Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Stavební spoření: Zrušit nebo ponechat?

Dušan Šídlo
Dušan Šídlo
27. 10. 2010

V médiích se před časem objevily informace, že ke konci letošního září je poslední okamžik pro vypovězení stavebního spoření a získání úrokového zvýhodnění bez zdanění. Tyto zprávy však již v době svého vydání nebyly zcela pravdivé. Ve skutečnosti je možné mít úrokové zvýhodnění bez zdanění připsané ještě letos, i když jste smlouvu o stavebním spoření neukončili včas.

Stavební spoření: Zrušit nebo ponechat?

Do konce roku 2000 řada stavebních spořitelen inzerovala úrokové zvýhodnění obvykle ve výši 50 % připsaného úroku. Pokud nebude čerpán úvěr při ukončení smlouvy, tak spořitelna připíše o polovinu více úroků. U starších smluv se tak může jednat o desítky tisíc korun.

Od roku 2001 až do roku 2003 již spořitelny úrokové zvýhodnění vesměs neposkytovaly, ale poskytovaly vyšší úrokovou sazbu – nejčastěji 3 % ročně. Od druhé poloviny roku 2003 došlo u řady spořitelen ke snížení úroků až na 2 % ročně. V tomto roce většina z nás sjednala další smlouvu stavebního spoření, na kterou byl převeden nárok na státní příspěvek, přičemž původní smlouva byla ponechána v platnosti. Na starší smlouvě tak máme buď nárok na vyšší úrok, nebo úrokové zvýhodnění, pokud jsme nenavýšili cílovou částku.

Letos se navrhuje zdanit státní příspěvek za letošní rok sazbou 50 %, tedy snížit příspěvek na 1 500 Kč u nových smluv a na 2 250 Kč u smluv uzavřených před rokem 2004, a za rok 2011 sjednotit státní podporu na 2 000 Kč bez ohledu na stáří smlouvy. Současně vláda plánuje zavedení patnáctiprocentního zdanění úroků připisovaných od ledna příštího roku. To by jinými slovy znamenalo také zdanění úrokového zvýhodnění, o kterém bylo avizováno, že bude připisováno až při ukončení smlouvy. Vzhledem k standardní tříměsíční výpovědní lhůtě smlouvy stavebního spoření proběhla médii zpráva, že poslední šance vyhnout se tomuto zdanění je do konce září. Některé spořitelny však stále umožňují vyhnout se zdanění úrokového zvýhodnění formou zkrácení výpovědní lhůty nebo připsáním úrokového zvýhodnění bez nutnosti spoření ukončit.

Akce stavebních spořitelen

Například Modrá pyramida v rámci akce Bonus plus nabízí bezplatné navýšení cílové částky a možnost připsat úrokové zvýhodnění v letošním roce, na smlouvě je přitom ponechán vyšší úrok ve výši 3 %. Podmínkou akce je pokračovat ve spoření další 3 roky. Klienti mohou pokračovat i dále s úrokovým zvýhodněním. Obdobnou akci má i Českomoravská stavební spořitelna, avšak za výrazně méně výhodných podmínek. Umožňuje připsat úrokové zvýhodnění v letošním roce, ale úrok se sníží od počátku tohoto roku na 2 % a za případné navýšení cílové částky je účtován další poplatek.

Raiffeisen stavební spořitelna poskytuje připsání úrokového zvýhodnění letos, ale pouze u velmi malého počtu vybraných klientů. Stavební spořitelna České spořitelny bonusové smlouvy neměla, s vyšším úrokem ve výši 4 % ročně se vypořádala zavedením speciálního poplatku. Wüstenrot – stavební spořitelna akci pro klienty nenabízí a dodržuje standardní tříměsíční výpovědní lhůtu. U některých spořitelen je však možné lhůtu pro výběr peněz zkrátit. Modrá pyramida s úrokovým zvýhodněním ruší smlouvy do 14 dní, nebo také Českomoravská spořitelna, která vyplatí peníze rychleji při uzavření nové smlouvy nebo převedení části úspor ze stavebního spoření do otevřených podílových fondů.

Blížíte se cílové částce?

Co z výše uvedeného plyne? Úrokové zvýhodnění nemusí být ve všech spořitelnách připsáno až na konci smlouvy, ale může být připsáno letos bez uplatnění daně z příjmu. Pokud se nám úspory blíží cílové částce a v příštím roce hrozí takzvané přespoření, vyplatí se na nabídku letošního připsání úrokového zvýhodnění přistoupit. V ostatních případech je však výhodnější pokračovat ve spoření s vyšším úrokem, byť s rizikem pozdějšího zdanění. Nutno však dodat, že vládní návrhy na změny ve stavebním spoření nejsou dosud schváleny a vzhledem k novému politickému rozdělení Senátu není vůbec jisté, kdy budou účinné.

Autor je analytik Partners a autor knihy Život jako riziko

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Dušan Šídlo

Dušan Šídlo

Vystudoval VŠE v Praze, od roku 2001 pracuje jako analytik pojištění a v médiích komentuje aktuální dění na pojistném trhu. Jako jeden z prvních publikoval články o pojištění na finančních serverech, je... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo