Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Volební speciál 2017: Andrej Babiš a ANO 2011

Gabriel PleskaOndřej Tůma
Gabriel Pleska, Ondřej Tůma
11. 10. 2017
 21 450

AKTUALIZOVÁNO. Od Andreje Babiše jsme původně dostali odpovědi ve formě pouhých ANO a NE. Přes několikeré sliby jeho týmu rozšířená verze odpovědí dorazila až po vydání článku. Doplňujeme je tedy se zpožděním, abyste věděli nejen co, ale také proč bude prosazovat pravděpodobný vítěz voleb.

Volební speciál 2017: Andrej Babiš a ANO 2011

Politické hnutí ANO 2011 vzniklo v roce 2012. Jeho vznik vyprovokoval byznysman Andrej Babiš. Přestože předchozí protestní politické projekty s rétorikou zaměřenou proti tradičním politickým stranám a údajně všudypřítomné korupci končily fiaskem (vzpomeňte na Věci veřejné), stává se hned v roce 2013 se po sněmovních volbách hnutí ANO druhou nejmocnější politickou silou v zemi. Kromě hesel o boji proti korupci pomáhá hnutí do Parlamentu i důvěra voličů v manažerské schopnosti jednoho z nejbohatších podnikatelů v Česku, který prohlašoval, že by stát rád řídil jako firmu. 

300 000 výtisků!

Kašpárek recenzuje Babiše

„Kniha O čem sním, když náhodou spím, podepsaná Andrejem Babišem, je jednou z nejpodařenějších, co jsem kdy četl. Neříkám nejlepších, ale nejpodařenějších. Její autoři věděli, co dělají, proč to dělají, pro koho to dělají, a udělali to s virtuozitou lajny Vůjtek-Patera-Procházka.“

Babiš osedlal prázdno středního proudu

Po úspěchu ve volbách vstupuje hnutí ANO do vlády, jeho předseda se stává ministrem financí. Za jeho ministrování se prakticky všechny makroekonomické ukazatele posunuly směrem k lepšímu a ekonomika roste. Babišovi odpůrci ovšem stojí na tom, že víc než o Babišův úspěch jde o souhru okolností, nahoru nás vyvezl ekonomický cyklus. A pokud byste ho chtěli opravdu rozzlobit, můžete před Andrejem Babišem zkusit zmínit teorii, že jako ministr financí sklízel ovoce toho, jak Miroslav Kalousek učil Česko během krize utahovat opasky. Sám Andrej Babiš ale rád zdůrazňuje zejména lepší výběr daní. K instrumentům, které mají zvýšit daňovou výtěžnost a eliminovat část daňových podvodů patří také kontroverzní povinné elektronické evidování tržeb.

Celé volební období Andrej Babiš v křesle ministra financí nevydržel, odešel kvůli podezření z dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo. S blížícími volbami se stále víc zdá, že jejich ústředním tématem je právě osoba Andreje Babiše.

Odpověďmi předsedy ANO 2011 naše předvolební dotazníky nekončí: zítra se na stejné věci zeptáme vás. A naše malá volební kalkulačka vám rychle vyplivne míru shody s jednotlivými dotazovanými.

-
-16
+

Minimální mzda vzrostla za pět let z 8000 na 12 200 korun. Podpoříte další zvyšování minimální mzdy?

ANO. Nastavíme předvídatelný systém zvyšování minimální a zaručené mzdy.


-
+20
+

Ve světě se začíná testovat základní nepodmíněný příjem. Budete chtít zavést základní nepodmíněný příjem v Česku?

NE. Zavést nikoliv, ale budeme pečlivě sledovat výsledky pilotních projektů.


-
-13
+

Skoro každá nová vláda vyhlašuje válku švarcsystému. Jak stárne, z horké války se stává válka studená, švarcsystém je tolerovaný, nehledaný, nepostihovaný. Pokusíte se zničit švarcsystém?

ANO. Pomoci by měl zcela nový zákon o dani z příjmu, který je třeba napsat tak, aby ho politici znovu jen nekomplikovali, ale případně jen měnili daňové sazby, výše odpočtů apod. Zároveň má ten zákon znamenat konec superhrubé mzdy i švarcsystému a taky přinést jasná pravidla pro daňové výjimky a změny sazeb. V neposlední řadě by měl ulehčit i život podnikatelům a snížit jejich administrativní zátěž.


-
+12
+

Zaměstnanci odvádějí v průměru na povinných pojištěních mnohem víc než živnostníci. Snížíte povinné odvody na sociální a zdravotní pojištění za zaměstnance?

ANO. Zavedeme zaměstnanecký výdajový paušál prostřednictvím slevy na pojistném. Budeme tím alespoň částečně kompenzovat výdaje zaměstnanců na dojíždění nebo například zvyšování kvalifikace. Cílem je snížení nákladů práce a zvýšení mobility zaměstnanců. Proto uzákoníme slevu na pojistném 500 korun měsíčně (tj. šest tisíc korun ročně) pro všechny zaměstnance, kterou získají bez dalšího zdanění. Kromě podnikatelů si i zaměstnanci rozhodně zaslouží vlastní výdajový paušál. V závislosti na vývoji státního rozpočtu budeme také usilovat o snížení sociálního pojištění hrazeného zaměstnavateli o dvě až pět procent.


-
-8
+

Zrušíte elektronickou evidenci tržeb?

NE. Úspěšně fungující projekt EET jsme podrobili vyhodnocení a navrhneme některé úpravy, které neohrozí fungování tohoto nástroje. Z povinnosti evidovat tržby vyjmeme:

  • fyzické osoby s paušální daní a obratem do 500 tisíc korun ročně,
  • veřejně prospěšné poplatníky s obratem do 1 milionu korun ročně, kteří v rámci pořádaných a dopředu nahlášených akcí evidují své tržby mimo prostory stálé provozovny vybavené EET,
  • bufety a obdobná zařízení ve školách a v provozovnách dětských táborů nebo dětských zájmových kroužků,
  • online platby,
  • prodeje vánočních kaprů při řádném nahlášení předem.

-
+3
+

Zrušíte stravenky?

NE. Stravenky jsou pro zaměstnance stále oblíbeným benefitem.


-
+23
+

Podporujete vyšší zdanění lidí s vyšším příjmem? Jaké sazby pro jaké příjmy budete případně prosazovat?

NE. Zrušíme superhrubou mzdu a zároveň snížíme sazby daně z příjmu fyzických osob. Oproti dnešním reálným sazbám 20,1 a 24 procent, které jsou důsledkem navyšování základu daně o pojistné placené zaměstnavatelem, prosadíme nové sazby 19 a 24 procent z hrubé mzdy, které nahradí i stávající solidární přirážku.

Také podnikajícím fyzickým osobám snížíme základ daně. Na rozdíl od zaměstnanců nemají podnikající fyzické osoby žádného zaměstnavatele, který by za ně platil pojistné a tím jim zvyšoval základ daně. Zrušením superhrubé mzdy se zaměstnancům de facto sníží základ daně o přibližně tři čtvrtiny celkového pojistného, které za ně odvádí zaměstnavatel. Podnikatelé, kteří si celé pojistné platí ze svého, si budou moci od základu daně odečíst tři čtvrtiny pojistného.


-
+20
+

Zvednete ruku pro speciální daně pro určitá odvětví (např. banky, pojišťovny nebo telefonní operátory)? Pokud ano, hraje při vašem rozhodování roli, jestli má firma zahraniční vlastníky?

NE. V konečném důsledku by takové zvýšení zaplatil zákazník.


-
-1
+

Stále víc se prosazují služby sdílené ekonomiky jako Uber nebo Airbnb. V řadě zemí a měst jsou ale tyto platformy zakázané nebo přísně regulované. Budete chtít regulovat sdílenou ekonomiku? (S placením daní počítáme jako se samozřejmostí.)

NE. Sdílenou ekonomiku podporujeme a musíme zajistit rovné podmínky pro podnikání všem. Zároveň musíme udělat placení daní a odvodů stejně jednoduché jako je právě použití sdílených služeb.

[V původní verzi odpovědí, které redakce dostala a které obsahovaly pouhá ANO a NE, zněla odpověď na tuto otázku ANO. Pozn. red.]


-
-1
+

Státní podpora stavebního spoření bývala 4500 korun, dnes je maximálně 2000 korun ročně. Budete se zasazovat o ještě menší státní podporu pro stavební spoření?

NE. Lidé potřebují alespoň tuto podporu.


-
+19
+

V několika vlnách se zpřísňovala pravidla pro poskytování hypoték. Další zpřísnění je prozatím u ledu. Budete hlasovat pro přísnější pravidla pro hypotéky?

NE. V horizontu několika dalších neplánujeme přísnější podmínky pro získávání hypoték.


-
-3
+

Ačkoli se to zrovna nesmí, pacienti si často „obálkovou metodou" zajišťují konkrétního operatéra nebo třeba porodníka. Dáte pacientům možnost vybrat si za příplatek konkrétního lékaře, který je bude operovat?

NE. Zrovna kupování si konkrétního lékaře nepodporujeme. Lékař se musí všem pacientům věnovat se stejnou péčí. Ale chceme zavést systém nadstandardů, kdy bude možné legálně si zaplatit např. za lepší kyčelní kloub či hotelové služby v nemocnici.


-
+4
+

Budete podporovat naše další členství v Evropské unii?

ANO. Dění na kontinentu lépe ovlivníme, pokud budeme aktivním členem Evropské unie, nikoliv zvenčí. Evropa má svoje problémy, ale členství v Evropské unii je pro nás prioritní.


-
+18
+

Budete pracovat na rychlém přijetí eura?

NE. Společná měna má nyní mnoho problémů a přistoupit k euru musíme až ve chvíli, kdy nebude hrozit, že čeští občané budou muset ručit za dluhy jižních států Evropské unie. Také bychom se připravili o nezávislou měnovou politiku.


-
+6
+

Budete se snažit, aby skončily ekonomické sankce vůči Rusku?

NE. Měli bychom spíš změnit jejich podobu, jelikož nynější sankce nedonutily Kreml k tomu, aby ukončil okupaci Krymu a podporu povstalců na východě Ukrajiny.


-
+3
+

Budete prosazovat další omezení produkce skleníkových plynů?

ANO. Česká republika by měla jít cestou čisté a nízkoemisní energetiky a průmyslu. Počítáme s dostavbou bloků jaderných elektráren a podporou obnovitelných zdrojů.


-
+25
+

Budete ve státní správě a samosprávě zavádět kvóty na určité poměrné zastoupení žen?

NE. Pozitivní diskriminaci žen nepovažujeme za dobré a dlouhodobě udržitelné řešení.


-
+17
+

Často se novelizuje zákon o rozpočtovém určení daní, který určuje, kolik z (některých daní) dostanou obce, kolik kraje a kolik jde do státního rozpočtu. Dáte víc peněz obcím?

ANO. Silná obec s dostatečnými zdroji a přímo voleným starostou je to, o co se v budoucím volebním období zasadíme.


-
+22
+

Mají hodně zaměstnanců a jejich pád by mohl přinést velké otřesy. Má stát zachraňovat velké firmy jako například OKD?

NE. Stát nemůže dotovat ekonomicky ztrátové podniky pouze kvůli udržení zaměstnanosti. Co se týče OKD, jsme přesvědčeni, že za tuto krádež je nutno potrestat všechny podnikatele a politiky, kteří takovýto nevýhodný prodej posvětili a provedli.


-
+4
+

Legalizujete nějaké drogy?

NE. Pro rekreační použití nikoliv. Ale stát musí dát konečně do pohybu systém distribuce českého lékařského konopí, aby se konečně dostalo k pacientům. Konopí stále musíme dovážet ze zahraničí, což je pro pacienty příliš drahé.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Gabriel Pleska

Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz.

Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

andrej babišanoano 2011daněstátní rozpočetvolby
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo