Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Penzisté mučili poradce

Martin Vlnas
Martin Vlnas
25. 6. 2009

Skupina zámožných penzistů minulý týden unesla a čtyři dny mučila svého investičního poradce. Požadovali navrácení téměř 3,4 milionu dolarů, které americký poradce s německými kořeny, James Ambrun, utopil ve floridském trhu s nemovitostmi. Ze zajetí ho vysvobodilo až 40 členů speciální protiteroristické jednotky. Pěti zatčeným mučitelům, dvěma německým manželským párům a jednomu Američanovi, bylo dohromady 342 let.

Penzisté mučili poradce

„Seběhlo se to, přímo před dveřmi mého domu v západním Německu. Nejdříve mě uhodili do hlavy a pak mě omotali lepicí páskou, až jsem vypadal jako mumie,“ popsal okolnosti svého zajetí Amburn.

„Neměl jsem důvod těm lidem nedůvěřovat, znali jsme se čtvrtstoletí,“ dodal. Paralyzovaného poradce důchodci, dva z nich bývalí lékaři, naložili do kufru Audi A8 a odvezli do 480km vzdáleného domu jednoho z pachatelů. „Trvalo to věčnost, než se jim povedlo nacpat mě do kufru. Několikrát si museli odpočinout, protože jim docházel dech,“ rýpl si do pachatelů po svém osvobození Amburn.

Důchodci, z nichž nejstaršímu bylo 79 let, sice nedisponovali fyzickým fondem mladíků, přesto dokázali spoutanému poradci během zajetí zlomit nohou od židle dvě žebra a cigaretami mu způsobit četné popáleniny. „Neustále jsem jim opakoval, že za nepodařenou investici nemohu já, ale především krize a že mi je jejich ztráty velice líto. Přesvědčit se mi je však nepodařilo,“ uvedl Amburn.

Chyťte ho, zloděje!

Třetí den věznění se poradce pokusil uprchnout. „Když mě pustili na cigaretu, přelezl jsem zeď a začal utíkat. Únosci si toho ale všimli, nasedli do auta a začali mě v dešti pronásledovat. Křičeli přitom na kolemjdoucí, že jsem zloděj,“ sdělil později Amburn policistům. Dva chodci nakonec na volání zareagovali a poradce lapili. Frustrovaní penzisté ho pak znovu zavřeli do sklepa, kde Amburna čekalo další mučení.

Na poradce se však usmála štěstěna. „Řekl jsem důchodcům, že pokud mi dovolí prodat jisté švýcarské obligace, budu jim schopný peníze sehnat. Do faxu se souhlasem k transakci se mi za jejich zády podařilo propašovat zprávu, aby adresát okamžitě kontaktoval policii.“ Švýcarská banka nebrala prosbu na lehkou váhu a okamžitě zkontaktovala německou policii.

Členové elitní jednotky SEK pak polonahého poradce osvobodili v sobotu ráno. „Když policisté nakládali pachatele zločinu do policejní dodávky, musel jim asistovat lékař. Churaví důchodci nemohli vylézt po schůdkách,“ popsal zatýkání důchodců britský Daily Mail.

Všem zúčastněným hrozí 15 let odnětí svobody za únos, mučení a těžké ublížení na zdraví. Pokud všichni svůj trest přežijí (o čemž je možné s úspěchem pochybovat), bude pětici, která se rozhodla vzít osud do vlastních rukou, po propuštění celkem 417 let.

Prokvetlá kriminalita

Finančně motivovaných trestných činů páchaných lidmi v postproduktivním věku v poslední době přibývá. Shodou okolností také v Německu si v současnosti odpykává trest jiný prokvetlý gang. Tři důchodci, kterým stát přisoudil minimální penzi, mají na svědomí 14 bankovních loupeží. Ke zločinnému jednání je prý motivovaly nehorázné odměny topmanagementu bankovních domů. „Vykrást banku je neuvěřitelně jednoduché,“ nechal se u soudu slyšet jeden z pachatelů, třiasedmdesátiletý Wilfried Ackermann. „Místo pistole jsme pokladním vyhrožovali mrkví schovanou v kapse!“

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (9)

Vstoupit do diskuze
Martin Vlnas

Martin Vlnas

Vystudoval politologii, sociologii a mediální studia na FSS MU v Brně. Rok studoval v Jižní Koreji. Během studia publikoval reportáže v Reflexu, Respektu nebo Týdnu, kariéru ale začal jako portýr. Od... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo