Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

FLEXI INVEST 2008

Dušan Šídlo
Dušan Šídlo
28. 4. 2008

Od počátku dubna zařadila Česká spořitelna do prodeje na přepážkách banky inovovanou verzi investičního životního pojištění Pojišťovny ČS pod označením FLEXI INVEST 2008. Jaké je toto pojištění?

FLEXI INVEST 2008
FLEXI INVEST 2008 navazuje na existující investiční pojištění FLEXI INVEST, které pojišťovna značně inovovala. Mezi hlavní úpravy patří změny v poplatkové struktuře (navýšení „vstupních poplatků“ do pojištění, doplněné odstraněním management fee pojišťovny u externích fondů), snížení rizikového pojistného u některých pojištění, výrazné zvýšení flexibility pojištění a některé další úpravy v možnostech připojištění. V neposlední řadě došlo ke značnému rozšíření investičních možností v podobě širší nabídky investičních fondů.

Charakteristika

FLEXI INVEST 2008 je životní pojištění pro případ smrti nebo dožití, kdy v případě úmrtí je vyplacena sjednaná pojistná částka v minimální výši 10.000 Kč nebo aktuální hodnota investice (dle zvolené varianty).

Kromě pojištění úmrtí je možné sjednat připojištění kapitálové hodnoty, pojištění zproštění od placení pojistného a pojištění plné invalidity následkem úrazu nebo nemoci, pojištění závažných onemocnění, pracovní neschopnosti, různé formy úrazového pojištění a pojištění dětí.

Platby pojistného je možné umístit do jednoho či více investičních fondů z celkové nabídky deseti investičních fondů od ISČS, ESPA, REICO ČS a Pojišťovny ČS. Zvolit je možné i předdefinované strategie investování: konzervativní (50% ISČS SPOROBOND, 30% ISČS TRENDBOND, 10% REICO ČS Nemovitostní, 10% PČS Fond akciový), smíšená (40% PČS akciový, 30% SPOROBOND a po 15% REICO a Trendbond) a progresivní (80% PČS akciový a 20% REICO).

Výhody
Flexibilita – pojištění je možné ušít tzv. na míru, lze zvolit libovolná pojištění z nabídky bez vazby pojistné částky na hlavní pojištění, možnost výrazněji „potlačit“ spořicí část pojištění, nadprůměrné limity pojistných částek, například až 10 mil. Kč pro smrt úrazem a až 4 mil. Kč pro plnou invaliditu a závažné nemoci

Rodinné pojištění – možnost na jedné smlouvě pojistit 2 dospělé osoby a až 5 dětí, výhodné rizikové pojistné u úrazového pojištění se širokým rozsahem, tj. zajímavá forma rodinného úrazového pojištění

Transparentnost a výše odkupného – transparentní sazebník poplatků, nulový management fee pojišťovny u externích fondů a u akciového fondu PČS fee 0,5% p.a.,  od 2. roku je odkupné rovno aktuální hodnotě investice (žádné storno srážky), nižší poplatek u mimořádného pojistného

Investiční možnosti – nabídka 10 fondů s různým regionálním zaměřením a různým složením aktiv patří v oblasti investičního pojištění k nadprůměru

Nevýhody
Průměrné poplatky z pojistného – PČS oproti původní verzi výrazně navýšila alokační poplatky, u smluv delších 30 let je klientům strženo 170% ročního pojistného, procentní poplatek ve výši 5% je také nadprůměrný; u smlouvy na 30 let s 1.000 Kč měsíčně je hodnota PER 12,9% a hodnotu TANK lze odhadovat ve výši 36%

Omezení v pojistném krytí – pojišťovna nevyplatí sjednanou pojistnou částku v případě, že pojištěný zemře do 2 let od uzavření pojištění smrti následkem jakéhokoliv onemocnění, které nastalo nebo bylo diagnostikováno před počátkem pojištění; vlastní definice pojišťovny v případě invalidity (k výplatě pojistné částky nepostačuje přiznání plného invalidního důchodu ze sociálního systému) 

Neuplatněna výhoda bankopojištění – FLEXI INVEST není na přepážkách banky nijak poplatkově zvýhodněno

Verdikt
Investiční životní pojištění FLEXI INVEST 2008 patří k těm lepším investičním životním pojištěním na trhu. Nabízí pestrou škálu připojištění a možnost ušít smlouvu klientovi tzv. na míru.

Zajímavé je vzhledem k ceně a kvalitě úrazového pojištění jeho využití především jako rodinného úrazového pojištění pro více osob. Ostatní životní rizika (zejména úmrtí a invaliditu) je možné pojistit výhodněji v jiných produktech.

Stejně tak nelze vzhledem k průměrným poplatkům doporučit toto pojištění k tvorbě rezerv, pokud tak nebude činěno prostřednictvím mimořádného pojistného.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (4)

Vstoupit do diskuze
Dušan Šídlo

Dušan Šídlo

Vystudoval VŠE v Praze, od roku 2001 pracuje jako analytik pojištění a v médiích komentuje aktuální dění na pojistném trhu. Jako jeden z prvních publikoval články o pojištění na finančních serverech, je... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo