Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Turistika. Průmysl na odpis

Luboš Palata
Luboš Palata
22. 4. 2020
 12 510

Tři sta miliard ročně, čtvrt milionu lidí, které obor přímo živí, další statisíce, které živí nepřímo. Praha, Karlovy Vary, Český Krumlov – to je jen několik míst, pro které je koronavirus jak atomová bomba.

Turistika. Průmysl na odpis
Praha bez turistů / Zdroj: Lukas.krajco / Shutterstock

Je krásně. Koronavirus možná není na ústupu, ale taky určitě ne na postupu a blíží se prázdniny. Doma už jsme byli dost, a tak se Češi začínají zabývat otázkou, jestli se letos přece jen nebudou ještě moct vypravit k moři do Chorvatska. Nebo aspoň na Slovensko. Dovolená u moře dávno není záležitost horních desíti ani sta tisíc, ale velké části obyvatelstva, a tak si najednou premiér Andrej Babiš telefonuje se svým chorvatským protějškem Andrejem Plenkovičem. A dává vědět, že se to nějak zařídí. Pozadu nezůstává ministr zahraničí Tomáš Petříček, který uklidňuje, že do slovenských Tater to podobně jako k tomu moři snad už letos v létě nějak půjde. Prezident sice z lánské izolace vzkazuje, že podle něj mají hranice zůstat zavřené ještě rok, ale aspoň v tomto ohledu ho za tvůrce české zahraniční politiky nikdo nepovažuje.

Zároveň s báchorkami o Chorvatsku a Slovensku kabinet rozjíždí kampaň, aby Češi o prázdninách jezdili po Česku. A doplňuje to mlhavým příslibem voucheru na deset tisíc, kterému ovšem doporučuju věřit až ve chvíli, kdy ty peníze uvidíte na svém účtu.

Možná ještě důležitější než uzavření hranic směrem ven, je jejich uzavření ve směru dovnitř.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.


Češi turistiku nezachrání

Po měsíci zavřených hranic bez dohledné perspektivy jejich otevření se ve stadiu klinické smrti ocitlo celé jedno významné a velmi výdělečné odvětví. Turistický průmysl. Sedmé nejvýznamnější odvětví české ekonomiky, které se podílí na HDP asi třemi procenty, tedy asi 300 miliardami korun, a zaměstnává přes čtvrt milionu lidí. V obou ukazatelích tedy předbíhá i zemědělství.

Velká část lidí, které turistika živí, patří mezi ty, kteří pocítili koronavirou krizi nejtvrději. Protože to jsou OSVČ nebo dohodáři a výpovědi nebo („výpovědi“) v hotelích, cestovních agenturách nebo lázních tak dostávali v minulých týdnech mezi prvními. Nadšeně komentované a sdílené fotografie úplně prázdných pražských či českokrumlovských ulic na webech a sociálních sítích, jsou také fotografie obrovské ekonomické katastrofy. Pro statisíce lidí a celá tato města.

Na odpis je druhdy slavné české lázeňství, které především v západních Čechách stálo a padalo na zahraniční klientele. Představa, že propad minulých měsíců můžou nahradit mnohem chudší Češi, je zcela iluzorní. K tomu, aby Praha vykryla výpadek zahraničních turistů, kterých ročně přijelo přes osm milionů, by tak musel v příštích měsících dorazit téměř každý mimopražský Čech. A pak by to musel ještě vzít přes Český Krumlov, Telč a třeba Františkovy lázně. S dodatkem, že je otázka, kolik z nás má našetřeno na pár nocí v apartmánu nějakého čtyřhvězdičkového pražského hotelu.

A to už vůbec nemluvím o celém odvětví cestovních kanceláří, které se živí „vývozem“ českých turistů do zahraničních destinací.

Turistika, rodinné stříbro Evropy

Sotva nám může být útěchou, že jsou země Evropské unie, které jsou na tom kvůli uzavřeným hranicím ještě hůř. Počínaje Chorvatskem a Řeckem, kde vytváří turistika pětinu HDP a zdaleka nekonče velkými a koronavirem tvrdě zasaženými státy Francií, Španělskem a Itálií, kde turistika ročně generuje ne stovky miliard korun, ale eur. Evropská unie jako celek byla světovým lídrem příjezdové turistiky. Turistický ruch je jednou z mála věcí, v nichž byla světovou špičkou.

Jednou z několika málo zemí, kde to není takový problém, a která přitom tak jako tak krizi zvládá dobře, je Německo. Tam je skutečně podstatnou částí turistického průmyslu vnitrostátní turistika a Němci „doma“ tráví podstatnou část svého volna a jsou za to ochotni platit i vysoké částky. Včetně toho, že u německého Baltu nebo Severního moře je stojí dovolená dvojnásobek Řecka, ale přesto je tu v létě beznadějně vyprodáno a nikoho jiného než Němce tu skoro nepotkáte.

Česko si roky zakládalo na tom, jak oblíbenou a navštěvovanou turistickou destinací je. I díky turistice jsou dnes mnohé části Česka bohaté a prosperující. Teď se zdá, že to ze strachu z nákazy chceme všechno zlikvidovat, včetně ekonomické likvidace statisíců tvrdě pracujících lidí. Je načase si položit otázku: Vážně to chceme? Otázku mnohem důležitější, než jestli letos pojedeme k moři.

Autor je redaktor Deníku  

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
9
+

Sdílejte

Diskutujte (115)

Vstoupit do diskuze
Luboš Palata

Luboš Palata

Narodil se v roce 1967 a vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově. Je nositelem několika ocenění, mimo jiné novinářské ceny Ferdinanda Peroutky. Byl rovněž nominován na Cenu Evropského... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo