Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Pojištění na hory

Dušan Šídlo
Dušan Šídlo
22. 1. 2008

Otázce, jaké zvolit cestovní pojištění pro zimní radovánky, v těchto dnech čelí většina finančních poradců. Neuškodí shrnout několik základních informací o tomto poněkud banálním pojistném produktu - mnoho lidí totiž při sjednání cestovního pojištění dělá chyby, jež mohou přijít draho.

Pojištění na hory

Výjezd na lyže do zahraničí automaticky neznamená nutnost uzavření pojištění léčebných výloh. Evropský průkaz zdravotního pojištění na základě placení zdravotního pojištění v ČR opravňuje držiteli k nároku na nutnou a bezplatnou péči na území všech států EU.  Toto pojištění se nevztahuje na případnou spoluúčast, na převoz zpět do republiky a na soukromého lékaře, který působí mimo plošný systém zdravotní péče. Výše požadované spoluúčasti, tedy možné výdaje, se v jednotlivých zemí různí. Výši této spoluúčasti můžete zjistit na stránkách Centra mezinárodních úhrad www.cmu.cz. Zatímco například návštěva lékaře na Slovensku vám rozpočet nenaruší, ve Francii nebo Itálii si připlatíte výrazně více.

Pojištění ke kreditním kartám může být vhodná volba pro běžné lyžaře. Cestovní pojištění nabízené ke kreditním kartám je dnes již kvalitní službou. Bezplatné pojištění v rámci některých karet má však stále velmi nízké pojistné částky, které nepostačují k dostatečnému zajištění. Ale za velmi zajímavý roční poplatek je obvykle možné uzavřít plnohodnotné pojištění. To je dobrá volba pro ty klienty, kteří vyjíždějí na lyže pravidelněji. Pouze pro ty, kteří jedou na lyže jednou či dvakrát do roka může být cenově výhodnější uzavření pojištění u vybrané pojišťovny na konkrétní počet dnů.

Různé formy lyžování nemusí být v cestovním pojištění automaticky zahrnuty. Obvykle je krytí lyžařských aktivit nabízeno formou připojištění k základnímu typu cestovního pojištění. Rovněž pro extrémní sporty jako je například jízda na skibobech, sportovních saních a podobně, je nabízeno speciální připojištění. Proto pojišťovně sdělte, jaký zimní sport plánujete provozovat a ověřte si v pojistných podmínkách, že není ve výlukách.  Rizikovější lyžování mimo vyznačené sjezdovky a skialpinismus jsou u většiny pojišťoven ve výlukách.  U některých menších pojišťoven, například pojišťovny Victoria-Volksbanken nebo Evropské cestovní pojišťovny, je možné za určitých podmínek i tyto aktivity zahrnout do krytí. Základem by mělo být členství v Rakouském horském svazu www.alpenverein.cz , který dané aktivity (byť pro někoho stále s nízkými limity plnění) kryje za přijatelnou cenu.

Pojištění léčebných výloh není úrazové pojištění. Pokud turista nemá úrazové pojištění (buď samostatně nebo jako součást životního pojištění), je vhodné k cestovnímu pojištění uzavřít i úrazové připojištění. Z pojištění léčebných výloh se hradí lékařské ošetření a nutná lékařská péče včetně léků. Z úrazového pojištění se naopak nejčastěji hradí  plnění za trvalé následky úrazu, případně doba léčení úrazu. Smysluplná pojistka pro lyžování tedy zahrnuje především pojištění léčebných výloh, úrazové pojištění a pokud lyžujete s dětmi na frekventovaných místech tak i pojištění odpovědnosti za způsobené škody.

Ušetřit na cestovním pojištění můžete jeho uzavřením přes internet. Cestovní pojištění umožňuje většina pojišťoven sjednat s deseti až dvaceti procentní slevou přes internet.  Porovnat cenu cestovního pojištění si můžete na několika internetových vyhledávačích (například www.top-pojisteni.cz ), které porovnávají nabídky cestovního pojištění několika pojišťoven.

Autor je analytik splečnosti Partners.

Další články Dušana Šídla


Ptejte se nás v Poradně

Reagujte na článek

Kvalitní příspěvky budou publikovány jako komentáře k článku nebo jako samostatné články na Finmag.cz.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Dušan Šídlo

Dušan Šídlo

Vystudoval VŠE v Praze, od roku 2001 pracuje jako analytik pojištění a v médiích komentuje aktuální dění na pojistném trhu. Jako jeden z prvních publikoval články o pojištění na finančních serverech, je... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo