Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Kolik připíší penzijní fondy

Dušan Šídlo
Dušan Šídlo
28. 2. 2008

Penzijní fondy lze srovnávat podle celé řady ukazatelů. Chlubí se počtem svých klientů nebo například objemem spravovaných úspor. Jediný ukazatel, který však klienty v dlouhodobém horizontu právem nejvíce zajímá, je výše připisovaného zhodnocení.

Kolik připíší penzijní fondy
Přestože ještě všechny penzijní fondy připisované zhodnocení nezveřejnily, z dosud dostupných údajů je možné připisované zhodnocení odhadovat. Na základě zveřejněných dat Asociací penzijních fondů, výše prostředků účastníků penzijních fondů ke konci roku 2006 a 2007, lze vypočítat průměrnou hodnotu prostředků klientů. Pokud s ní podělíme výnos, který penzijní fond rozdělí mezi klienty, získáme připsané zhodnocení za rok 2007.

Penzijní fond rozděluje nejméně 85 %, maximálně 95 % hospodářského výsledku. V naprosté většině dochází k rozdělení 85 % (5 % je určeno na navýšení rezervního fondu a 10 % náleží akcionáři). Výsledky výpočtu jsou zachyceny v tabulce. Skutečně připsané zhodnocení může být vyšší či nižší, neboť jeho hodnotu je možné ovlivnit také různými účetními postupy.

Za meziročním poklesem zisku stojí negativní vývoj na kapitálovém trhu – akcie ztrácely na hodnotě a dluhopisy přinášely prakticky nulové výnosy. To se dotklo nejen podílových fondů, ale samozřejmě i penzijních fondů, které právě do dluhopisů směřují většinu finančních prostředků svých klientů. Klienty penzijních fondů může alespoň těšit, že fondy za loňský rok připíší vyšší výnosy než fondy peněžního trhu a většina dluhopisových fondů.

U penzijního fondu ČSOB PF Progres došlo ke sloučení se Zemským PF, tato skutečnost je v tabulce již zakalkulována. Nový penzijní fond Aegon PF dosáhl záporného hospodářského výsledku. I v tomto případě záleží na rozhodnutí valné hromady, jaké zhodnocení klientům připíše, přičemž fond deklaroval snahu být mezi prvními třemi fondy. Připsané zhodnocení v tomto případě bude hrazeno z prostředků akcionářů bez dalšího dopadu do hospodářského výsledku fondu.

Na trhu v současnosti působí 10 penzijních fondů, které spravují více než 160 miliard korun. Penzijní připojištění má již 4 miliony obyvatel a očekává se další pozvolný nárůst spořících účastníků i počtu působících penzijních fondů. O licenci penzijního fondu by měla žádat například společnost Atlantik FT nebo pojišťovna Slavia.

Napsáno s využitím dat webu www.produktovelisty.cz.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Dušan Šídlo

Dušan Šídlo

Vystudoval VŠE v Praze, od roku 2001 pracuje jako analytik pojištění a v médiích komentuje aktuální dění na pojistném trhu. Jako jeden z prvních publikoval články o pojištění na finančních serverech, je... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo