Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Penzijní fondy v plusu

Dušan Šídlo
Dušan Šídlo
26. 2. 2009

Asociace penzijních fondů zveřejnila výsledky hospodaření svých deseti členů za loňský rok. Penzijní fondy, které spravují aktiva ve výši přesahující 180 mld. Kč, připíší klientům v průměru půl procenta. V době finanční krize nejde o špatný výsledek.

Penzijní fondy v plusu

Penzijní fondy lze porovnávat podle celé řady ukazatelů. Chlubí se počtem klientů nebo například objemem spravovaných úspor. Jediný ukazatel, který klienty v dlouhodobém horizontu právem nejvíc zajímá, je ovšem výše připisovaného zhodnocení.

Přestože ještě penzijní fondy nezveřejnily, kolik by mohlo za loňský rok činit, z dostupných údajů je možné jeho výši odhadnout. Na základě dat, zveřejněných Asociací penzijních fondů, lze z výše prostředků účastníků penzijních fondů ke konci roku 2007 a 2008 vypočítat průměrnou hodnotu prostředků klientů. Pokud s ní podělíme výnos, který penzijní fond rozdělí mezi klienty, získáme připsané zhodnocení za rok 2008.

Penzijní fond rozděluje nejméně 85 %, maximálně 95 % hospodářského výsledku. V naprosté většině dochází k rozdělení 85 % zisku (5 % je určeno na navýšení rezervního fondu a 10 % náleží akcionáři). Zákon současně stanoví, že fond nesmí mít záporný výsledek hospodaření, a případnou ztrátu musí krýt z nerozděleného zisku z minulých let, z rezervního fondu, popřípadě snížením základního jmění. Výsledky výpočtu jsou zachyceny v tabulce:

Očekávané zhodnocení PF v roce 2008

Penzijní fond* Zhodnocení
Allianz PF* 3,0 %
AXA PF* 0,0 %
ČSOB PF Progres* 0,4 %
ČSOB PF Stabilita* 0,5 %
Generali PF* 2,0 %
ING PF* 0,0 %
PF České pojišťovny* 0,2 %
PF České spořitelny* 0,4 %
PF Komerční banky* 0,6 %

Poznámka: Skutečně připsané zhodnocení může být vyšší, ale i nižší, neboť jeho hodnotu je možné ovlivnit různými účetními postupy.

Přilepší někdo klientům?

Průměrné očekávané zhodnocení prostředků účastníků v loňském roce je tedy 0,4 % (bez započtení AEGON PF). Hospodaření všech penzijních fondů, s výjimkou AEGON PF, skončilo v plusu. AEGON PF hospodařil stejně jako minulý rok se ztrátou (nyní -50 mil. Kč). Dva penzijní fondy (ING PF a AXA PF) mají zisk pouze symbolický (9 mil. Kč), což by znamenalo nulové zhodnocení pro klienty, pokud nedojde účetními postupy k jeho navýšení.

Nejvyššího zhodnocení prostředků dosáhl Allianz PF, ten již dříve oznámil připsání výnosu 3 %. Zároveň se očekává, že stejně jako v minulém roce, bude AEGON PF dotovat zisk klientům a připíše zhodnocení nad průměrem trhu. Zajímavostí je rovněž prakticky totožný výsledek obou PF ze skupiny ČSOB, přestože na začátku deklarovaly odlišnou strategii. ČSOB PF Stabilita konzervativní a ČSOB PF Progres dynamickou.

Za meziročním poklesem připisovaných výnosů stojí negativní vývoj na kapitálovém trhu – akcie se propadly a dluhopisy přinášely v řadě případů prakticky nulové výnosy. To se dotklo nejen podílových fondů, ale samozřejmě i penzijních fondů, které právě do dluhopisů směřují většinu finančních prostředků svých klientů. V dluhopisech mají fondy v průměru zhruba 80%, v akciích pouze 3% aktiv.

Kvůli nepříznivé situaci na kapitálových trzích se zisk penzijních fondů meziročně propadl o více než 80 % (ze 3,68 mld. Kč na pouhých 708 mil. Kč). Žádný z fondů naštěstí nebyl výrazněji zasažen „toxickými“ cennými papíry (islandskými dluhopisy, cennými papíry Lehman Brothers atd.). Klienty penzijních fondů tak může kladné připisované zhodnocení těšit, byť je v průměru nižší než loňská inflace.

Počet účastníků penzijního připojištění dosáhl na konci roku 2008 4,2 milionu, což je meziročně o 6,9 % více. Penzijní připojištění tak dál roste, byť pomaleji než v předchozích letech, kdy se meziroční nárůsty pohybovaly kolem 10 %. V roce 2008 bylo uzavřeno 590 tisíc nových penzijních připojištění, což odpovídá úrovni roku 2007. Takzvanými náklady příštích období, které budou mít vliv na připisované zhodnocení, jsou nejvíce zatíženy penzijní fond Aegon a PF ČSOB Progres, nejméně pak Allianz PF a PF České spořitelny.

Na trhu nyní deset penzijních fondů. O licenci zažádaly další, například společnost Atlantik FT a pojišťovna Slavia. Licenci dosud neobdržely a probíhající finanční krize jim nabourala podnikatelské plány. V současnosti se chystá systém nového penzijního spoření, který by měl být spuštěn do dvou či tří let.

Napsáno s využitím dat webu www.apfcr.cz a www.produktovelisty.cz.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (10)

Vstoupit do diskuze
Dušan Šídlo

Dušan Šídlo

Vystudoval VŠE v Praze, od roku 2001 pracuje jako analytik pojištění a v médiích komentuje aktuální dění na pojistném trhu. Jako jeden z prvních publikoval články o pojištění na finančních serverech, je... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo