Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jeff Bezos, další pracháč číslo 1 z garáže

Pavel Jégl
Pavel Jégl
1. 8. 2017

Chcete se stát nejbohatším na světě? Ze všeho nejdřív si pořiďte garáž. Začínat byznys v garáži je základ. Stačí se podívat na příběhy Billa Gatese a Jeffa Bezose.

Jeff Bezos, další pracháč číslo 1 z garáže

Bohatí bohatnou. Dokazují to mimo jiné čísla z Global Wealth Databook, který vydává švýcarská banka Credit Suisse. Někteří z nejbohatších přitom bohatnou téměř exponenciálně.

Třeba Jeff Bezos, jeden z těch, kteří naučili svět nakupovat online.

Zakladatel a generální ředitel internetového maloobchodního gigantu Amazon má našlápnuto na to, aby se stal prvním bilionářem (v krátkém anglickém systému trilionářem). Tvrdí to televize CNBC.

Při pohledu na jeho majetek, který se blíží 90 miliardám dolarů (kolem dvou bilionů korun), to vypadá jako smělá prognóza. Každopádně se dá věřit aspoň tomu, že rodák z Albuquerque v Novém Mexiku se stane prvním člověkem, jehož bohatství bude vyjadřovat částka s dvanácti číslicemi před desetinnou čárkou (tečkou), tedy cifra od sta miliard (sta bilionů) dolarů výš.

Den na trůně

Za dva a půl roku dokázal Bezos svůj majetek ztrojnásobit. Na začátku tohoto roku ho magazín Forbes evidoval v žebříčku nejbohatších lidí světa na čtvrtém místě, minulý týden ve čtvrtek v třiapadesáti letech stanul na první příčce.

Akcie Amazonu (Bezos jich vlastní 17 procent) povyskočily tak, že hodnota jeho majetku přesáhla 90,9 miliardy dolarů. Zabiják tradičního (offline) retailu v té chvíli sesadil z prvního místa o osm let staršího Billa Gatese, zakladatele Microsoftu, který byl rázem o 200 milionů dolarů chudší.

Pravda, hned den poté Bezos sklouzl zpět na druhé místo, když akcie Amazonu poklesly v reakci na výsledky firmy za druhé čtvrtletí – korporace při tržbách 38 miliard dolarů dosáhla zisk „pouhých“ 197 milionů dolarů, tedy o 77 procent míň než před rokem. Jenže za poklesem zisku nebyl pokles tržeb, ale masivní investice.

Jak se daří akciím Amazonu

Zdroj: peníze.cz
Zdroj: Peníze.cz

Forbes proto předpokládá, že Bezos se už v příštích měsících v čele žebříčku zabydlí.

Patří se nicméně připomenout důležitý detail, který v žebříčku nenajdete: Gates, který mu vévodil 18 z posledních 23 let, by Bezose na první místo jen tak nepustil, kdyby se nevěnoval charitě. Dal na ni už 31 miliard dolarů, Bezos něco přes sto milionů.

Buffett ho podcenil

Investice do akcií Amazonu byla každopádně výhrou v loterii. Na Bezose si akcionáři vskutku nemohou stěžovat. Tisícovka dolarů vložených do akcií Amazonu před dvaceti lety při první veřejné nabídce se nyní proměnila na víc než půlmilion (pětisetnásobek).

Letos se cena akcií retailového gigantu přehoupla přes tisíc dolarů a jen za první pololetí akcie Amazonu vyrostly o 40 procent. Bezosovi tak na kontě přistálo 24,5 miliard dolarů.

Analytik cenných papírů Michael Pachter ze společnosti Wedbush Securities předpokládá, že akcie společnosti v příštích měsících porostou až na 1250 dolarů v důsledku rozšíření služby Amazon Prime, která nabízí dopravu zdarma, slevy a bezplatný přístup k videotéce. Pachter vychází z předpokladu, že zákazníci této služby budou utrácet víc než běžně registrovaní uživatelé. „Amazon Prime je teď hlavním důvodem, proč tolik zákazníků odchází od tradičního retailu,“ řekl Pachter agentuře Bloomberg.

Warren Buffett už před lety přiznal, že udělal velkou chybu, když promeškal příležitost do Amazonu investovat. „Byl jsem tak hloupý! Neuvědomil jsem si, co nastane a jaký potenciál v Bezosovi vězí. Prostě jsem ho podcenil,“ přiznal „věštec z Omahy“, čtvrtý v aktuálním žebříčku Forbesu.

​Dnes Buffett označuje Bezose za „nejpozoruhodnějšího byznysmena naší doby“. Něco na tom bude. Holohlavý chlapík změnil způsob, kterým většina z nás nakupuje.

Začněte byznys v garáži

První dva miliardáři z Forbesova žebříčku mají leccos společného. Třeba vznětlivost a dryáčnický vztah k zaměstnancům. Gates i Bezos v práci často vybuchovali (ten druhý dosud vybuchuje). Bezos je schopen zaměstnanci ukousnout hlavu, tvrdí Brad Stone, který v knize The Everything Store: Jeff Bezos and the Age of Amazon (Globální samoobsluha: Jeff Bezos a věk Amazonu) popisuje zrod a růst největšího světového e-shopu.

Stejně jako Gates i Bezos začínal v garáži. Odtud v roce 1994 expedoval Amazon první balíčky s knihami.

Růst firmy byl raketový. Už za měsíc Amazon vyřizoval objednávky nejen v USA, ale i desítkách dalších zemí. Po třech letech s ním Bezos vstoupil na burzu a rozšiřoval nabídku až po cloudové služby. A tak se Amazon stal „The Everything Store“.

Firma bez větší újmy přečkala rok 2001, kdy praskla dotcom bublina, kterou analytici chybně přejmenovali na Amazon.bomb. Tržní hodnota největší světové tržnice se dnes pohybuje na hranici 500 miliard dolarů. Vyšších čísel z amerických firem, s jejichž akciemi se veřejně obchoduje, dosahují jen Apple, Alphabet (mateřská společnost Googlu) a Microsoft.

Mezitím si Bezos k Amazonu nadělil další „dárky“. Koupil si deník The Washington Post, a protože se mu zdají startrekovské sny o koloniích na cizích planetách a orbitálních stanicích, založil společnost Blue Origin, která vyvíjí techniku pro lety do vesmíru.

Soukromý vesmír ve Finmagu

Když padla berlínská zeď a skončily závody ve zbrojení, leckdo čekal, že Američané a Rusové část mírových dividend vloží do vesmírného průzkumu. Předpoklad se nenaplnil, lety do vesmíru ztratily na dynamice. V posledních letech se ale hodně změnilo. Začínají vesmírné závody 2.0. Inspirují je snílci ze startupů.

Deep Space Industries, Planetary Resources, Orbital ATK, Muskův Space X, Bezosův Blue Origin. Soukromé společnosti dobývají vesmír. Více v čerstvém čísle magazínu Finmag.

Objednejte si FINMAG na papíře nebo do čtečky

Co za tím chlápkem vězí?

Příčiny Bezosova úspěchu se dají shrnout do několika bodů.

Má podnikatelský instinkt a jde za svou vizí. Třicetiletý Bezos měl rozjetou kariéru na Wall Streetu a šestimístný plat. Přesto se rozhodl odejít (před výplatou bonusů!) a začít s jiným druhem byznysu.

„Věděl jsem, že bych litoval, kdybych se nepodílel na té velké věci, která se nazývá internet. Tušil jsem, že to je revoluční věc. Bylo to pro mě až neuvěřitelně lehké rozhodnutí,“ citoval Bezose magazín Business Insider.

Za úspěchem Bezosova Amazonu jsou nesporně i optimalizované daně. Svůj globální byznys uměla firma daňově optimalizovat – mimo jiné dohodami s lucemburskou vládou. Píše o tom magazín Newsweek.

Bezose za kličkování před daněmi kritizuje ve svých tvítech dokonce vrchní velitel Donald Trump. Připomíná Američanům, že Amazon neplatí internetové daně. Problém je ale v tom, že internetové daně neexistují, že Trumpa štvou „nečestná“ („dishonest“) média, tedy i Bezosův Washington Post, a že sám realitní magnát se daním vyhýbal, kdykoli se k tomu naskytla příležitost. (Když například nechtěl platit vysoké daně z golfových rezortů, koupil si kozy. Golfové areály pak v daňovém přiznání označil za zemědělské usedlosti.)

Jenže zpět k Bezosovi. Cestu vzhůru forbesovým žebříčkem mu dláždí schopnost nadchnout investory. Vždycky dokázal správní radu a investory přesvědčit o tom, že nejdřív je expanzepak až zisky a dividendy.

Bezos také dokáže jít po krku konkurenci. Webového prodejce dětského zboží Diapers, který odmítl nabídku, aby se zařadil pod Amazon, likvidoval tak, že srazil o třetinu ceny plenek a dalších potřeb pro děti, dokud konkurenti nevyměkli a firmu neprodali. Co na tom, že ho to stálo sto milionů dolarů?

Chce mít věci pod kontrolou. Proto se také Bezos v poslední době zaměřuje na to, aby se Amazon obešel bez logistických prostředníků a řídil byznys od nákupu zboží po doručení zákazníkovi.

V rozhovorech tento absolvent Princentonské univerzity často upozorňuje, jak je důležité experimentovat. „Společnosti, které nedokážou strávit neúspěch a přestanou experimentovat, jsou odsouzeny k zániku,“ řekl v televizi CNN.

Tohle obchodní krédo se dá shrnout do jednoduché věty: Nedřepět na zadku!

Jeff Bezos dřepět nebude.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo