený byt a chcete ochránit svůj majetek před případnými dluhy nájemníka?

Zjistit, zda má nový nájemník dluhy či nikoliv, je obtížné a mnohdy nemožné. V případě, že pronajímáte zařízený byt, vyplatí se vždy smluvně ošetřit vlastnictví movitého majetku, který se v bytě nachází. Dostačující by mohl být notářsky ověřený seznam věcí, které jsou ve vlastnictví majitele bytu. K notářsky ověřenému seznamu je ovšem potřeba připojit a nechat ověřit i podpis nájemníka a majitele bytu. Jinak se vlastnictví movitých věcí dokazuje poměrně obtížně. Tímto seznamem nebo alespoň kopií by měl nájemník při návštěvě exekutora disponovat a doložit, které věci mu nepatří.

Článek vyšel na www.penize.cz

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
Eva Sovová

Eva Sovová

Vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze. Novinářské zkušenosti začala sbírat jako televizní ekonomická reportérka, publicistka, scenáristka a moderátorka ekonomických pořadů, později jako píšící... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo