Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Trumpova reforma: Snížení korporátní daně pomůže modrým límečkům

Lukáš Kovanda
Lukáš Kovanda
3. 5. 2017
 6 379

Vinit Trumpa z toho, že jenom snižuje daně svým miliardářským kamarádům, je laciné.

Trumpova reforma: Snížení korporátní daně pomůže modrým límečkům

Takřka třiadevadesátiletý Arnold Harberger je žijícím inventářem globalizace. Od padesátých let radil vládám bezpočtu rozvíjejících se ekonomik – od Argentiny, Brazílie či Chile přes Čínu nebo Indii až třeba po Malawi. „Díky vývoji v Číně, ale třeba i v Indii, je svět lepší místo,“ vzdal globalizaci hold před několika lety, když jsem s ním vedl rozhovor na půdě Kalifornské univerzity v Los Angeles, v jeho současném působišti.

Náš rozhovor

Kovanda & Harberger @ Finmag.cz

„Mnoho lidí vás má téměř za ‚služebníka Satanova‘. Tvrdí, že jste strůjcem chilských ekonomických reforem diktátorského režimu generála Pinocheta a organizovaně jste prý vyvážel americkou ideologii.“ 
Takhle zostra začíná rozhovor Lukáše Kovandy s Arnoldem Harbergerem. Číst ho můžete na Finmagu:

Ekonom, služebník Satanův

Svět je také ale o poznání jiné míst. Otevřenější. Takže zatímco ve své dnes již klasické a vlastně průkopnické studii z roku 1962, stavějící na předpokladu uzavřené ekonomiky, Harberger konstatoval, že břímě korporátního zdanění nesou vlastníci kapitálu, v běhu desetiletí tento závěr přehodnotil. V globalizovaném světě, s volným obchodem a volným pohybem kapitálu, investor klidně vloží peníze do firmy v sousední zemi nebo až na druhém konci světa, jen když tam mají nižší daně. Management korporace zase neváhá na druhý konec světa vstříc nižší dani přesunout výrobu. A spotřebiteli nic nebrání kupovat laciné zboží z dovozu. „Znáte ty obchody Všechno za 99 centů? Je jich tu v L. A. plno,“ ptal se mě Harberger. Přikývl jsem. „Je k nevíře, co všechno dneska můžete koupit za 99 centů. Jdete do takového ochodu a vidíte chudé lidi, jak si kupují věci, které by si předtím nemohli nikdy dovolit.“ Předtím totiž takové zboží dost možná vyráběli v USA. Dnes už levně v Číně.

Řadový dělník ale těžko mění zaměstnavatele, natož zemi, ve které působí. Břímě korporátní daně tak v rostoucí míře dopadá právě na něj. Nemá totiž, na rozdíl od kapitálu, výroby a vlastně i spotřeby, před vyšším zdaněním kam uniknout.

Plán Trumpovy administrativy snížit korporátní daň z 35 na 15 procent je třeba číst právě v tomto kontextu. Má přimět americké podniky, aby se „činily“ opět na americké půdě, už nikoli na jiném kontinentě. Nižší daň v důsledku představuje vyšší výnosnost jejich investic v USA. A jsou to právě investice firem, které představují nutný předpoklad růstu produktivity, a je to právě růst produktivity, který představuje nutný předpoklad růstu mezd.

Servírujeme svět!

Má šanci?

Na Trumpovy návrhy na snížení daní určitě neuslyší demokraté, dost možná budou příliš silné kafe i na republikány. Z nejrůznějších stran je slyšet, o kolik peněz by snížení firemní daně z 35 na 15 procent připravilo rozpočet Spojených států. Uspěje velký dealmaker?

Víc v komentáři Pavla Jégla:

Daně (a dluhy) podle Trumpa

Vyšší daně, nižší mzdy

Zákonná korporátní daňová sazba činí v USA 39,1 procenta (kromě 35procentní federální daně zahrnuje ještě zdanění jednotlivých států USA), což je nejvíc mezi zeměmi OECD. S výjimkou jihoamerické Kolumbie bychom na celé zeměkouli těžko hledali místo s vyšším zdaněním. Skutečná (efektivní) úroveň zdanění se od té zákonné nezřídka i výrazně liší, avšak například efektivní zdanění nových investic dosahuje v USA 34,8 procenta. Přitom průměr v zemích OECD je nižší než dvacet procent a v zemích sousedících s USA, tedy Mexiku a Kanadě, se sazba pohybuje také kolem dvaceti procent. Vysoká americká korporátní daň vede tamější firmy k tomu, že své zisky vyvádějí za hranice. Ročně takto ze Spojených států odtéká zhruba sto miliard dolarů. Objem inkasa korporátní daně je tak navzdory její vysoké sazbě nízký. Zatímco v zemích OECD činil v letech 2010 až 2015 průměrně 2,9 procenta hrubého domácího produktu, v USA to byla jen procenta dvě.

Korporátní zdanění v USA tedy reformu potřebuje jako sůl. Jaký dopad na své mzdy ale můžou od Trumpova zatím jen mlhavě naznačeného plánu snížení daní (mluvit o reformě je zatím věru předčasné) očekávat řadoví zaměstnanci? Převážná část ekonomů, včetně Arnolda Harbergera, se dnes kloní k názoru, že břímě korporátního zdanění opravdu ve značné míře nesou právě řadoví pracovníci, ne vlastníci kapitálu. Clemens Füst, prezident německého institutu Ifo, prošel celou řadu příslušných studií a shrnuje celosvětový výzkum dopadu korporátní daně následovně. „Konzervativní závěr zní, že nákladem dodatečně získaného inkasa korporátní daně je krátko- až střednědobý pokles mezd nejméně o padesát procent dodatečně získaného inkasa.“ Se svými spolupracovníky Füst publikoval studii, která závěr potvrzuje na rozsáhlých datech z německé ekonomiky: jednoprocentní nárůst efektivní mezní sazby korporátní daně tam snižuje mzdy stávajících pracovníků o 0,18 procenta, přičemž tíživěji jsou zasaženy ženy a zaměstnanci na částečný úvazek.

Harberger ani Füst jistě netrpí přehnanou láskou k Trumpovi. Navíc svůj názor na dopad korporátní daně zastávají minimálně od dob, kdy současný prezident ještě uváděl televizní reality show. Jinými slovy, vinit Trumpa z toho, že jenom snižuje daně svým miliardářským kamarádům v administrativě i mimo ni, je laciné. Přesvědčení, že snížení korporátní daně příznivě ovlivní mzdy řadových pracovníků, totiž dlouhodobě a nezaujatě sdílí podstatná část ekonomické obce. Je-li toto přesvědčení správné, Trumpův krok pomůže americkým modrým límečkům. A nebude ranou pro tamní veřejné finance.

Autor je hlavní ekonom společnosti Cyrrus. Zkrácená verze textu vyšla v Hospodářských novinách
Úvodní fotka: Dělníci mají Trumpa rádi. Minimálně ti, kteří pracují pro těžaře ropy v Kaliformii. Na oslavu jeho vítězství ve volbách vyvěsili jeho portrét přímo na těžební věž. Fotil: Steve Bruckmann / Shutterstock.com

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Je členem Národní ekonomické rady vlády. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze. Je členem vědeckého grémia České bankovní... Více

Související témata

daňová reformadonald trumpkorporátní daňmzdyusa
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo