Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Možná přehnané obavy

Světlana Rysková
Světlana Rysková
4. 9. 2008

Postoj středoevropské populace k finanční přípravě na stáří se výrazně změnil. Důchodová reforma by nemusela narazit na takový odpor veřejnosti, jakého se politici obávají.

Možná přehnané obavy

Současná vláda s blížícími se volbami polevuje stále zřetelněji ve svém reformním úsilí. Týká se to především důchodové reformy, ze které zatím byly schváleny jen parametrické změny současného průběžného systému financování penzí. Ty však do budoucna nevyřeší nedostatek finančních prostředků na vyplácení státních důchodů.

Další krok reformy, kterým by mělo být rozšíření možnosti kapitálového spoření na stáří, už má zpoždění. Že by ho udělala ještě tato vláda, už téměř nikdo nevěří. Převažuje názor, že se politici obávají, aby si u voličů neuškodili. Přitom výsledky dnes zveřejněného mezinárodního výzkumu AXA Retirement Scope 2008* ukazují, že jsou to možná obavy do značné míry zbytečné a přehnané.

Nejhorší má vláda asi za sebou
Největší odpor totiž účastníci výzkumu mají k prodlužování důchodového věku. Přibližně 68 % pracujících Čechů nesouhlasí s prodlužováním věkové hranice důchodu. Ale tento nepopulární krok už má vláda za sebou. Další pokračování reformy by mohlo být mnohem snazší.

V posledních 4 letech totiž v celé střední Evropě i v České republice zrostl počet lidí, kteří mají reálnou představu o výši svého důchodového příjmu a uvědomují si vlastní odpovědnost za své finanční zajištění ve stáří.

Češi jsou v tomto směru, zdá se, plni protikladů – i když 90 % z nich stále žije v přesvědčení, že by je na důchod měl zabezpečit především stát, zároveň velmi rychle roste počet těch, kteří si už za důchod sami dobrovolně spoří.

Dnes už se 79 % Čechů v ekonomicky aktivním věku připravuje na stáří a v průměru s tím začínají v 36 letech, což je o 12 let dříve než začínali současní důchodci.

Z toho tedy vyplývá, že by Češi nemuseli mít problém s pokračováním důchodové reformy, která by konečně zavedla druhý kapitálový pilíř důchodového pojištění.

Pravděpodobně by do něj ochotně odváděli část pojistného dnes placeného státu (tak zvaný opt-out) zejména mladší lidé. Starší a opatrnější generace by se tato část reformy už prakticky nedotkla. Možná mají tedy politici strach úplně zbytečně.

Marek Zeman říká, že AXA dá výsledky svého výzkumu příslušným výborům obou komor parlamentu, aby měli poslanci a senátoři představu o tom, co si současná populace myslí o důchodovém věku. Možná to politikům dodá více odvahy.
 
*Jde o 4. ročník jediného svého druhu celosvětového výzkumu zaměřeného na představy ekonomicky aktivního obyvatelstva o důchodovém věku a jejich srovnání s realitou současných důchodců.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Světlana Rysková

Světlana Rysková

Věnuje se jako ekonomická redaktorka osobním financím, bankovnictví, pojišťovnictví a realitnímu trhu. Přispívá pravidelně do řady časopisů a do pořadů Českého rozhlasu. Kmenově působila v týdeníku Profit... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo