Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Absolventům: Jak si hledat práci

Jeffrey Tucker
Jeffrey Tucker
28. 6. 2016
 5 207

Pokud se vám nechce číst celý článek, věnujte alespoň pozornost následující větě: Firma vás přijímá s očekáváním, že vaše práce bude hodnotnější než vaše mzda a benefity. Když tohle pochopíte, budete s budoucím zaměstnavatelem na stejné vlně.

Absolventům: Jak si hledat práci

Oslavujete v posledním týdnu června konec letitého utrpení ve školních lavicích? Gratuluji. Ať už jste studovali ekonomii, architekturu, nebo kybernetiku, rád bych vaši pozornost nasměroval na jeden mikroekonomický poznatek, který vám značně usnadní další životní etapu. Tady je: Všechny dobrovolné směny jsou činěny s předpokladem oboustranné výhodnosti. Vlastní zisk ze směny si uvědomuje každý – zamýšlíte se ale někdy nad přínosem směny pro druhou stranu?

Naučíte-li se tuto ekonomickou empatii aplikovat v reálném světě, budete mít nakročeno k harmonickému a spokojenému životu. Jeffrey Tucker vysvětluje, jak ji využít při hledání práce.


Váš životopis i žádost o zaměstnání by měly vysílat protistraně jasnou zprávu: Přináším vysokou hodnotu, zaměstnat mě se vám vyplatí. Z žádosti by mělo vyplývat, že firma přijde o příležitost najmout skvělého zaměstnance, pokud vám neodpoví. Že firmě vždycky budete do firmy přinášet víc než si odnášet

Pohovor by měl tento motiv dále rozvíjet.

Naopak vás nikdy nepřijmou kvůli tomu, že:

  • Záhlaví vašeho životopisu je vyfutrované tituly
  • Nesnášíte to ve stávající práci
  • Potřebujete peníze
  • Chcete se stát součástí firemního týmu
  • Měli jste to v životě těžké
  • Máte to do blízko do kanceláře
  • Jste přátelští a zábavní
  • Jste obdařeni „soft skills“
  • Víte, co všechno firma dělá špatně, a přicházíte to napravit
  • Jste nedoceněný génius

Hodnota formální kvalifikace se neustále snižuje. Čím dál víc lidí bez skutečných schopností se maskuje vysokým vzděláním. Dlouhá léta zkušeností ve školních lavicích sice můžou při zvažování uchazeče pomoct, sama o sobě však na zaměstnavatele dojem neudělají.

Přílišné vzdělání může naopak zavdat pochybnostem o praktické užitečnosti kandidáta. Každému písmenu okolo vašeho jména by měly odpovídat zkušenosti a vědomosti z reálného světa.

Pokud opravdu nesnesete svého dosavadního šéfa, nechte si to raději pro sebe. Každému, kdo vaše nářky uslyší, okamžitě prolétne hlavou: Příště to budu já.

Že potřebujete peníze? Potřeba peněz je univerzální. Každý chce víc peněz. Nemluvte o tom.

Vaše ochota stát se součástí týmu je zřejmá. Co se týče dalších bodů, doba dojezdu je váš problém, floskule „soft skills“ často maskuje realitu „no skills“ a svůj životní příběh si schovejte na večerní klábosení u piva. Znevažování dosavadních firemních výsledků a postupů vám také v ničem nepomůže.

Vaše sebeprezentace by vždy měla dávat najevo, že pro firmu budete čistým přínosem. Vaše práce bude hodnotnější než náklady s vámi spojené. To je v kostce všechno, o co v soukromém sektoru jde. Je to také všechno, co bude zajímat vašeho šéfa.

Během přijímacího řízení je všem jasné, že tento příslib není splnitelný během prvních dní ve firmě. Zpočátku budete představovat čistou ztrátu – musíte se ve firmě rozkoukat a být zaškolen. Postupem času se však situace obrátí; s takovým předpokladem vás alespoň zaměstnavatel přijímá.  Nenaplníte-li ho, firma si vás nadále vydržovat nebude.

Podělím se o krátkou historku ze svého mládí. Na střední škole jsem pracoval v obchodu s pánským oblečením. Jednoho dne okolo procházel šéf a požádal kolegu, aby vyrovnal kravaty na stolku. Po odchodu šéfa mi kolega pošeptal, že za pět dolarů na hodinu žádné kravaty vyrovnávat nebude. A neudělal to. Během pár týdnů byl propuštěn.

Kde udělal chybu? Viděl věci přesně opačně, než jsou. Podle jeho představy bylo cílem firmy zaplatit mu, aby udělal nějakou práci. Ve skutečnosti je ale smyslem firmy služba zákazníkům, přičemž zaměstnanci jsou nástrojem k naplnění tohoto cíle. Cílem zaměstnance by pak mělo být snažit se jak drak, aby se stal nepostradatelným – aby firmě přinesl víc, než do něj vloží ona.

Ano, zpočátku budete za svou snahu dostávat mzdu, která bude nižší než hodnota odvedeného výkonu. Pokud si ale tento přístup udržíte, chvála, vyšší mzda a kariérní postup na sebe nenechají dlouho čekat. Vaše hodnota se počítá. Nic jiného.

Čím dříve se naladíte na frekvenci tržní reality, tím lépe se vám v životě povede.

A už vaše žádost o práci by měla ukázat, že tohle chápete.


Z anglického originálu, uveřejněného na liberty.me, přeložil a úvodem opatřil Josef Tětek

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (36)

Vstoupit do diskuze
Jeffrey Tucker

Jeffrey Tucker

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo