Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nové penzijní připojištění: jen pozitiva?

Dušan Šídlo
Dušan Šídlo
20. 10. 2008

O nové úpravě penzijního připojištění jako součást takzvané druhé etapy penzijní reformy se diskutuje již delší dobu. Stávající penzijní připojištění bude postupně dožívat a vzniknou nové penzijní společnosti, které budou fungovat jako investiční společnosti.

Nové penzijní připojištění: jen pozitiva?

Lidé, kteří se rozhodnou spořit na důchod od roku 2010, kdy by měl začít nový zákon platit, budou muset vstoupit do nových fondů. Dojde k oddělení majetku vlastníků od majetku účastníků a nové penzijní společnosti budou mít možnost nabízet klientům různé investiční strategie spoření na penzi.

Možnost volby mezi jednorázovým výběrem a pravidelně vyplácenou penzí má být zachována. Nové penzijní fondy však budou moci vyplácet jen dočasný důchod negarantovaný. Výplatu doživotních penzí, u kterých se tvoří rezerva na budoucí závazky, mají převzít životní pojišťovny.

Životní pojišťovny zatím nejsou připraveny

Tvrdí se, že výplatu penzí je možné svěřit specialistům, tedy životním pojišťovnám. Má jít o úspornější řešení, přičemž klient by měl mít právo výběru libovolné pojišťovny. Česká asociace pojišťoven rovněž tvrdí, že jednorázový vklad do pojistného produktu s doživotní rentou je na trhu standardní a pojišťovny ho běžně nabízejí. Deklarovaný zájem životních pojišťoven je však možné konfrontovat s jejich současnou nabídkou. Ačkoliv se u nás působící životní pojišťovny prezentují jako specialisté na výplatu anuit, současný stav tomu příliš nenasvědčuje.

Podle provedeného průzkumu časopisem Finanční poradce takzvané pojištění ihned splatného důchodu životní pojišťovny u nás v současné době prakticky nenabízejí. Tuto variantu uvedly jako standardní nabídku pouze tři životní pojišťovny z patnácti oslovených, a sice Česká pojišťovna, Kooperativa a Wüstenrot pojišťovna.

Kromě nedostatečné nabídky, která je však vzhledem k nízké poptávce po tomto typu pojištění pochopitelná, vyplývá z provedeného průzkumu další nevýhoda spočívající v nižší výši doživotních penzí ve srovnání s penzemi stávajících penzijních fondů.  
Důvodů pro nižší doživotní penze u životních pojišťoven je několik. V současném penzijním připojištění je počítáno s jedněmi získatelskými náklady, jde o jeden produkt.

Pokud půjde o samostatné pojištění, tedy dva produkty, znamená to vyšší náklady a logicky nižší penze. Kromě toho životní pojišťovny přistupují k výpočtům anuit obezřetněji, resp. musí tvořit odpovídající rezervy. Podle starých penzijních plánů dokonce některé penzijní fondy garantují na dnešní poměry velmi výhodné doživotní penze.

Rovněž lze předpokládat, že ti, kteří odmítnou dočasnou penzi v rámci penzijní připojištění a budou u životní pojišťovny poptávat penzi doživotní, jsou ještě více rizikovější než současní střadatelé, kteří mohou volit jen mezi jednorázovým vyrovnáním a doživotní penzí. I tuto antiselekci rizik budou muset pojišťovny při kalkulacích výše penze rovněž zohlednit. 

Další otázkou je transparentnost valorizace penzí v průběhu její výplaty. Zatímco u penzijního připojištění je valorizace jasně definována v penzijních plánech, u životních pojišťoven je tomu jinak.  Pojistné podmínky jsou v tomto daleko méně konkrétní. Valorizace je odvislá od dosažených podílů na zisku, ty jsou však na rozdíl od penzijního připojištění připisovány mnohdy velmi netransparentně a v nejisté výši.

Vyšší možná výnosnost, nižší garance

V novém systému penzijního připojištění tak na jedné straně bude možné očekávat vyšší možné výnosy, ale současně i nižší doživotní penze. Postup její výplaty již nebude dopředu garantován, jako je tomu dnes. Kromě toho díky umožnění různých investičních strategií již nebude zachována každoroční garance minimálně nenulového výnosu. Z nového penzijního připojištění tedy zmizí jakékoli výraznější prvky garancí, které ho odlišují od jiných produktů kolektivního investování.

Aby bylo oddělení na dva produkty pro střadatele zajímavější, budou muset pojišťovny přijít s novými atraktivními řešeními. Například v USA se velmi dobře prodávají variabilní doživotní anuity, kdy pojišťovna garantuje zajímavé zhodnocení do konce života (např. 5% z vložené počáteční částky). Atraktivnější nabídce v tomto segmentu nebrání ani vyhláška, která upravuje možnou maximální výši garantované technické úrokové míry, která pro tento typ produktů neplatí.

Životní pojišťovny však ve skutečnosti o toto „paběrkování“ v oblasti výplaty dávek příliš nestojí a rádi by se aktivně podílely i v investiční fázi, která je pro pojišťovny ziskovější a výrazně méně riziková.

Kromě toho při zachování principu svobody volby mezi jednorázovým vyrovnáním, dočasnou a doživotní penzí, nelze ze strany klientů (i vzhledem k výši spořených částek) očekávat příliš vysokou poptávku po doživotních penzích. Nezmění to ani daňové zvýhodnění doživotních penzí, které je uplatňováno i ve stávajícím systému.

Oddělení investiční a výplatní fáze při spoření na stáří (vytvoření dvou produktů) může být smysluplné při odpovídajícím nastavení celého systému a kvalitní produktové nabídce. Někdy však může hybrid (stávající penzijní připojištění) fungovat pro klienty výhodněji než logicky oddělené řešení. Možná jeden produkt zahrnující investiční i výplatní fázi, tedy životní pojištění, by byl úspornější.

Již dnes mají penzijní fondy díky možnosti výplaty doživotní penze ve své podstatě podobu životní pojišťovny a nic tedy nebránilo transformaci penzijních fondů na životní pojišťovny, které by nabízely jeden produkt zahrnující obě zmíněné fáze.

I přesto je možné považovat novou úpravu za pozitivní, a to zejména s ohledem na další fáze penzijní reformy. Bude však nutné ohlídat, aby penzijní fondy - obdobně jako dříve některé pojišťovny v případě starších kapitálových smluv s vysokými garancemi - nevyužily pod nepravdivými argumenty úpravu legislativy k převodu klientů se staršími penzijními plány s velice výhodnými výplatními schématy na nový systém.

Jedním z důvodů nové úpravy je totiž nízká „kapitálová přiměřenost“ stávajících penzijních fondů vzhledem k důchodové opci, tj. možnosti každého účastníka zvolit si doživotní výplatu penze a s tím související stále narůstající dlouhověkost.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Dušan Šídlo

Dušan Šídlo

Vystudoval VŠE v Praze, od roku 2001 pracuje jako analytik pojištění a v médiích komentuje aktuální dění na pojistném trhu. Jako jeden z prvních publikoval články o pojištění na finančních serverech, je... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo