Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Daňové zákony, Apple a salámová metoda

Richard Sulík
Richard Sulík
4. 10. 2016

Pod rouškou boje proti Applu se bude harmonizovat základ daně z příjmů právnických osob. Přitom nástroje proti tomu, že například Apple neplatí z miliardových zisků daně, už dávno existují. Stačí, když bude Evropská unie konat.

Daňové zákony, Apple a salámová metoda

Koncem srpna zveřejnila Evropská komise informaci, že Irsko poskytlo společnosti Apple nezákonné daňové výhody ve výši 13 miliard eur. Dnes, o dva týdny později, se už zcela samozřejmě mluví o tom, že kvůli Applu a podobným případům je potřeba v Unii sladit základ daně z příjmů právnických osob. A jelikož Evropská unie už častokrát předvedla, jak v praxi funguje salámová metoda, je jen otázkou času, kdy se bude harmonizovat nejen základ daně, ale také její sazba. Což by pro Slovensko znamenalo ztrátu významné konkurenční výhody.

Problém nejsou nesladěná daňová pravidla

Je to přesně jako v případě směrnice o zbraních, kde se Evropská unie chystá v rámci boje proti terorismu omezit legální držení zbraní, ačkoli žádný terorista legálně držené zbraně nepoužívá.

Stejné je to se zdaňováním nadnárodních koncernů. Problém nejsou neharmonizovaná, tedy zemi od země různá, daňová pravidla. Problém je v tom, že země, jako je Irsko, si dohodnou speciální daňový režim přímo s nadnárodním koncernem.

Za to, že Apple neplatil, nemůžou špatné irské zákony

Apple se nevyhnul placení miliard eur na daních proto, že Irsko má špatné daňové zákony, ale proto, že irská vláda uzavřela se společností Apple dohodu, podle které irské daňové zákony pro Apple neplatily. Dohodu uzavřela irska vláda roku 1991, aktualizovala ji roku 2007.

Juncker chce omezit možnost národních daňových systémů

Takové dohody o speciálních daňových režimech nedělalo jen Irsko, ale i Nizozemsko, Belgie a také Lucembursko. V čase, kdy byl lucemburským premiérem a ministrem financí v jedné osobě Jean-Claude Juncker. Známe jako kauzu Luxleaks.

A ten samý Jean-Claude Juncker chce teď všem zemím výrazně omezit možnosti vytvořit si takový systém daní, jaký jim vyhovuje. Přitom selektivní daňové chování je podle pravidel státní pomoci Evropskou unií už dávno zakázané. Je tedy otázka, proč Evropská unie v případě společnosti Apple pětadvacet let nic nepodnikla.

Proti harmonizaci daňového základu

Abych věc shrnul: jednotný daňový základ je jen krok, který předchází harmonizaci daní z příjmu, jíž by Slovensko přišlo o významnou konkurenční výhodu. Naše strana je proto proti harmonizaci základu daně. Ano, řešit případy jako Apple, kdy se z miliardových zisků neplatí žádné daně, je potřebné. Jen na to už dnes existují nástroje, konkrétně pravidla o státní pomoci. Stačí, když Evropská komise začne něco dělat.


Převzato se souhlasem autora ze Sulik.sk  

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (54)

Vstoupit do diskuze
Richard Sulík

Richard Sulík

Slovenský podnikatel, politik a ekonom.

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo