Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Anděl s ďáblem v těle?

František Mašek
František Mašek
18. 2. 2008

Po několikaměsíční odmlce se v médiích znovu objevují inzeráty, jimiž společnost Business Angels Investment (BAI) láká občany až 7,8procentním pravidelným ročním úrokem. Jde o inovovanou nabídku firmy, jejíž aktivity už šetřila Česká národní banka. A také policie, na kterou se tento regulátor českého finančního trhu obrátil.

Anděl s ďáblem v těle?
Původní inzerát BAI totiž působil dojmem, že společnost přijímá vklady od investorů, které se snaží zhodnotit, aniž by k tomu měla potřebné povolení od ČNB. Vedení firmy se hájilo tím, že nejde o přijímání vkladů a jejich zhodnocení (k tomu by potřebovala bankovní licenci), ale o přímou investici do vybraných projektů.  Šetření policie jí v podstatě dalo za pravdu. Záležitost totiž odložila.

BAI nicméně poněkud přepravovala původní inzerát. A zahájila novou náborovou akci. Zatímco dříve hovořila o investicích do nemovitostí, s nimiž má podle zápisů v obchodním rejstříku část jejího vedení zjevně zkušenosti, tentokrát nabízí zájemcům příležitost vydělat na růstu cen elektřiny.

Konkrétně jde o program Eko-elektrárna - instalaci mobilních elektráren na obnovitelné zdroje. Podle informací BAI se ve speciálním patentovaném zařízení rozkládají staré pneumatiky, biomasa nebo plasty. Výsledným produktem je plyn.

Ten pak má sloužit jako zdroj pohonu turbíny, která vyrábí elektřinu. Každá linka vyrobí podle inzerátu 105 tisíc megawatthodin „zelené“ elektrické energie ročně.  BAI jde tedy s dobou.

Způsob, jak se na projektu mohou podílet i menší investoři (od 50 tisíc korun) zůstává stejný jako dřív. Poskytnou společnosti na předem dohodnutou dobu peníze, ta jim za to nabízí pevný úrok, vyplácený čtvrtletně.

Čím vyšší částku je investor ochoten firmě zapůjčit, tím více by měl vydělat. Pokud jde o půjčku čtyř milionů na dva roky, měl by tak inkasovat úrok 7,8 % ročně.

Leták firmy i její webové stránky již ovšem nehovoří o tom, že je tyto úroky třeba zdaňovat. Po odečtení 15% daně, která by se na ně měla vztahovat, již tedy nejde o inzerovaných 6-7,8 %, ale 5,1-6,63 %.

Red Bull dává těm, co ho pijí, křídla. Snad je o ně investice, kterou nabízí firma Business Angels Investment, naopak nepřipraví.

I tento zisk může být pro leckoho v době, kdy jsou spořicí účty bank úročeny (opět bez zmíněné daně) třemi až třemi a půl procenty, pro leckoho zajímavé. Tím spíše, že aktuální roční výnos řady akciových či dluhopisových fondů je kvůli nepříznivé situaci na trzích minimální či dokonce záporný. Zkušený   investor si  nicméně položí řadu otázek, které tato na první pohled velmi zajímavá investice přináší.

Jde například o to, že firma, která vznikla podle obchodního rejstříku loni v březnu, o sobě podobně jako dříve poskytuje minimum informací.  Není také při tak ambiciózních plánech základní kapitál BAI ve výši 2 mil. Kč poněkud nízký?

Mladá firma, což se vztahuje i na její vedení, má logicky potíže s referencemi. Neměli by nicméně její čelní představitelé o sobě publikovat na internetu daleko více informací? Tím spíše, že dosud, což je pochopitelné, nejsou vzhledem k loňskému datu vzniku k dispozici žádné výsledky společnosti, nemluvě o těch dlouhodobých?

Z tohoto úhlu pohledu působí nabídka BAI přinejmenším rozpačitě. Jaké má investor záruky, že společnost dodrží slib a investor nepřijde nejen o nabízený pevný úrok, ale případně i o původní vklad.

Je tedy namístě využít nabídku, o které BAI uvádí, že může být časově omezena na dobu, kdy získá objem peněz, potřebný na investici do Eko-elektrárny? Každý se samozřejmě může rozhodnout, zda ji využije. Někteří experti ale tvrdí, že jde o poměrně velké riziko, za které by měli investoři chtít daleko vyšší výnos.

Představitelům fondů rizikového kapitálu, kteří investují do nových společností či projektů, navíc vadí název společnosti, který nápadné připomíná andělské investice (business angels). Ty jsou ovšem  podle jejich vyjádření většinou plánovány na daleko delší dobu. Nikdo přitom neví, jak vše nakonec skončí. Byznys andělé proto nikomu negarantují pevný výnos.

Není divu, že ČNB záležitost dál sleduje. Vzhledem ke stanovisku policie ale nemá žádnou možnost zasáhnout. Nezbývá si než přát, aby to nebylo potřeba ani v budoucnu.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo