Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Volební speciál 2017: Svobodní a Petr Mach

Gabriel PleskaOndřej Tůma
Gabriel Pleska, Ondřej Tůma
22. 9. 2017
 30 388

Urny už se na vás těší! Zbývá pouhý měsíc do parlamentních voleb. Pokusili jsme se sestavit sadu jiných otázek, než kterým budou kandidáti čelit v nejrůznějších debatách. Při uveřejňování odpovědí se budeme řídit pořadím, v jakém dorazily do redakce. Nejrychlejší sprinter je předseda Strany svobodných občanů Petr Mach.

Volební speciál 2017: Svobodní a Petr Mach

Možná na to jdeme trochu přízemně, ve většině našich otázek jde o peníze až v první řadě. Pro duchovní útěchu si ale konečně můžeme dojít k někomu jinému než ke svému poslanci. Od politiků chceme slyšet jasná ANO a jasná NE: tohle uděláme, tohle dělat nebudeme, pro tohle zvedneme ruku. Samozřejmě ale oceníme, když nám svoje odpovědi maličko vysvětlí.

U předsedy Strany svobodných občanů, který se rok před koncem mandátu vzdal europoslaneckého křesla, aby se mohl plně věnovat kampani před sněmovními volbami, oceňujeme kromě rychlosti, se kterou svoje odpovědi dodal, právě to, že dokonale vystihl míru vysvětlování. Jestli dostane v příští Sněmovně šanci dokázat, že před slovy dává přednost činům, to už pochopitelně záleží na vás.

-
+353
+

Minimální mzda vzrostla za pět let z 8000 na 12 200 korun. Podpoříte další zvyšování minimální mzdy?

NE. Mzdu nemá určovat stát.


-
+247
+

Ve světě se začíná testovat základní nepodmíněný příjem. Budete chtít zavést základní nepodmíněný příjem v Česku?

NE. Je kolem toho zbytečný humbuk. Důchodci mají mít důchod, který si zaslouží. Invalidé mají mít svůj invalidní důchod. Matky mají rodičovské příspěvky. Bylo by hloupé těmto lidem příjmy snížit jen proto, aby se ostatním také dávala nějaká dávka a měli všichni stejně.


-
+263
+

Skoro každá nová vláda vyhlašuje válku švarcsystému. Jak stárne, z horké války se stává válka studená, švarcsystém je tolerovaný, nehledaný, nepostihovaný. Pokusíte se zničit švarcsystém?

NE. Jediné, co omezí švarcsystém, je uvolnění zákoníku práce a snížení odvodů pro zaměstnance.


-
+255
+

Zaměstnanci odvádějí v průměru na povinných pojištěních mnohem víc než živnostníci. Snížíte povinné odvody na sociální a zdravotní pojištění za zaměstnance?

ANO. Svobodní navrhují snížit odvody všem.


-
+241
+

Zrušíte elektronickou evidenci tržeb?

ANO. Tržby se vždy musely evidovat, ale EET je zbytečná a drahá šikana živnostníků.


-
+231
+

Zrušíte stravenky?

NE. Pokud nějaká firma chce vyplácet lidem část odměny ve stravenkách, ať tak činí. Svobodní se ale domnívají, že pro každého by byly lepší peníze navíc místo stravenky. Mělo by proto skončit daňové zvýhodnění stravenek.


-
+221
+

Podporujete vyšší zdanění lidí s vyšším příjmem? Jaké sazby pro jaké příjmy budete případně prosazovat?

NE. Svobodní jsou proti progresivnímu zdanění v tom smyslu, že nechceme, aby na vyšší příjmy byly uvaleny vyšší sazby daně. Ale v absolutním vyjádření i při jednotné sazbě daně budou lidé s vyššími příjmy platit vyšší absolutní částku na daních.


-
+235
+

Zvednete ruku pro speciální daně pro určitá odvětví (např. banky, pojišťovny nebo telefonní operátory)? Pokud ano, hraje při vašem rozhodování roli, jestli má firma zahraniční vlastníky?

NE. Všichni podnikatelé by měli mít rovné podmínky. Proto také odmítáme investiční pobídky a daňové prázdniny pro vybraná odvětví a firmy.


-
+229
+

Stále víc se prosazují služby sdílené ekonomiky jako Uber nebo Airbnb. V řadě zemí a měst jsou ale tyto platformy zakázané nebo přísně regulované. Budete chtít regulovat sdílenou ekonomiku? (s placením daní počítáme jako se samozřejmostí)

NE. Jsme naopak pro uvolnění podmínek pro ostatní – například omezení regulací, které se vztahují na tradiční hotely nebo taxislužby, aby nebyly proti službám typu Airbnb nebo Uber v nevýhodě.


-
+232
+

Státní podpora stavebního spoření bývala 4500 korun, dnes je maximálně 2000 korun ročně. Budete se zasazovat o ještě menší státní podporu pro stavební spoření?

ANO. Svobodní chtějí, aby místo dotací zůstaly lidem peníze přímo v jejich kapsách. Místo podpory stavebního spoření tak navrhujeme všem plošně snížit daně z příjmu a odvody o 1000 Kč měsíčně.


-
+197
+

V několika vlnách se zpřísňovala pravidla pro poskytování hypoték. Další zpřísnění je prozatím u ledu. Budete hlasovat pro přísnější pravidla pro hypotéky?

NE. Zákon ani ČNB by neměla stanovovat dodatečná pravidla hypoték. Podle Svobodných by mělo být na bankách, jaká pravidla pro své hypotéky budou lidem nabízet.


-
+198
+

Ačkoli se to zrovna nesmí, pacienti si často „obálkovou metodou" zajišťují konkrétního operatéra nebo třeba porodníka. Dáte pacientům možnost vybrat si za příplatek konkrétního lékaře, který je bude operovat?

ANO. Pokud se na tom pacient a nemocnice dohodnou, měla by být možnost legálně zaplatit příplatek za konkrétního lékaře.


-
+199
+

Budete podporovat naše další členství v Evropské unii?

NE. Pozorujeme, že Evropská unie upadá a podporujeme referendum o EU. Svobodní podporují namísto EU účast České republiky v Evropském sdružení volného obchodu (EFTA).


-
+209
+

Budete pracovat na rychlém přijetí eura?

NE. Svobodní odmítají zrušení koruny. Jsme ale po to, aby bylo dál legální používat vedle koruny i euro.


-
+177
+

Budete se snažit, aby skončily ekonomické sankce vůči Rusku?

ANO. Jednotlivci a firmy nemůžou za kroky politiků. Sankce mají případně směřovat vůči politikům.


-
+209
+

Budete prosazovat další omezení produkce skleníkových plynů?

Ne. Podpora biopaliv a solárních elektráren se neosvědčila. Lepší je nechat na firmách, aby přirozeně v rámci boje o zákazníka nabízely výrobky s nižší spotřebou.


-
+229
+

Budete ve státní správě a samosprávě zavádět kvóty na určité poměrné zastoupení žen?

NE.


-
+190
+

Často se novelizuje zákon o rozpočtovém určení daní, který určuje, kolik z (některých daní) dostanou obce, kolik kraje a kolik jde do státního rozpočtu. Dáte víc peněz obcím?

ANO. Svobodní podporují daňovou autonomii obcí a to, aby obce dostávaly daň z příjmu od poplatníků z dané obce namísto přerozdělování daní a dotací.


-
+218
+

Mají hodně zaměstnanců a jejich pád by mohl přinést velké otřesy. Má stát zachraňovat velké firmy jako například OKD?

NE. Ale stát má lidem usnadnit hledání nového uplatnění, například nezavádět EET a jiné komplikace podnikání.


-
+219
+

Legalizujete nějaké drogy?

ANO. Výroba a užívání marihuany pro vlastní potřebu by neměly být trestné.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Gabriel Pleska

Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz.

Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

daněPetr Machstátní rozpočetstrana svobodných občanůsvobodnívolby
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo