Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

I pojišťovny přijdou v aféře Madoff o miliony

Dagmar Šístková
Dagmar Šístková
18. 12. 2008

Některé pojišťovny investovaly do podezřelého podniku, který se dlouhou dobu tvářil jako dobře vydělávající hedgeové fondy.

I pojišťovny přijdou v aféře Madoff o miliony

Za aférou stojí Bernard Madoff – investiční manažer, který byl v minulosti ředitelem amerického akciového trhu NASDAQ. Minulý týden byl zatčen pro organizování údajného podvodu, při němž investory zřejmě připravil až o 50 miliard dolarů.

Pokud jde o již zmiňované pojišťovny, začněme dobrou zprávou (ty ostatní možná už tak dobré nebudou). American International Group Inc. (AIG) – pojišťovně, které letos v září pomohla v nouzi americká vláda, naštěstí potenciální ztráty z investic, souvisejících s podvodem Bernarda Madoffa nehrozí. Uvedl to její tiskový mluvčí.

AIG patří mezi velké investory do hedgeových fondů a fondů, které jejich prostřednictvím investují. Přesto údajně není pojišťovna ztrátami z Madoffových investic ohrožena.

Švýcarská pojišťovna Baloise sdělila, že ve svém účetnictví odepíše částku dosahující téměř třináct milionů dolarů. Pojišťovna musí tyto ztráty odepsat v důsledku svých investic do hedgeového fondu Kingate Global. Šlo o jeden z Madoffových fondů, který pravděpodobně fungoval na principu letadla.

Zurich Financial Services naopak konstatovala, že žádné finanční prostředky do Madoffových společností neinvestovala.

Třetí největší švýcarská pojišťovna Swiss Life uvedla, že nemá žádné přímé investice ve zmiňovaných hedgeových fondech, nevyloučila však určité ohrožení prostřednictvím jiných fondů.

Swiss Reinsurance Co. se sídlem v Curychu není přímo ohrožena investicemi do fondů, které souvisejí s Madoffovými. Jak sama uvedla ve svém prohlášení, je ohrožena pouze „nepodstatně a nepřímo“ v objemu menším než tři miliony dolarů.
Pojišťovny i zajišťovny dál pátrají, aby zjistily, zda, případně jak ovlivní investice do Maddofových fondů jejich hospodaření.

A překvapení závěrem: londýnští makléři varují, že finanční instituce, které byly postiženy podvodem Bernarda Madoffa, možná nemají dostatečné limity pojistného krytí a vzhledem k tomu nedokážou vyhovět požadavkům nespokojených klientů.
To by mohlo mít obrovský dopad na pojistný trh, připomíná společnost Jardine Lloyd Thompson Group P.L.C. (JLT).

Je zcela jisté, že finanční instituce, jež investovaly finanční prostředky svých klientů do Madoffových operací, budou dříve či později čelit nárokům těchto klientů, kteří budou hledat cesty, jak získat zpět finance, o které přišli, konstatoval Paul Towler, partner JLT, ve svém prohlášení.

„Rozsah pojistného krytí by měl v případech, jako je tento, chránit firmy a jejich klienty právě před podobným problémy, “ uvedl Towler. Makléři se však obávají toho, zda mají finanční instituce dostatečné limity pojistného krytí a správný typ pojištění, které by jejich klienty ochránilo.

Towler k tomu dodal: „Při velikosti tohoto případu je jen těžké předpovědět množství a hodnotu nároků, které pojistný trh očekává. Je ale pravděpodobné, že dopady se projeví na cenách pojistných produktů v době, kdy mnohé instituce budou chtít zrevidovat svoji pojistnou ochranu a budou ji chtít zvýšit.“

(Autorka je šéfredaktorkou serveru oPojištění.cz s.r.o.)

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (6)

Vstoupit do diskuze
Dagmar Šístková

Dagmar Šístková

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo