Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Ustojí spořitelny odchod klientů?

Aleš Tůma
Aleš Tůma
11. 10. 2010

Snížení státní podpory stavebního spoření se dotkne milionů střadatelů. Spořitelny varují před masivním odlivem prostředků. Někteří klienti se proto začínají ptát, jestli spořitelnám nehrozí dokonce krach. Jsou jejich obavy oprávněné?

Ustojí spořitelny odchod klientů?

Proč vůbec banky krachují? Jeden z hlavních důvodů spočívá vlastně už v samotném principu jejich podnikání. Od vkladatelů si půjčují krátkodobé peníze, z nich ale poskytují dlouhodobější úvěry. Slovo „půjčují“ je důležité, vklady jsou fakticky půjčkou bance, jsou vedeny v jejích pasivech. Zároveň jsou ale vklady na běžných a spořicích účtech splatné kdykoli na požádání, klienti s nimi mohou volně disponovat. Je to poněkud paradoxní situace, jejíž důsledky většina lidí podceňuje.

Když klienti zpanikaří

Za normálních okolností to nevadí, vklady a výběry se obvykle zhruba vyrovnají. Ostatně, od toho má každá banka experty na řízení likvidity. Pokud ale z nějakého důvodu klienti zpanikaří, nastává problém získat dostatek prostředků a vyplatit všechny klienty.

To je klasický „run na banku“ neboli souboj o to, kdo svoje peníze ještě stihne vybrat a kdo už ne. V případě runu nebo obecného nedostatku likvidity potom musí zasáhnout centrální banka a poskytnout záchranný úvěr.

Současná ekonomie v podstatě bere bankovnictví částečných rezerv jako samozřejmost, ba dokonce nutný předpoklad fungování moderní ekonomiky. Bankovní krize, které se v celém světě opakují se železnou pravidelností, jsou zkrátka daní, kterou platíme za dostupnost levných úvěrů.

„Co s tím,“ je palčivá otázka, na kterou má ovšem málokdo odpověď. Nechat jakoukoli větší banku zkrachovat je samozřejmě politická a přinejmenším krátkodobě i ekonomická sebevražda. Stačí si vzpomenout, co následovalo po pádu Lehman Brothers, jedné z mála výjimek z pravidla „too big to fail“.

Preventivní aktivita

Hrozí tedy českým stavebním spořitelnám podobné katastrofické scénáře? Sotva. Ani ne tak proto, že neprovádějí žádné rizikové operace a mají velmi nízký podíl nesplácených úvěrů. Spíše proto, že peníze nebudou mít kam utéci.

V první řadě si musíme uvědomit, že i přes hlasité nářky nad snížením podpory spořitelny nebudou se založenýma rukama pozorovat, jak jim odcházejí klienti.

Pokud střadatelům nebude stačit nižší státní dotace, budou jim zkrátka muset nabídnout o něco vyšší úrokové sazby nebo jiné výhody. To jim pomůže vklady udržet a snížení svého zisku nepřímo dotovaného daňovým poplatníkem pak zcela určitě přežijí bez větší újmy.

Kromě toho nesmíme zapomínat, že průměrný Čech slyší na příslovečná pozitiva a sociální jistoty. Nebude příliš ochoten převádět peníze ze spořitelen do fondů, které nemají výhodu zákonného „pojištění“ a v drtivé většině nemohou garantovat předem dané procento výnosu.

Nepropadejte panice

Nemohl by přesto útěk části klientů představovat problém? Podle Asociace stavebních spořitelen tvoří vklady po vázací lhůtě, které je možné prakticky okamžitě vybrat, 320 miliard korun. To představuje více než desetinu objemu všech vkladů v celém českém bankovním sektoru.

Jenže klienti asi sotva budou chtít prostředky vybrat najednou v hotovosti a tu poté v krabici od sušenek zakopat na zahradě. Prostředky převedou bezhotovostně na svůj běžný nebo spořicí účet. Tedy často v rámci stejné bankovní skupiny, která vlastní stavební spořitelnu. Ta potom může peníze obratem zase půjčit svojí „dceři“. Případně si mohou spořitelny půjčit za standardních podmínek na mezibankovním trhu. Na záchranné půjčky od ČNB tedy pravděpodobně ani nedojde.

Události posledních několika let znovu připomněly, že zkrachovat může i instituce, která je synonymem tradice a stability. Ale to ještě neznamená, že by klienti měli propadat panice kvůli každé změně podmínek na trhu.

Autor je analytik Partners

Psáno pro E15

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
Aleš Tůma

Aleš Tůma

Pracuje jako analytik investic ve společnosti Partners. Absolvoval VŠE v Praze a v roce 2013 získal titul CFA (Chartered Financial Analyst). Během studií působil v ekonomických rubrikách Hospodářských... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo