Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Splašené fixace?

Aleš  Müller
Aleš Müller
9. 6. 2008

„Končí mi fixace úrokové sazby hypotéčního úvěru a banka mi nabídla nové podmínky. Pro jednoletou fixaci sazbu 5,9 %, pro tříletou 5,7 %, pro pětiletou fixaci 5,65 %. Není to omyl? Vždyť se říká, že dlouhodobé fixace sazeb jsou vyšší než krátkodobé. Jakou sazbu si mám vybrat?“

Splašené fixace?
Není to omyl. V současnosti jsou krátkodobé sazby stejné jako dlouhodobé, ve vašem případě dokonce vyšší. Jedná se o poměrně vzácnou situaci, podobná nastala koncem devadesátých let a přetrvala několik let.

Nyní panuje značná nejistota ohledně krátkodobé inflace (potraviny, ropa, energie), ale všeobecně je očekáván pokles inflace a snížení sazeb. Proto mohou být krátkodobé sazby relativně vysoké a dlouhodobé nízké. To platí jak pro sazby úvěrů, tak pro sazby depozit.

Manažeři bank nastavují sazby tak, aby banka vydělala. Z nabízených sazeb bych usuzoval, že banka očekává pokles sazeb v horizontu jednoho roku.

Zvažte své schopnosti předvídat trh. Pokud soudíte, že do dvou let poklesnou sazby na jednoletých fixací o více jak 0,4 %, tak je výhodnější jednoletá fixace. Byť první rok zaplatíte měsíčně více než při tříleté fixaci.

Pokud se domníváte, že sazby v horizontu dvou let neklesnou o tuto hodnotu, berte tříletou fixaci. A pokud se domníváte, že pokles o 0,5 % nenastane ani za tři roky, zvolte pětiletou fixaci.

Sazbu si vyberte především podle své strategie. Hypotéční úvěr je závazek na 10 až 30 let. Po tuto dobu sazby několikrát stoupnou a několikrát klesnou. Okamžiky klesání a stoupání nelze přesně předvídat, mohou nastat okamžiky se silnými očekáváními, jež se nenaplní. Proto je vhodné si vybrat strategii a tu držet.

Hysterické přeskakování mezi krátkými a dlouhými fixacemi vygeneruje více starostí než finančního zisku. Vždy totiž nastane situace, že rozhodnutí, které se dnes jeví dobré se v některý okamžik v budoucnosti projeví jako špatné, a obráceně.

Pokud máte strategii krátkodobých sazeb, volte jednoletou sazbu, i když se
to zdá být dnes nevýhodné. Pokud jste opatrný klient a jste ochoten si připlatit za "jistotu pěti let", berte delší fixaci. Dnes dokonce zaplatíte méně než při jednoleté fixaci, ale v budoucnu - kdoví.

Autor je finanční poradce ve společnosti Partners.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Aleš  Müller

Aleš Müller

Po vystudování Elektrotechnické fakulty ČVUT pracoval jako konstruktér integrovaných obvodů a mikropočítačů. V devadesátých letech pracoval v ČSOB jako specialista na špatné úvěry, manažer změnových procesů... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo