Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Už je to tady! Evidence tržeb prošla Sněmovnou. Co nás čeká?

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
11. 2. 2016
 31 225

Podnikatelé by se měli opravdu začít připravovat na povinnost on-line evidování tržeb. Vládní koalici se totiž podařilo v Poslanecké sněmovně protlačit schválení zákona o elektronické evidenci tržeb. Musela však utnout obstrukce ODS a TOP 09. Ty si chtějí stěžovat u Ústavního soudu.

Už je to tady! Evidence tržeb prošla Sněmovnou. Co nás čeká?

Na včerejším jednání Poslanecké sněmovny se ministru financí Andreji Babišovi podařilo prosadit schválení zákona o elektronické evidenci tržeb (EET). Zákon ve třetím čtení podpořilo 105 poslanců, tři byli proti a zbytek se zdržel hlasování. Poslanci ODS a TOP 09 dokonce před hlasováním na protest opustili jednací síň. Nelíbilo se jim, že koalice přistoupila k hlasování o zákonu, aniž dala prostor všem opozičním poslancům, kteří byli přihlášeni do rozpravy. Pravicová opozice obstrukcemi blokovala schválení zákona už od listopadu loňského roku.

Partner článku

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada.

Hana Marková: Daňové zákony 2016. Úplná znění platná k 1. 1. 2016

Nejprodávanější daňová publikace v ČR! Získejte úplná znění všech daňových zákonů ve znění k 1. 1. 2016. Díky doprovodným komentářům vám bude publikace významnou pomůckou pro sledování změn, ke kterým dochází. Novelizovaný text vyznačen odlišným typem písma! Včetně všech čísel zákonů!

„S pokorou jsme přijali rozhodnutí koalice, že omezí diskuzi poslanců o EET na dvakrát deset minut. To jim zákon o jednacím řádu umožňuje a měli na to právo. Dnes se však stalo něco, co nemá v historii českého parlamentarismu precedens a vymyká se zákonu, demokratickým principům i prosté lidské slušnosti. Šestnáct mých kolegů mělo připraveno své argumenty i návrhy, o kterých měla sněmovna hlasovat. Vládní koalice jim odepřela i onen garantovaný limit 2 × 10 minut. Ukončila diskuzi a tak jim znemožnila vykonat jejich ústavní právo ve prospěch jejich voličů,“ zlobil se předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Šéf ODS Petr Fiala na svém twitterovém účtu včerejšek označil za černý den pro české živnostníky a podnikatele. Schválení zákona o elektronické evidenci tržeb bylo podle něj dosaženo protiprávním postupem, a proto se se stížností obrátí na Ústavní soud.

Naopak ministr financí Babiš si mohl konečně oddechnout. Jeden z jeho stěžejních zákonů dostal po 236 dnech ve Sněmovně zelenou. „Ačkoliv primárním cílem elektronické evidence tržeb je narovnání podnikatelského prostředí v české ekonomice, nese s sebou i nezanedbatelný fiskální efekt. Očekávaný dodatečný daňový výnos na daních z příjmů a dani z přidané hodnoty v sektorech stravování, ubytování a obchodu, tedy za první dvě fáze evidence, je až 12,5 miliardy korun ročně. Za ostatní sektory je potenciál dodatečných výnosů pět až šest miliard korun ročně. Celkový daňový výnos po plném náběhu evidence tržeb bude 18 miliard korun ročně,“ tvrdí Andrej Babiš. Zákon míří do Senátu a k jeho definitivnímu schválení bude potřeba i podpis prezidenta Miloše Zemana.

Za dobré slovo knížku

Minule jsme na Peníze.cz v rubrice Co si o tom myslíte? vlastně taky řešili evidenci tržeb. Tedy nápad ministra Babiše snížit na deset procent sazbu DPH u točeného piva. Asi aby se jen tak nedalo říct, že Babiš zavírá hospody.

„To není ani tak předvolební tah, jako spíš ‚zastírací manévr‘. Aby novináři jako pan Pleska psali o tomto Jílkovitém blábolení, a ne o centrálním registru účtů. Stejně jako pan prezident radši použije slovo kalašnikov, než aby vysvětloval, proč ještě nevyhodil z kanceláře pana Mynáře, který z nějakého záhadného důvodu požívá vyšší protekce, než ve své době slečna Lewinská. Sned nemá otlačená kolena,“ napsal nám do diskuze na Peníze.cz pan Hunter. Jakkoli si myslíme, že přeceňuje strategické uvažování obou jmenovaných, za břitké formulace bychom mu rádi poslali knížku.

Elektronické evidence tržeb v bodech

  • Povinnost evidovat tržby se bude týkat podnikatelů a živnostníků, kteří za své zboží nebo služby přijímají platby v hotovosti, debetními a kreditními kartami, případně stravenkami a dalšími poukázkami.
  • EET se bude zavádět v několika etapách. V první z nich budou evidovány tržby z oblasti ubytovacích a stravovacích služeb, v druhé (po třech měsících) tržby ze sektoru maloobchod a velkoobchod. Ve třetí fázi, která začne 15 měsíců po spuštění, budou evidovány tržby v ostatních činnostech (tj. např. svobodná povolání, doprava, zemědělství). Výjimkou budou jen řemeslníci, kteří dostanou ještě další tři měsíce k dobru.
  • Pokud návrh zákona projde bez větších průtahů Senátem a podpisem ho stvrdí i prezident Zeman, mohla by se elektronická evidence tržeb rozběhnout ještě letos v listopadu.
  • Vláda ve středu schválila také snížení DPH v oblasti stravovacích služeb z 21 na 15 procent s výjimkou alkoholických nápojů. Snížení DPH by mělo být určitou náplastí pro hospodské a restauratéry, kteří budou muset vstoupit (společně s hoteliéry) do systému EET jako první.
  • Pětiletý provoz systému by měl podle Andreje Babiše vyjít zhruba na 1,2 miliardy korun. Dalších dvě stě milionů ročně padne na platy pracovníků finanční správy, kteří budou mít elektronickou evidenci na starosti.

Baví vás články, které každý den publikujeme na Finmagu? Pak vás bude bavit i tištěný FINMAG.

Roční předplatné vyjde na 294 korun (za jedno číslo zaplatíte 49 korun). A nebojte, platit můžete i kartou.

Objednávejte zde

Loni v září svedli na stránkách časopisu Finmag, který vydáváme, na téma elektronické evidence argumentační duel Andrej Babiš a Miroslav Kalousek. Argumenty obou stran se po celý rok v zásadě nevyvíjely, a proto dnes otevíráme archiv a ještě jednou vám je předkládáme k posouzení a ptáme se vás, co si o tom myslíte vy. Prospěje podle vás elektronická evidence tržeb podnikání v Česku, české ekonomice a českým spotřebitelům? Na jednoho z diskutujících čeká jako vždy knížka z nakladatelství Grada. Výjimečně tuto možnost spolu s duelem ministra a exministra financí nabízíme nejen návštěvníkům webu Peníze.cz, ale i čtenářům internetového magazínu Finmag.

Potřebujeme elektronickou evidenci tržeb?

ANO

Andrej Babiš

ministr financí

-
-55
+
Andrej Babiš

K čemu je evidence tržeb dobrá a proč ji zavést? Protože zákon stanoví všem občanům daňovou povinnost, zákony platí pro všechny stejně a jejich porušování je trestný čin. Musíme si uvědomit, že neplacení daně je totéž co krádež. Občané jsou právem citliví, když někdo získává majetek tím, že krade ostatním, zatímco oni si musí vydělávat prací a daně poctivě odvádějí. Stát si přece platíme, aby zajistil spravedlivé a rovné podmínky. A toho lze docílit jedině zásadním opatřením, jako je elektronická evidence tržeb. Navíc peníze, které mizí v kapsách nepoctivců, nejsou penězi nějakého abstraktního státu, ale penězi nás všech. Naše odhady hovoří nejméně o dvanácti miliardách ročně dodatečně vybraných díky EET. Za tuto částku jde: pořídit moderní vybavení do nemocnic, přidat peníze na platy zdravotnického personálu, zvýšit platy učitelům, opravit silnice a modernizovat železnice, navýšit rozpočet na opravy památek, zlepšit životní podmínky seniorů a rodin s dětmi. A čím efektivněji budeme vybírat daně, tím dřív můžeme přistoupit k jejich snižování. Kdo navrhuje opačný postup, tedy nejdřív razantně snížit daně a čekat, že se hříšníci polepší sami, je naivní.

NE

Miroslav Kalousek

bývalý ministr financí

Miroslav Kalousek
-
+53
+

Je to drahý, neefektivní a diskriminační systém, který nepřinese nic veřejnému zájmu. Západoevropské země elektronickou evidenci tržeb odmítají a navzdory propagandě chorvatského a českého ministra financí nefunguje ani v Chorvatsku. Čísla Eurostatu dokazují, že se tam snížil počet živnostníků, zvýšila nezaměstnanost a výběr DPH má za poslední dva roky výpadek zhruba dvě miliardy korun. EET je nákladný systém, a pokud by se muselo připojit všech 600 tisíc podnikatelů s hotovostními platbami, přišlo by to stát zhruba na deset miliard korun. Za to lze postavit třeba pět okresních nemocnic nebo jiných staveb, které veřejnost potřebuje, místo toho, aby stát investoval do zřízení systému. Zavedením EET se rozhodně nenarovná podnikatelské prostředí, naopak se zhorší, protože ministr ho chce diskriminačně aplikovat pouze na některé podnikatele. Je jasné, že to mají být právě hostinští nebo drobní obchodníci, ale ne velké firmy typu Synthesia nebo Preol, které platí státu na daních drobné a miliardy odvádějí koncernu – v tomto případě Agrofertu. Informace soustředěné do jednoho centra v on-line režimu navíc umožní bezprecedentní zneužití dat v konkurenčním boji na trhu.

Další argumenty pro evidenci tržeb i proti ní, ale také popis jejího fungování a možných dopadů najdete v článcích na Peníze.cz:

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (9)

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

andrej babišdaň z přidané hodnotydaň z příjmůdanědaňový výnosdphmiroslav kalousekpodnikání
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo