Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Paralelní Polis: EET je nemorální

Josef Tětek
Josef Tětek
15. 12. 2016
 43 147

Prvního prosince byla na občany České republiky uvalena elektronická evidence tržeb. Většina drobných podnikatelů se podřídila, někteří skončili. Hrstka se rozhodla zákon ignorovat.

Paralelní Polis: EET je nemorální

Elektronická evidence tržeb se patrně zařadí mezi nejkontroverznější porevoluční zákony. Stát efektivně outsourcuje vlastní kontrolní mechanismy na samotné podnikatele, kteří jsou navíc čím dál častěji osočováni ze zlodějství a příživnictví – ačkoli jsou, na rozdíl od úředníků a politiků, součástí produktivní části společnosti, té které výš zmíněné chtě nechtě živí svými daněmi.

Vláda, která v rámci boje proti hazardu zavádí cenzuru internetu, navíc chystá v další fázi EET spustit masový celospolečenský gembl v podobě státní účtenkové loterie.

Propojeno!

Michal Kašpárek: „Elektronická evidence tržeb dělá z Česka zemi, ve které se blbě žije. Bolet bude nejen její neúspěch, ale i její úspěch.“

EET: Kdokoli vyhraje, my prohrajeme

Udavačský web, který ani neumožňuje podat teplý bonz s uvedením vlastních kontaktních údajů, je pak očekávatelnou samozřejmostí. Během prvního týdne od spuštění zaznamenal už přes 700 „hlášení“.

U samotných podnikatelů se lze setkat s celou škálou názorů na EET. Někteří ji vítají, jiní s podnikáním končí a (patrně nejmenší) část se rozhodla zákon ignorovat.

Jedním z podniků, který EET ignoruje, je malebná hospůdka v obci Pohleď, kde svítí petrolejkou a topí kachlovými kamny.

Další bojkotující podnik je paradoxně z naprosto opačného světa: průkopník moderních technologií v podobě kryptoměn, 3D tisku a hackingu. Paralelní Polis podle vlastního prohlášení EET neakceptuje a nikdy na její pravidla nepřistoupí. Několik otázek jsme proto položili Martinu Šípovi, koordinátorovi projektu Paralelní Polis (na úvodní fotografii).


Vyjádření Paralelní Polis k EET. Zvětšíte klikem

Bitcoinová kasa v Paralelní Polis. Zvětšíte klikem

Proč jste se v Paralelní Polis rozhodli otevřeně bojkotovat elektronickou evidencí tržeb?

Paralelní Polis byla založena ke vzdělávání v oblasti decentralizace a propagace technologií, které umožňují větší individuální svobodu. EET považujeme za nemorální a další krok státu špatným směrem. Jedná se o nástroj centralizace ekonomické moci. V Paralelní Polis ji z ideových důvodů prostě zavést nemůžeme, jednalo by se o přímé popření toho, co propagujeme.

V Paralelní Polis nepřijímáte jiné peníze než bitcoin. Myslíte si, že se EET na tržby v bitcoinech vztahuje? V důvodové zprávě k zákonu o evidenci tržeb je bitcoin výslovně uveden. 

Názory na povinnost zavést EET při platbě bitcoinem se liší. Fakt, je že důvodová zpráva na virtuální měny pamatuje, takže ve smyslu předběžné opatrnosti předpokládáme, že se na nás EET vztahuje, odmítáme ji ale. Pokud se v rámci nějakého soudního rozhodnutí ukáže opak, náš vztah k EET to nezmění.

Obáváte se případného postihu ve formě až půlmilionové pokuty nebo nuceného uzavření provozovny? Jak se případně hodláte bránit?

Cílem Paralelní Polis je o problému EET mluvit, a nikoli se mu vyhnout. S konfliktem tedy počítáme jako s příležitostí. Konkrétní kroky budeme volit podle konkrétní situace.

Na papíře i do čtečky

Kontaktoval vás už v souvislosti s bojkotem někdo z Ministerstva financí, případně jiného úřadu?

Úřady nás zatím přímo nekontaktovaly. Jedinou indicií, že o nás vědí, je vyjádření generálního ředitele Finanční správy pro lidovky.cz.

Doporučil byste ostatním živnostníkům přidat se k bojkotu?

Ano, nicméně vzhledem k potenciálně hrozícím sankcím chápeme i většinu podnikatelů a firem, kteří se tomuto autoritativnímu tlaku státu rozhodli podvolit a EET zavést.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
9
+

Sdílejte

Diskutujte (58)

Vstoupit do diskuze
Josef Tětek

Josef Tětek

Ekonom s dlouhodobým zájmem o podstatu peněz a bitcoin. Brand ambassador hardwarové peněženky Trezor. Tvůrce Stackuj.cz Podcastu. Autor knih Nepřátelé státu, přátelé svobody a Bitcoin: Odluka peněz od... Více

Související témata

bitcoindaň z příjmůdaněfinanční správaministerstvo financíparalelní polis
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo