Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

O pojištění AMCICO INVEST

Dušan Šídlo
Dušan Šídlo
3. 3. 2008
 5 124

O investičním pojištění AMCICO INVEST se mezi zprostředkovateli hojně diskutuje. Pojišťovna je u i u smluv sjednaných na dvacet let ochotna vyplácet provize až ve výši 190% z ročního pojistného. Současně je pojištění prezentováno jako jedno z nejlepších na trhu.

O pojištění AMCICO INVEST
Může být dobrým obchodem pro klienta životní pojištění, u kterého je pojišťovna ochotna vyplatit na provizi téměř dvě roční platby do pojištění? Podle prodejců tohoto pojištění ano. Jedním z argumentů má být skutečnost, že takzvaný vstupní poplatek stržený během prvních dvou let trvání pojištění činí ve srovnání s vyplácenou provizí „pouze“ 110%. Podařilo se nemožné a náklady na prodej pojištění nejsou hrazeny z kapes klienta? Podívejme se na produkt podrobněji.

Charakteristika produktu
AMCICO INVEST je investiční životní pojištění s vazbou na vybrané fondy spravované finanční skupinou AIG. Plnění při dožití závisí na výkonnosti těchto fondů, při úmrtí se dle zvolené varianty vyplácí sjednaná pojistná částka a/nebo hodnota investice.

Součástí pojištění mohou být vedle pojištění úmrtí různá připojištění jako je pojištění úrazu a lékařské konzultace, zproštění od placení pojistného v případě plné invalidity a jiné.

Výhody

  • Nadprůměrná variabilita v poměru pojištění a spoření – za dané pojistné je možné sjednat nadprůměrně vysokou pojistnou částku pro případ úmrtí, čímž může být investiční část relativně minimalizována, relativně nízké rizikové pojistné.
  • Slevy na pojistném – bonus pojišťovny až 5% u vyšších pojistných přesahuje běžně nabízené slevy na trhu (maximální zvýhodnění je ovšem poskytováno až u pojistných přesahujících 40.000 Kč ročně). Pojištění umožňuje méně poplatkově zatížené mimořádné pojistné.
  • Investiční možnosti – fondy spravované silnou finanční skupinou AIG lze považovat za kvalitní, se širokou regionální diverzifikací. určitou nevýhodou může být pouze výběr ze 6 přednastavených strategií a související měnové riziko.

Nevýhody
  • Průměrná nákladovost – celková výše poplatků spojená s pojištěním je v závislosti na výši placeného pojistného průměrná až nadprůměrná, procentní poplatek z pojistného činí u běžných plateb vysokých 5 % a pojišťovna si účtuje poplatek za správu ve výši 0,85 % p.a. (poplatek za správu investičního programu 0,1% + měsíční poplatek za správu účtu 0,0625 %), celkový management fee se tak u vyvážené strategie pohybuje zhruba na úrovni 2% p.a. (například u Středoevropského pěněžně dluhopisového fondu je správcovský poplatek 1,90% p.a., u CEE Balanced fund 1,5 % p.a. a u globálních fondů AIG 1% p.a.), hodnota PER 30let; 1.000 Kč činí 12 % a hodnota TANK 30 let; 6 % ; 1.000 Kč činí 41,5 % pro vyváženou strategii.
  • Omezené pojistné krytí – například v podobě přísné definice invalidity stanovené pojišťovnou, menší výběr připojištění ve srovnání s konkurencí.
  • Neflexibilita a provázanost rizik - pojištění je konstruováno více jako neflexibilní balíček, než jako moderní stavebnicové pojištění, balíčkový charakter úrazového připojištění (základní pojištění tvoří pojištění smrti úrazem a trvalých následků úrazu včetně lékařské konzultace a speciální hospitalizace)
  • Nízké odkupné – vysoké stornokoeficienty v prvních 10 letech trvání pojištění, což vede k tomu, že klient z nižšího vstupního poplatku nemůže profitovat
  • „Administrativní potíže“ – nemožnost sjednat příspěvek zaměstnavatele, nutnost ve všech případech vyplňovat zdravotní dotazník z důvodu minimální pojistné částky; kalkulačka produktu přičítá k zadanému pojistnému roční administrativní poplatek ve výši 350 Kč, což může vést k mylným srovnáním s ostatními produkty

Verdikt
Při sjednání maximální pojistné částky pro případ úmrtí dosahuje pojištění AMCICO INVEST konkurenceschopných výsledků. Tvrdit ovšem, že pojištění AMCICO INVEST je pro klienta poplatkově výhodné pouze na základě skutečnosti, že vstupní poplatek je nižší než vyplácená provize, je neopodstatněné. Celkové poplatkové zatížení tohoto pojištění je dosti vysoké.

Na vstupním poplatku si pojišťovna v prvních 2 letech trvání pojištění vezme 110% ročního pojistného. U běžných smluv s roční platbou 12.000 Kč si pojišťovna během deseti let vezme na procentním poplatku dalších 50% roční platby a na poplatku za správu aktiv dalších zhruba 40%. Tím je v průběhu času z peněz klienta vytvořen zdroj na výplatu vysoké provize, administrativní poplatek a případný podíl pojišťovny na management fee AIG je pojišťovně k dispozici na úhradu dalších nákladů a tvorbu zisku.

Nabízené bonusy z pojistného pojišťovně výrazně kompenzuje výrazný nárůst hodnoty strženého poplatku za správu, který se odvíjí právě od výše aktuální hodnoty účtu. Pojišťovna vydělává především u těchto vyšších plateb do pojištění, kdy náklady na provize má umořené během několika málo let.

Progresivní zvýhodnění úložek je tak dvousečnou zbraní. Pokud zprostředkovatel sjedná toto pojištění s argumentem výhodnosti právě pro vyšší pojistné, musí klient počítat s daleko větší absolutní hodnotou vstupního poplatku, absencí daňových úlev nad částku 12.000 Kč ročně a s vyšší daní z výnosu.

Klient současně nemá zaručeno, že bude schopen platit vysoké platby do pojištění po celou dobu jeho trvání a nebude nutné pojistné v čase snížit a tak platby do pojištění opět výrazněji poplatkově zatížit (v podstatě předplacený vysoký vstupní poplatek se klientovi již nevrátí). 

Produkt AMCICO INVEST je v dnešní nabídce investičních životních pojištění průměrným produktem z pohledu nákladů i pojistného krytí. Nic víc, nic míň. Škoda jen, že pojišťovna kazí trh vyplácením neopodstatněně vysokých provizí a zprostředkovatelé tvrzením o nízké nákladovosti tohoto produktu.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (21)

Vstoupit do diskuze
Dušan Šídlo

Dušan Šídlo

Vystudoval VŠE v Praze, od roku 2001 pracuje jako analytik pojištění a v médiích komentuje aktuální dění na pojistném trhu. Jako jeden z prvních publikoval články o pojištění na finančních serverech, je... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo