Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Který spořicí účet?

Zdeněk Simaichl
Zdeněk Simaichl
4. 6. 2008

Banky v posledních měsících přišly se zajímavými nabídkami zhodnocení peněz na spořicích účtech. Nejčastěji se dotazy týkají dvou favoritů – ING Konta (zhodnocení 3,3 %) a Bawag (3, 5 %). Který vybrat?

Který spořicí účet?
Velmi jednoduchá otázka, ale o to složitější odpověď. Ač jde o v podstatě stejný typ produktu, málokde naleznete tolik odlišností jako mezi spořícími účty. Každá banka si podmínky upravuje, a proto jde často o porovnávání hrušek s jablky.

Začnu častými dotazy: Ano, výnosy jsou u obou institucí (ING, BAWAG) zdaněny 15 %. Od celkového výnosu vyjádřeném v procentech p.a. je tedy potřeba ještě 15 % odečíst.

Je zhodnocení garantované? Sazba garantována v podstatě není, je pohyblivá v závislosti na situaci na trhu. U ING je však obvyklá kvartální periodicita, na kterou je sazba vyhlašována. Co se ale liší, je způsob připisování úroků z vkladů. ING to dělá kvartálně, BAWAG měsíčně. Co je výhodnější netřeba komentovat.

Spíše než na výhodnost či nevýhodnost celkového výnosu bych se díval na důvod, proč právě spořící účet, a ne třeba fond peněžního trhu. Spořící účty jsou likvidnější a snáze dostupné.

ING Konto lze ovládat pouze na bázi bezhotovostního platebního styku, tedy pouze převodem z registrovaného účtu na účet (max. 3 registrované účty), nikdy v hotovosti, a to zdarma.
 
BAWAG je klasická banka. Peníze lze tedy na účet vkládat a z účtu vybírat v hotovosti. Kreditní (příchozí) obraty nejsou zpoplatněny, ale debetní (odchozí) už ano, a není to levné

Oba ústavy dále nabízejí internetové bankovnictví zdarma. BAWAG navíc umožňuje vedení spořícího účtu v eurech. U BAWAG máte povinný minimální zůstatek (500,- Kč), u ING nikoliv.

Alternativou mohou být již zmiňované fondy peněžního trhu, které jsou po splnění šestiměsíčního daňového testu osvobozeny od daně z výnosu, likvidita se pohybuje od pěti do deseti pracovních dnů. Žádné další služby většinou čekat nelze.

Takto bych mohl pokračovat. Rozhodující tedy je DŮVOD, pro který si produkt zřizujete. Konkrétní zadání doporučuji konzultovat s finančním poradcem.
 
Autor je finanční poradce ve společnosti Partners.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (10)

Vstoupit do diskuze
Zdeněk Simaichl

Zdeněk Simaichl

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo