Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Penze: K pumpám musíme všichni!

Pavel Kohout
Pavel Kohout
29. 6. 2010

Když komise pro penzijní reformu pod vedením Vladimíra Bezděka publikovala krátce po volbách svoji závěrečnou zprávu, strhl se podle očekávání poprask. Jako spoluautor zprávy jsem čekal smršť veřejné kritiky kvůli návrhu povinného spoření tří procent ze mzdy a kvůli snížení odvodů z mezd výměnou za zvýšení dolní sazby DPH. Výsledek: lobby penzijních fondů, asociální opatření. Přesně tento typ kritiky jsem čekal. A tvrdím, že je neoprávněná.

Penze: K pumpám musíme všichni!

Návrh na povinné spoření si neklade za cíl zajistit penzijním fondům pohodlné žně. Naopak, počítá s tím, že si klient vybere z řady možností. Penzijní fondy tak budou vystaveny ostré konkurenci. Čeká se boj o každého zákazníka. Navíc každý, kdo totálně nevěří bankám, fondům, investičním společnostem a zprostředkovatelům, bude mít podle návrhu možnost své peníze investovat přímo do státních dluhopisů.

Kromě toho: Státní dluhopis je cenný papír, který zakládá státu povinnost platit úroky a jistinu podle předem jasně stanoveného kalendáře. Srovnejme to s průběžným penzijním systémem. Člověk také platí státu, ale nemá dopředu garantovanou žádnou jistinu, natožpak úroky. Už z tohoto pohledu by dluhopisy znamenaly velký pokrok směrem k ochraně občanů před libovůlí státu.

A vůbec - je lepší jít do penze s balíkem finančních úspor (které navíc rodina může zdědit), anebo s holým zadkem a balíkem slibů? Co byste řekli vy?

Pokud jde o snížení odvodů z mezd a zvýšení dolní sazby DPH, jde o dobrý obchod. Že postihne i současné důchodce? Nejen je. Postihne úplně všechny. Český penzijní systém je Titanic s velkou dírou pod čarou ponoru. Kdyby Česká správa sociálního zabezpečení byla akciovou společností, dávno by měla povinnost vyhlásit sama na sebe konkurz. Její budoucí závazky totiž mohutně převyšují hodnotu pohledávek.

Za těchto okolností musí k pumpám všichni. Zvýšení dolní sazby DPH je navíc spravedlivé, protože postihne všechny podle spotřeby. Platit bude každý, kdo se bude chtít najíst. Včetně zneuživatelů sociálních dávek, sběračů barevných kovů, drogových dealerů, prostitutek a jejich pasáků, bývalých komunistů včetně Miloše Jakeše a dalších podobných skupin. A co nešťastní slušní důchodci? Těm jistě vypomohou jejich slušně vychované děti.

Snížení odvodů z mezd zlevní práci a pomůže hospodářskému růstu. Samozřejmě bychom je mohli i zvýšit. Pak bychom ovšem riskovali, že dopadneme jako Belgie nebo Maďarsko. Zaměstnanci v těchto zemích odvádějí více než Češi (Belgičané asi o dvanáct procentních bodů). Čísla ale hovoří jasně: Belgie má nezaměstnanost trvale nad úrovní deseti procent a státní dluh kolem sta procent hrubého domácího produktu. Jak bude belgická ekonomika fungovat od nynějška za pár let, je velká otázka. Západní Evropa nyní vytlouká klín klínem a dluh dluhem.

Opravdu bychom chtěli takto skončit? Pokud je vám nad osmdesát a nemáte děti, může vám být jedno, kde bude ekonomika naší země za nějakých dvacet let. Nám ostatním by to jedno být nemělo. A nezáleží na tom, jaké má kdo politické názory. Politika je jedna věc. Elementární hospodářská zodpovědnost je věc úplně jiná.

Autor je ředitelem pro strategii Partners

Psáno pro Týdeník Rozhlas

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (32)

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo