Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Opět hrušky a jablka

Dušan Šídlo
Dušan Šídlo
9. 1. 2008

Petr Zámečník ve svém článku na webu Investujeme.cz srovnává na základě tabulky vypracované společností Fincentrum FP nákladovost investičních životní pojištění („IŽP: Rozdíly jsou obrovské… Které je nejlepší?“).

Opět hrušky a jablka

V závěru uvádí: „Překvapením je až čtvrtá příčka produktu Partners T100P. Přestože AXA životní pojišťovna vytvořila pro finančně poradenskou společnost Partners Financial Services, a.s. levnější produkt než pro ostatní sítě na základě snížení zprostředkovatelské provize, na trhu jsou i tak výhodnější investiční životní pojištění.“

Na tento mylný závěr, který zpochybňuje určitou spojitost nákladovosti pojištění a výše provize, si dovolím zareagovat.

Interní a externí fondy
V rámci investičního pojištění rozeznáváme takzvané interní fondy a externí fondy.  Interní fondy mohou být vytvořeny a spravovány pojišťovnou, za což si strhává určitý správcovský poplatek (management fee).

Opakem interních fondů jsou fondy externí, kdy pojišťovna „přeposílá“ peníze do jiného fondu, který není spravován pojišťovnou, ale příslušnou investiční společností. V takovém případě je uplatňován ve většině případů dvojí poplatek, tedy nejen správcovský poplatek pojišťovny, ale i poplatek daného externího fondu.

Obdobně k několikerému uplatnění správcovských poplatků dochází v případech, kdy externí fondy jsou nakupovány do interního fondu pojišťovny. Dále potom záleží na tom, zda dané fondy investují přímo do konkrétních finančních instrumentů (akcií, dluhopisů,...) nebo zčásti či zcela do podílových listů fondů, kde je opět účtován správcovský poplatek.

Z uvedeného popisu by tedy mělo být zřejmé, že k objektivnímu porovnání celkové nákladovosti není možné vzít jeden manažerský poplatek, ale souhrnný management fee zohledňující všechny výše uvedené skutečnosti.

K ještě spravedlivějšímu srovnání bychom neměli kalkulovat pouze s výší management fee, ale i s ukazatelem TER (Total Expense Ratio), který bere v úvahu i další náklady na úkor aktiv fondu.

Nepravdivý management fee
Nejen, že v uvedeném srovnání investičního pojištění nejsou zahrnuty všechny management fee, ale autor jednoduše odhadl i poplatek jednotlivých složek. Někomu přidal, někomu výrazně ubral.

Pojištění s chybně odhadnutým management fee potom v pomyslném srovnání dopadla, bez ohledu na výši poplatků z pojistného a přesnější výše správcovského poplatku, nejlépe.

Například nejnižší management fee ve výši 0,85% p.a. byl použit u Allianz pojišťovny. Skutečnost je však taková, že uvedený management fee je konečný pouze u interního dluhopisového fondu pojišťovny. Ostatní fondy zahrnované do dynamického portfolia jsou zahraniční externí fondy spravované společností Allianz Global Investors. Jde o fond fondů Allianz Invest Klassisch a fond akcií Alllianz Invest Aktienfonds s management fee dle dostupných zdrojů 0,9% p.a. a 1,28% p.a.. Tyto hodnoty je nutné přičíst k uvedenému poplatku pojišťovny.

Obdobně u druhého produktu v pořadí, pojištění AMCICO Invest, byl použit nižší management fee 1,20% p.a. Opět je však pojištění navázáno na externí fondy. Poplatky za správu aktiv si tedy strhává nejen pojišťovna, ale i příslušné fondy spravované AIG Global Investment Group.

Dle zvláštních pojistných podmínek je na úrovni pojišťovny poplatek 0,75 % p.a. a na úrovni externích dynamických fondů, dle různých fondových statistik, 1 až 1,8 % p.a. Vzhledem k vyjádření generálního ředitele Amcico AIG Life pro časopis Finanční poradce, že AMCICO Invest dle vlastních propočtů pojišťovny je v ukazateli TANK 30 s hodnotou 40% pouze průměrný, je možné počítat s vyšší hodnotou.

A do třetice pojištění pojišťovny UNIQA pod označením Finance Life New, kde byl do výpočtu použit pouze management fee pojišťovny ve výši 0,98% p.a.. Opět však nejde o fondy pojišťovny s jedním poplatkem. Nakupovány jsou fondy fondů Raiffeisenbank. Například je investováno do Globálního akciového fondu s management fee 1,5 % p.a. či Českého dluhopisového fondu s 1 % p.a.. Celkový management fee u dynamického portfolia je tedy více než dvojnásobný.

Obdobně další propočty, uváděné hodnoty správcovských poplatků a z toho vyplývající závěry jsou chybné. Zvláštností je, že se do srovnání dostal i neexistující produkt: AEGON Global New s management fee 1,6 %. Naopak chybí jiné pojištění stejné pojišťovny pod označením AEGON Invest&Live, u kterého lze pořídit dynamický fond s celkovým management fee 1% a indexový fond prakticky bez poplatku.

Co s tím?
Klient pojišťovny může mít tušení, že kromě poplatků z pojistného je mu na úkor výnosu účtován ještě poplatek z výnosu. Tento poplatek lze více či méně přesně odhadovat, jeho správnou výši zná jen pojišťovna.

Jak tuto situaci řešit? Nejjednodušší by bylo, kdyby pojišťovny měly povinnost zveřejňovat více informací o fondech navázaných na pojištění. Potom by nemohlo docházet k takto zkreslujícím srovnáním konkurenčních produktů.

Autor je analytik společnosti Partners.

Další články Dušana Šídla

Ptejte se nás v Poradně

Reagujte na článek

Kvalitní příspěvky budou publikovány jako komentáře k článku nebo jako samostatné články na Finmag.cz.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Dušan Šídlo

Dušan Šídlo

Vystudoval VŠE v Praze, od roku 2001 pracuje jako analytik pojištění a v médiích komentuje aktuální dění na pojistném trhu. Jako jeden z prvních publikoval články o pojištění na finančních serverech, je... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo