Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jak se zabezpečit na stáří? Pořiďte si „slepici“!

Jan Traxler
Jan Traxler
17. 5. 2010
 8 796

Mnohokrát už jsem v diskuzích uváděl, že za nejlepší zajištění pro postproduktivní věk považuji rodinu a pravidelně snášející „slípku“. Jak může taková „kvočna“ vypadat v praxi?

Jak se zabezpečit na stáří? Pořiďte si „slepici“!

Nemovitost a příjem z pronájmu

Velmi rozšířeným způsobem zajištění finanční renty je po vzoru Kiyosakiho pronajímat byty a jiné nemovitosti. Cena nemovitosti dlouhodobě roste zhruba s inflací. Musíte však občas investovat do údržby a oprav, jinak by mohla naopak začít klesat. Zbylá část příjmů z pronájmu vám ale generuje pravidelný pasivní příjem.

Pronajímání nemovitostí je dobrý způsob zajištění renty. Aktuálně však není výše nájmu příliš rentabilní. Nad tři procenta čistého výnosu se budete dostávat jen těžko. To už si pak člověk říká, zda mu to za tu námahu stojí a zda by nebylo efektivnější nechat peníze na bezproblémovém termínovém vkladu. Nebylo! Zvlášť z dlouhodobého hlediska. Uvedená 3 % totiž kalkulují pouze s příjmem z pronájmu, ne s růstem ceny nemovitosti. A inflační potvora dělá z dlouhodobého hlediska opravdu hodně.

Vlastní (rodinná) firma

Ideální zabezpečení přináší také vlastní rodinná firma. Přívlastek „rodinná“ je zde ale zcela zásadní. Pokud se vám totiž nepodaří předat veškeré zodpovědnosti vašemu potomstvu, je zle. V momentě, kdy nebudete fyzicky nebo duševně schopni firmu vést, se pak celý projekt sesype se jako domeček z karet.

Určitou formou rodinné firmy může být i „rodinná farma“, nebo obecně vlastní zemědělská produkce. Ona slepice z úvodu článku tak nemusí být jen metaforickým připodobněním. Kur domácí, kravka dávající mléko, políčko plné brambor, višňový sad – i to je cesta k zajištěnému stáří. Ve všech případech totiž produkujete něco, co jste schopní prodat za peníze, nebo přinejmenším směnit za jiné zboží. A v případě nouze samozřejmě také sami zkonzumovat.

Akcie a dividendy

Velmi zajímavým a zároveň efektivním doplňkem vlastní rodinné firmy jsou akcie, prostřednictvím kterých se stáváte spolumajiteli společností, do nichž investujete. Spolumajiteli sice drobnými, kteří neovlivní chod firmy, zato s právem na podíl ze zisku vyplácený na dividendách. Čistý dividendový výnos se navíc u mnohých evropských akcií pohybuje okolo 4-5 %, což je více, než aktuálně získáte z pronájmu nemovitostí, přitom s menším úsilím.

I akcie však mají svá rizika. Jejich ceny sicez dlouhodobého hlediska drží krok s inflací, respektive s tempem navyšování tržeb a zisků firmy, z toho krátkodobého ovšem podléhají značným výkyvům, kolikrát i o desítky procent. Pakliže držíte akcie skutečně dlouhodobě, je velice pravděpodobné, že budete mít z dividend vyšší rentu než z úroků nebo příjmů z pronájmu. Kdybyste ale potřebovali akcie prodávat, mohlo by se vám stát, že se trefíte do nevhodné doby a budete prodávat za výrazně nižší cenu, než jste si představovali.

Dluhopisy a jiné produkty s pevným úrokem

Konzervativnější alternativou zajištění pasivního příjmu jsou dluhopisy a obdobné produkty nesoucí pevný úrok. Konzervativnější jsou v tom, že jejich tržní cena nepodléhá takovým výkyvům jako tržní cena akcií. Naproti tomu ale mají dluhopisy jednu obrovskou nevýhodu. Na rozdíl od akcií a nemovitostí mají pevnou jmenovitou hodnotu, jejich tržní cena tak neroste dlouhodobě s inflací. Také je dobré mít na paměti, že dluhopis je pouze „papír“, nestojí za ním žádná fyzická hodnota, jen slib, že dlužník bude platit úroky a při splatnosti dluhopisu splatí celou jmenovitou hodnotu.

Autorské honoráře, licenční poplatky a jiné

Dobrou slepicí může být ledacos. Umělci mohou mít pasivní příjem z poplatků za autorské honoráře, podobně vynálezci za různé licenční poplatky, nebo pojišťovací zprostředkovatelé následné provize z uzavřených pojistek. Všechno „dobré“ se ale neustále točí kolem toho samého, nebo spíše té samé: zlatonosné pravidelně snášející slípky, jejíž "provoz" zabere jen minimum času.

Já osobně považuji za nejlepší finanční zabezpečení rodinnou firmu a akcie zavedených společností vyplácejících pravidelně dividendy.

Jaké „slepice“ preferujete vy?


Autor je ředitelem a hlavním investičním manažerem FINEZ Investment Management.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
5
+

Sdílejte

Diskutujte (23)

Vstoupit do diskuze
Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo