Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

AEGON vsadil na ZFP

Jan Majer
Jan Majer
21. 8. 2007

V týdeníku Euro vyšla informace, že v novém penzijním fondu AEGON bude mít téměř desetiprocentní podíl zprostředkovatelská firma ZFP Akademie. Jedním dechem se v článku dodává, že tato informace zaskočila společnost Partners, která AEGON považuje za jednoho z nejvýznamnějších partnerů. Postoje Partners v rozhovoru formuluje odborný poradce firmy PETR BORKOVEC.

AEGON vsadil na ZFP
V médiích se objevila informace o tom, že desetiprocentním podílníkem penzijního fondu AEGON je nebo brzy bude společnost ZFP Akademie. Je to pravda?
Pravdivou se tato informace pravděpodobně teprve stane. Prodej nebo převod podílu 9,9 % penzijního fondu AEGON na ZFP se dle informací z nevyššího vedení Aegonu chystá. Vše je dohodnuto, zbývá pouze podepsat příslušné smlouvy.
 
Penzijní fond Aegon je také v portfoliu poradenské společnosti Partners. Jaký podle vás budou mít tyto skutečnosti vliv na slibně započatou spolupráci?
Na spolupráci s pojišťovnou AEGON se pravděpodobně nic měnit nebude. AEGON pro Partners ve velmi krátkém čase připravil velmi kvalitní IŽP, má vynikající servis a IT, jsou schopni vyplácet provize každých 14 dní – zkrátka vycházejí nám ve všem vstříc a jsou velmi flexibilní.

Problematicky se teď ale jeví spolupráce s jejich penzijním fondem.
Na spolupráci s penzijním fondem Aegon výše uvedené skutečnosti vliv mít mohou. Oficiálně pravděpodobně vedení Partners žádné kroky nepodnikne, nicméně u většiny jejich poradců nemá ZFP dobré jméno. ZFP jako spoluvlastník tak významné finanční instituce patrně ovlivní vztah poradců k penzijnímu fondu AEGON.

Je to jen o emocích?
Nesmíte zapomenout, že do penzijních fondů se ukládají peníze na desítky let a i mě jako poradce by napadlo, jestli a jak se ve fungování penzijního fondu AEGON  asi odrazí  filozofie podnikání ZFP a jak dlouho tady ZFP při svém stylu práce ještě asi bude. Samozřejmě vše by mohlo být jasnější, pokud budeme znát podrobnosti transakce.
 
Dá se očekávat, že by AEGON nabídl podíl i Partners?

Pochybuji, že by nabídl AEGON další část penzijního fondu. AEGON se rozhodl v oblasti penzijního připojištění vsadit na strategickou spolupráci se ZFP, což není nelogické vzhledem k objem produkce ZFP právě v oblasti penzijního připojištění v loňském roce.
 
Měla by společnost Partners zájem o podíl v penzijním fondu?
V případě podobné nabídky AEGONu bych určitě vedení Partners doporučil nabídku nepřijmout. Vzhledem k tomu, jak jsou dnes penzijní fondy regulovány a upraveny, tak bych sám penzijní fond vlastnit nechtěl. Další věcí samozřejmě je, že taková provázanost s jedním poskytovatelem finančních produktů by mohla ohrožovat reputaci a objektivitu Partners.
 
Může majetková účast ZFP skrývat nějaká rizika pro ostatní poradenské firmy?
Nebezpečí ve vztahu ZFP a AEGON vídím spíše pro ostatní současné a minulé penzijní fondy v nabídce ZFP a jejich klienty. Je logické, že ZFP bude penzijní fond AEGON prosazovat v budoucí produkci.

To může ostatní partnery mrzet, nikoho to ale reálně nepoškozuje.
Horší je možnost, že bude docházet k přesunu současného kmene ZFP z ostatních fondů do penzijního fondu AEGON. To má již přímý vliv na ekonomiku poškozených penzijních fondů a tím i na klienty těchto penzijních fondů. Neočekával bych však chybu ZFP v podobě masových převodů.
 
Je možné, že bude mít ZFP přes “svůj” penzijní fond přístup k údajům o klientech jiných poradenských firem včetně Partners? Je toto riziko uspokojivě ošetřené?
V přístupu ZFP k datům o našich případných klientech v tomto penzjním fondu riziko nevidím. Ani jako minoritní akcionář nemá ZFP právo k přístupu k těmto datům a k jejich využití. Pokud by k tomuto došlo, hrozily by ZFP i AEGON vysoké pokuty vyplývající ze zneužití dat a porušení smlouvy. Navíc ZFP sama má obrovský kmen klientů, který dnes neumí dostatečně vytěžit. Nemluvě o tom, že ZFP zcela objektivně nemá klientům Partners co nabídnout.
 
O společnosti ZFP se před časem mluvilo jako o jedné z firem, která se svezla poněkud diskutabilním způsobem na slovenské penzijní reformě. O co šlo? Je možné o té kauze mluvit otevřeně, nebo jde jen o spekulace?
Nejedná se jistě pouze o spekulace. Sám však konkrétní informace postrádám. Jisté je, že právě AEGON vstoupil do důchodové reformy na Slovensku velmi agresivně. Jednou z cest pro získání dostatečného množství účastníků pro přežití penzijního fondu byla i dohoda se ZFP či s jejich kolegy ze Slovenska o přetažení klientů, kterým původně sjednali jinou společnost. Samozřejmě to vše bylo podpořeno zajímavými provizemi. Dle mých informací stále probíhají spory mezi manažery či poradci ze slovenské ZFP a například dôchodkové správcovské společnosti (DSS) AXA. Právě tato DSS byla touto dohodou nejvíce poškozena.

Pro Partners by teď bylo nejjednodušší penzijní fond AEGON nechat v portfoliu, ale ve skutečnosti ho ignorovat. Řekněme si ale objektivně, v čem se penzijní fond AEGON liší od jiných penzijních fondů.
Má jistě velmi zajímavé parametry vzhledem k omezenosti toho, co je možné v penzijním připojištění nabídnout. Jistě nejzajímavější je skutečnost, že penzijní fond AEGON v sobě nemá žádné náklady z minulých období a dá se tudíž očekávat, že bude patřit mezi penzijní fondy s nejvyšším připisovaným zhodnocením. K tomu se dokonce zavázal. Našli bychom i další zajímavé charakteristiky pro klienty či poradce.

Jaký bude daší krok Partners?
Analytické oddělení Partners provede objektivní rozbor a doporučení síti k výhodám i nevýhodám investování do penzijního fondu AEGON. Jednou z výrazných nevýhod bude samozřejmě i vlastnická struktura.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (14)

Vstoupit do diskuze
Jan Majer

Jan Majer

Původní profesí novinář, od roku 2001 pracoval jako finanční poradce. V dalších letech publikoval vedle poradenské činnosti články ve finančních rubrikách novin a časopisů a vedl ekonomickou rubriku týdeníku... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo