Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Liška v zimě spí

Dušan Šídlo
Dušan Šídlo
2. 2. 2010
 6 765

Přestože na trhu stavebního spoření působí pět spořitelen, nelze hovořit o dokonale konkurenčním prostředí. Například poplatek za novou smlouvu byl až do konce minulého roku standardně nastaven na jedno procento z cílové částky. To však již neplatí.

Liška v zimě spí

Od počátku roku změnila svůj sazebník Stavební spořitelna České spořitelny (SSČS). Nová výše poplatku (vztahuje se i na navýšení cílové částky) je 0,5 %. Minimální výše poplatku je 1 500 Kč, maximální výše 7 500 Kč. Cílem spořitelny je snaha o získání konkurenční výhody na saturovaném trhu. Navíc, pokud hlavním distribučním kanálem je (a do budoucna má být) přepážka České spořitelny, není problém se snížením provize, kterou daný krok vyvolá. A navíc, konec minulého roku ukázal, že standardní cena 1 % platí pouze pro nedočkavé klienty, kteří během roku neumějí vyčkat akce a získat efektivně nulový poplatek. A protože poradci a klienti si již na tyto akce zvykli, proč držet 1% v sazebníku?

Buřinka vítězí

Bylo tedy pouze otázkou času, kdo jako první ke změně přistoupí. Nakonec zvítězila již zmíněná Stavební spořitelna České spořitelny. Odměnou za „odvahu“ ji byla zvýšená pozornost médií. Všichni ostatní se nyní budou muset přidat. Bez humbuku a „až jako druzí“.

Další změnou ve prospěch klientů je, že SSČS zrušila úhradu za ukončení smlouvy před uplynutím vázací doby. Znamená to, že klient může kdykoli v průběhu vázací doby podat výpověď a SSČS ji vyřídí zdarma. Stále to ale není vše. Jako třetí benefit, odlišný od konkurence, prezentuje Buřinka vyřízení úvěru zdarma.

Tabulka: Srovnání stavebních spořitelen

Stavební spořitelna

Poplatky

Úrok z vkladu

uzavření

vedení účtu a výpis

Liška - ČMSS

1 %

310 Kč

2%

Buřinka - SSČS

0,5 %

305 Kč

2%

Raiffeisen SS

0,5-1 %

338 Kč

2%

Modrá pyramida

1 %

319 Kč

2%

Wuestenrot SS

1 %

270 Kč

2,20%

Zdroj: webové stránky stavebních spořitelen

Rajfka vrací úder

Na hozenou rukavici Stavební spořitelny České spořitelny zareagovala nejchytřeji Raiffeisen stavební spořitelna rozšířením vánoční akce, tentokrát pod označením „Zimní super akce“.Klientům, kteří si uzavřou stavební spoření do 31. března a budou mít na svém spořicím účtu k 30. dubnu zůstatek alespoň 20 tisíc Kč, je připsána mimořádná prémie ve výši 2 tis. Kč. Doporučována je cílová částka 200 tisíc Kč, protože podmínkou akce je právě minimální výše cílové částky v této výši. Prakticky jde o smlouvu bez poplatku či dokonce o smlouvu s bonusem. Například klient do věku 25 let místo poplatku získá ještě 300 korun. A uzavřením smlouvy přes internet lze získat dokonce ještě více. Spořitelně neplatíte poplatek vy, ale ona vám.

Jedno je jisté. Již nyní spořitelna chytře motivuje klienty k rychlejšímu spoření. Poslední nabídka v ročním výpise z účtu zní: Navyšte svůj zůstatek o 20 000 Kč do konce březnaa my vám vrátíme úhradu za vedení účtu stavebního spoření za rok 2010. Klient tak má nejen nulový poplatek za uzavření, ale i za vedení svého účtu. Avšak pozor! Pro nové klienty platí, že vzhledem k tomu, že na smlouvě musí být zůstatek větší než 20 tisíc Kč, je potřeba nejdříve zaplatit vstupní poplatek a poplatek za vedení účtu (77 Kč za čtvrtletí). Teprve následně se lze těšit na jeho vrácení a příští rok již nebude nutné pro získání maximální státní podpory platit celou částku 20 tisíc korun.

Standardně výhodný Kamarád Wuestenrot

Mezi ostatními nabídkami spořitelen zůstává standardně výhodné stavební spoření pro děti s cílovou částkou ve výši 150 000 Kč v akci Kamarád Wuestenrot stavební spořitelny. Smlouva je bez poplatku a spořitelna nabízí nejvyšší úrok mezi spořitelnami ve výši 2,2 % p.a. a současně nejnižší roční poplatek spojený s vedením účtu. Českomoravská stavební spořitelna nabízela „smlouvu zdarma“ pro nové klienty do konce ledna s cílovou částkou pouze ve výši 150 tisíc korun. Stále také nabízí akci „smlouvu zdarma“ pro cílovou částku minimálně 300 tisíc korun, na účet spořitelny je však nutné do poloviny roku vložit 30 tisíc korun, což je o 50 % více, než je optimální z pohledu získání maximální státní podpory. Jde tedy o méně výhodnou nabídku, než u výše uvedených spořitelen.

Bude zajímavé sledovat, jak tento konkurenční boj bude mezi stavebními spořitelnami pokračovat. Začátek roku vypadá zatím slibně.

Napsáno s využitím webu www.produktovelisty.cz

Autor je analytikem společnosti Partners

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Dušan Šídlo

Dušan Šídlo

Vystudoval VŠE v Praze, od roku 2001 pracuje jako analytik pojištění a v médiích komentuje aktuální dění na pojistném trhu. Jako jeden z prvních publikoval články o pojištění na finančních serverech, je... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo