Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Chcete být milionářem?

František Mašek
František Mašek
17. 4. 2008

Chcete vydělat milióny a stát se finančně nezávislým? Takové je motto článků na webu poradenské společnosti KFP. Na rozdíl od nereálných nabídek neznámých zahraničních firem či zisku v Jackpotu Sportky stojí nabídka této společnosti na reálnějších základech.

Chcete být milionářem?
Jak se uvádí na serveru www.milionynavic.cz, stačí si prý koupit revoluční audio kurz „Jak vydělat miliony a stát se finančně nezávislým“. Není to samozřejmě zadarmo. Společnost ovšem klientům garantuje, že pokud zásluhou kurzu do roka neušetří nebo nevydělají alespoň deset tisíc korun, vrátí jim peníze, které za kurz vynaložili.

V době výkyvů na akciových i dalších trzích působí podobné sliby jako slovo do pranice. Generální ředitel společnosti Vladimír Fichtner, který je spolu s Karlem Kořeným a Petrem Pavláskem majitelem KFP (odtud její název), však tvrdí, že jsou takové přísliby reálné. 

„Nejde jen o úspory v případě investic, tam by byla podobná roční garance problematická. Z vlastních zkušeností vím, že vydělat se dá hlavně na levnější hypotéce a zejména pojištění,“ dodává Fichtner.

Podobně jako další autoři osmi CD, na nichž najdete náplň kurzu, Fichtner vychází z praxe. Šéf KFP působil v řadě finančních institucí, například skupině PPF nebo Pioneer Investments. Od roku 2003 pracuje jako poradce pro majitele malých a středních firem.  Majetek jeho několika klientů přesahuje 1,5 mld. Kč. Zabývá se i projekty, jež se týkají efektivního vzdělávání finančních poradců a bankéřů.
            
Z  pramínků může být řeka peněz
Názvy některých CD, které zní Vaše finanční mapa nebo Jak vytvořit finanční plán, připomínají něco, co už tu bylo či je. Na rozdíl od knih, jež se snaží vysvětlit podstatu investování (jako například Inteligentní investor od Benjamina Grahama), jde ovšem podle Fichtnera o jakýsi manuál, který laikovi ukazuje, jak má postupovat.
  
„Naším cílem je vést občana krok za krokem k poznání, co skutečně potřebuje. Nenabízíme mu proto konkrétní produkty, ale cestu, jak si je může vybrat s pomocí prostého selského rozumu, aniž by k tomu nutně musel mít hlubší znalosti,“ dodává Fichtner.

Jako příklad uvádí výběr vhodné hypotéky.  Klient v manuálu najde, jaké dotazy má při její koupi mailem položit institucím, které ji nabízejí. Získaná data pak stačí zadat do připravené tabulky, která mu umožní jejich automatické porovnání.

Podobně je tomu v případě pojištění, o něco komplikovanější pak u investičních produktů. Pokud instituce na mail nereaguje, nemá smysl se s ní dál bavit. V případě potřeby může samozřejmě klient požádat firmu KFP o radu.

Koupit či nekoupit?

Z takto uspořených tisíců měsíčně se mohou stát během deseti až dvaceti let skutečně miliony navíc, tvrdí KFP. Jde o šikovný marketingový tah, či reálné peníze? Kdo řeší tuto otázku, má k dispozici zajímavé vodítko - přístup k prvnímu dílu kurzu je na základě bezplatné registrace na internetu zdarma.

Potenciální milionáři musí samozřejmě počítat s tím, že je kurz kromě finančních investic bude stát i trochu času. Podle serveru jde zhruba o hodinu týdně v prvních čtrnácti dnech a následně několik hodin ročně. To se zdá málo. Fichtner ale s odvoláním na jednoduchost manuálu tvrdí, že to stačí.

Systém  je samozřejmě vhodný i pro studenty nebo ty, kteří se chtějí naučit investovat.  Ale také třeba pro méně zkušené finanční poradce. Ti  ovšem patrně nezůstanou jen u manuálu.

Kurz může být zajímavým pomocníkem především pro občany, kteří  chtějí rozhodovat o svých penězích sami, bez prostředníků. Skeptici se nejspíš budou dívat na možnost stát se díky popsanému postupu během deseti či více let milionářem s nemalou dávkou skepse. Právem?

Jisté je jedno. Je třeba uvítat každou cestu, která přispěje ke zvýšení finanční gramotnosti Čechů, omezí jejich špatné investice a pomůže zabránit případným finančním podvodům.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (10)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo