Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Falešná hra s ropou

Pavel Jégl
Pavel Jégl
5. 12. 2016

Vývozci ropy se vracejí ke kartelovým dohodám. Myslí to vážně?

Falešná hra s ropou

Ceny ropy zamířily nahoru. A brzy to poznají také ti, kteří ropnými destiláty (benzinem a naftou) napájejí svá plechová vozítka. Příčinou je návrat ropných exportérů ke kartelovým dohodám nebo aspoň pokus o ně.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se usnesla, že od ledna sníží těžbu. Kartel vedený Saúdskou Arábií ji má omezit o 1,2 milionu barelů na 32,6 milionu barelů denně. Je to první dohoda tohoto sdružení o těžebních kvótách od roku 2008.

Co víc, poprvé od roku 2001 se rýsuje dohoda o kvótách s Ruskem a dalšími státy, které stojí mimo OPEC.

Kde jsme teď: Ceny ropy (WTI) v posledních třech letech

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz

Triky s barely

Rusko slibuje, že příští rok v lednu sníží produkci o tři sta tisíc barelů proti letošnímu říjnu. Z dat na portálu OilPrice.com vyplývá, že v říjnu Rusové denně těžili historicky nejvíc, 11,2 milionu barelů.

Až sníží těžbu, měli by se tedy dostat na 10,9 milionu barelů. Letos v lednu přitom těžili 10,88 milionu barelů.

Podobné to je se sdružením OPEC. Jeho členové v říjnu vyšroubovali produkci dohromady na 33,82 milionu barelů. Pokud ji příští rok v lednu skutečně omezí o 1,2 milionu barelů, budou těžit 32,62 milionů barelů, což byl jejich výkon v letošním lednu, tedy v měsíci nejslabší poptávky.

Írán, který se po sankcích vrací na trhy, může podle kartelové dohody těžbu dokonce zvýšit, byť v malém rozsahu – z  říjnových 3,7 na 3,8 milionu barelů od ledna 2017.

Takže, jaké snížení těžby?

Černí pasažéři

Dohoda je na světě, byť v ni ještě před týdnem málokdo věřil. A sotva bude odvolána, byla by to pro OPEC příliš velká blamáž. Společnost JBC Energy nicméně upozorňuje: „Není jasné, jak vážně budou své závazky jednotlivé státy brát.“

V minulosti se někteří členové OPECu chovali jako černí pasažéři. Nedodržovali kvóty a těžili víc, než měli stanoveno. Tím sráželi ceny ropy dolů a zmenšovali zisky zemím, které těžily podle kartelových dohod. Sami vydělávali na tom, že jiní členové ropného spolku dohody dodržovali. Černými pasažéry přitom (ještě před dvěma lety) byli také největší těžaři v OPECu – Saúdové.

Bývalý saúdskoarabský ministr ropného průmyslu Al Naímí minulý týden na energetické konferenci ve Washingtonu přiznal: „Naneštěstí máme tendenci podvádět.“ Jeho upřímnost ale růst cen ropy nezabrzdila.

Hráči s hoaxy

Těžaři teď počítají zisky. Dohoda bude platit od 17. ledna. Ceny ropy však stoupají už nyní, byť je jí na trhu přebytek. A zůstane na něm nejméně do druhé poloviny příštího roku.

Ropné benchmarky Brent a WTI, které se používají k oceňování většiny dodávek ropy, vzrostly od středy do pátku o 15 procent.

Státy exportující ropu však vydělávaly už od února na zprávách o tom, že kartelová dohoda, které se zúčastní Rusko, je na spadnutí. Agentura Bloombeg píše, že je šířila zejména ruská vláda. Hoaxy, které šroubovaly cenu suroviny nahoru, dodaly do ruského rozpočtu 400 miliard rublů, tedy šest miliard dolarů. V únoru vytáhly ceny ropy z minim pod třicet dolary za barel. A od té doby ji několikrát zvedaly.

Rusové od srpna do konce října zvýšili denní těžbu o 520 tisíc barelů. Vydělávali na rostoucí produkci i vyšších cenách, aniž výrazně stoupala poptávka. Tomu se říká majstrštyk.

Zpráv o blížící se dohodě každopádně bylo už příliš, takže OPECu nezbývalo než nějakou dohodu konečně vyhlásit. V opačném případě by cena ropy mohla spadnout pod čtyřicet dolarů.

Na papíře i do čtečky

Šance pro frakery

OPEC a Rusko ale nedrží všechny karty. Pokud se ropa dostane nad 55 dolarů za barel a na této hodnotě několik měsíců zůstane, vrátí se na trhy američtí těžaři, kteří dobývají surovinu štěpením břidlic (frakováním) a kteří své vrty zakonzervovali

Ne všichni z frakerů ustáli ceny pod 50 dolary a pokračovali v těžbě. Důvod byl nasnadě: Jejich break-even (bod rovnováhy mezi náklady a prodejní cenou) leží výrazně výš než u Saúdské Arábie a dalších států kolem Perského zálivu, kde ropa tryská z písku.

Návrat těchto těžařů, kterým neporoučí car, prezident, král, premiér ba ani duchovní vůdce a kteří nejsou členy žádného kartelu, může srazit ceny dolů nebo je aspoň zastavit. Investiční banka Goldman Sachs ve své analýze dospěla k závěru, že v důsledku růstu cen ropy ze 45 na 55 dolarů za barel se zvýší těžba v Americe o 800 tisíc barelů denně. Tím bude podstatná část těžebních kvót vymazána.

V lednu kromě toho nastoupí do Bílého domu Donald Trump, prezident s pořadovým číslem 45. který slibuje podporu ropnému sektoru a chystá se zrušit některé jeho regulace. V Americe tedy můžeme očekávat ještě vyšší produkci.

Návrat ropy ke stovce dolarů za barel tak nikdo nepředpokládá. Většina analytiků odhaduje její příští cenu na 55 nebo 60 dolarů.  V takovém případě by průměrná cena benzínu (po započtení marží a daní) vylezla na 32 a nafty na 31 korun za litr.

Žádná láce, ale pořád snesitelná cena. Bylo už hůř.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo