Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jak si vedly penzijní fondy v roce 2009?

Dušan Šídlo
Dušan Šídlo
14. 6. 2010

V průběhu května a června přinášejí jednotlivé fondy informaci o zhodnocení, které účastníkům penzijního připojištění připíší za předchozí rok. Loni se podle tohoto kritéria nejvíce dařilo penzijnímu fondu Allianz, Generali, Aegon a AXA.

Jak si vedly penzijní fondy v roce 2009?

Patnáct let od jeho vzniku má penzijní připojištění sjednáno 4,5 milionu Čechů, což je více než 70 procent ekonomicky aktivního obyvatelstva. Jde tak o jeden z nejvyužívanějších finančních produktů. Za loňský rok dosáhlo průměrné nominální zhodnocení bez státního příspěvku necelých 1,5 procenta. Rozdíl mezi nejhorším a nejlepším fondem činil 2,76 procenta.

Výtka a pochvala

Jak se dařilo jednotlivým fondům? Penzijní fond České pojišťovny můžeme pochválit za „úklid v provizích“, což ale „odnesli“ klienti o jedno procento nižším zhodnocením. ČSOB lze vytknout nefunkční strategii dvou fondů, sloučení by jim mohlo prospět. Aegon PF tentokrát zklamal – zrušil bonus v penzijním plánu pro nové klienty, vyprodal z portfolia veškeré akcie a výnos musí opakovaně dotovat akcionář. S rostoucím objemem bude dotace stále dražší a klienty může zachránit pouze skutečný zisk fondu.

Propad ING a Komerční banky

ING PF minulý rok realizoval ztrátu na akciích jejich prodejem, a tak se klienti musejí spokojit s opakovaně nejhorším výsledkem nebo přejít k jinému fondu. PF Komerční banky skončil na druhém místě od konce a spolu s ING patří mezi poražené. AXA PF se po loňské nule zachránil a připsal nadprůměrné dvouprocentní zhodnocení. V dlouhodobých průměrech však zůstává za nejlepšími fondy.

Již dávno tedy neplatí, že nezáleží na tom, u koho si penzijní připojištění sjednáme.

Rozdíly v hospodaření mezi penzijními fondy, kterých je na českém trhu deset, nadále narůstají. Vyplatí se proto penzijní fondy před uzavřením nové smlouvy důsledně porovnávat, případně přejít k jinému fondu, pokud ten náš opakovaně zveřejňuje podprůměrné výsledky.

Jak vybírat fond

Podle jakých kritérií je vhodné penzijní fond vybírat? Především je to podle ukazatele takzvané kapitálové přiměřenosti. To znamená podle celkových aktiv vůči celkovým prostředkům účastníků, které jsou očištěny od nákladů příštích období. Z tohoto hlediska je na tom nejlépe Allianz PF, PF České spořitelny a Generali PF.

Zdroj: www.produktovelisty.cz

Důležitým faktorem u penzijního fondu je i jeho nákladovost, tedy údaj o celkových nákladech fondu vůči průměrným prostředkům účastníků uplynulého roku, a faktor nákladů příštích období.

Zdroj: www.produktovelisty.cz

S relativně nejnižšími náklady hospodaří Allianz PF, ING PF a Axa PF.

Zdroj: www.produktovelisty.cz

Nesplacené náklady budou muset být jednou uhrazeny, což se promítne do výnosu připisovaného účastníkům. Z pohledu nákladového zatížení vychází nejlépe PF České spořitelny, který umořuje vyplácené provize během čtyř let. Následuje Allianz PF a PF České pojišťovny.

Potom samozřejmě přichází na řadu kritérium historických výnosů, tedy připsané zhodnocení fondu nejen v uplynulém roce, ale i za poslední tři nebo pět let (viz tabulka).

Penzijní fond

 Zhodnocení 

 5 let

 3 roky

 1 rok

Generali PF

3,20%

2,83%

2,40%

Allianz PF

3,04%

3,03%

3,00%

PF ČS

2,18%

1,59%

1,28%

ČSOB Progres

2,14%

1,13%

1,00%

ČSOB Stabilita

2,14%

1,30%

1,40%

Axa PF

2,08%

1,40%

2,00%

PF KB

2,03%

1,05%

0,24%

PF ČP

1,90%

1,27%

1,20%

ING PF

1,77%

0,91%

0,24%

Aegon PF

n/a

3,37%

2,10%

Zdroj: www.produktovelisty.cz

Z pohledu historických výnosů vykazuje nejlepší výsledky Aegon PF (fond je však opakovaně ve ztrátě a výnosu je dosaženo na základě dotací akcionáře, které nebudou trvat věčně). Z fondů, které dosahují zisk, vychází z pohledu zhodnocení nejlépe Generali PF, Allianz PF a PF ČS.

Konečně svou roli může hrát i nabídka doplňkových služeb, napříkladzvýhodněných pojistných či úvěrových produktů k penzijnímu připojištění,on-line služby a tak dále.

Lákavé možnosti

Na základě výše zmíněných kritérií jsou v tuto chvíli nejzajímavější penzijní fondy Allianz, České spořitelny a Generali. Allianz PF má nejvyšší kapitálovou přiměřenost, nejnižší náklady a za poslední tři roky připisuje nejvyšší zhodnocení. Dobré a stabilní výsledky ještě nějaký čas vydrží.

PF České spořitelny sice za loňský rok připsal pouze 1,28 procenta, ale má „našlápnuto“ na dobré výsledky v budoucnu z důvodu minimálních nákladů příštích období. Rovněž je klientům tohoto fondu nabízeno pro některé případy výhodné Komplexní úrazové pojištění.

Generali PF bude ještě pár let těžit ze své malé velikosti, což není na závadu, neboť je kapitálově dostatečně vybaven a patří do silné finanční skupiny. Je tedy vhodnou alternativou pro klienty, kteří chtějí i v portfoliu penzijního fondu určitou akciovou složku (ke konci roku 2009 činil podíl akcií 4,9 procenta) a sázejí na oživení kapitálových trhů.

Autor je analytikem společnosti Partners

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (8)

Vstoupit do diskuze
Dušan Šídlo

Dušan Šídlo

Vystudoval VŠE v Praze, od roku 2001 pracuje jako analytik pojištění a v médiích komentuje aktuální dění na pojistném trhu. Jako jeden z prvních publikoval články o pojištění na finančních serverech, je... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo