Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Ekonomické důsledky legalizace marihuany

Bohumír Žídek
Bohumír Žídek
29. 12. 2015
 9 247

Legální marihuana v Coloradu vynáší rekordní tržby. Pro tento stát to znamená 16,5 milionů dolarů měsíčně na daních – a toto číslo roste. Na druhou stranu ale v Americe stále platí federální zákaz…

Ekonomické důsledky legalizace marihuany

Federální zákaz v praxi znamená, že kdykoliv se někdo špatně vyspí, federální úřady se mohou rozhodnout proti legálnímu konopí zasáhnout. Stejně tak to znamená, že většina bank odmítá podnikatelům v tomto odvětví otevřít konto, což jim notně komplikuje byznys.

Legální konopí v USA

Plně legální marihuana pro léčebné i rekreační účely: Aljaška, Colorado, Oregon a Washington (stát) + města Portland a South Portland ve státě Maine a Keego Harbor ve státě Michigan. K legalizaci došlo i ve Washingtonu, D. C., ale prodej pro rekreační účely blokuje Kongres.

Legální konopí pro lékařské účely + dekriminalizace držení: Connecticut, Delaware, Kalifornie, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan, Minnesota, Nevada, Rhode Island a Vermont.

Jen léčebné účely: Arizona, Georgie, Havaj, Illinois, Louisiana, Michigan, Montana, New Hampshire, New Jersey a Nové Mexiko.

Jen dekriminalizace: Ohio, Severní Karolína a New York.

V ostatních 22 státech stále platí úplný zákaz držení a prodeje marihuany.

Colorado: Rekordní tržby

Legální konopí se pro rekreační účely v Coloradu prodává od ledna 2014. Tehdy celkové tržby za rekreační i lékařskou marihuanu dělaly necelý 47 milionů dolarů, z toho 14,7 milionu dolarů za rekreační a zbylých 32,2 milionu za lékařské konopí.

Letos v srpnu celkové měsíční tržby za legální marihuanu poprvé přesáhly 100 milionů dolarů. Lékařské se prodalo za 41,4 milionu dolarů, rekreační vydělala 59,2 milionu dolarů. Také to bylo poprvé, kdy tržby za marihuany pro rekreační účely byly vyšší než tržby z prodeje léčebného konopí.

To znamená nemalý přísun peněz do coloradské státní pokladny. Marihuana pro rekreační účely je zdaněna třemi různými daněmi – daní z prodeje 2,9 procenta, zvláštní daní z prodeje marihuany ve výši deset procent a patnáctiprocentní daní z velkoobchodních marihuanových transferů.

V srpnu tak na rekreační marihuaně vydělalo 11,2 milionu dolarů a v září pak dalších 9,7 milionu dolarů. Za prvních osm měsíců Colorado na daních z prodeje rekreační i lékařské marihuany vybralo 98,3 milionu dolarů. To je více než za celý rok 2014, kdy se vybralo 76,2 milionu dolarů.

Legalizace marihuany se zkrátka vyplatí.

Komplikace s bankami

Tedy vyplácí se přinejmenším státu Colorado, který inkasuje, ale sám nic neriskuje. Se samotnými podnikateli v konopném byznysu je to složitější.

Stále totiž platí federální zákaz. Velká část amerických bank se proto zdráhá přijímat od podnikatelů v tomto odvětví vklady.

Federální vláda ve svých pokynech naznačila, že banky spolupracující se subjekty, které podnikají v souladu s právem daného státu, se snad vyhnou problémům se zákony proti praní špinavých peněz. Ani to ale většině bank na klidu nepřidalo.

Navíc se do toho nedávno vložila i centrální banka Fed, která žalovala záložnu Fourth Corner Credit Union, která byla založena právě pro ukládání hotovosti z legálního prodeje konopí v Coloradu.

Záložna nemůže zahájit provoz bez posvěcení Fedu. Ten ve svém podání uvedl, že převádění a ukládání finančních prostředků pocházejících z distribuce marihuany je protizákonné. Bankéře sice nezavřou, ale nemají prý právo pouštět tyto peníze do systému.

Cesta k federální legalizaci

Na druhou stranu se teď v Senátu objevila iniciativa, která chce federální zákaz konopí zrušit a nechat rozhodnutí na jednotlivých státech. Senátor Bernie Sanders se jako první z kandidátů na příštího prezidenta probral a pod návrh se podepsal.

Návrh zákona hovoří o tom, že by se zákon o „kontrolovaných látkách“ napříště nevztahoval na marihuanu, s výjimkou pokusů o pašování látky do států, kde je tato látka stále nezákonná. V takovém případě by viníkovi hrozila pokuta nebo až jeden rok odnětí svobody.

Sanders v jednom ze svých projevů uvedl, že federální prohibice marihuany měla být zrušena už dávno a „státy by měly mát právo regulovat marihuanu stejným způsobem, kterým státní a místní zákony kontrolují prodej alkoholu nebo tabáku“.

Kanada táhne

V legalizaci konopí v celé zemi však USA zřejmě předstihne Kanada. Přislíbil to nový kanadský premiér Justin Trudeau. I přes výše uvedenou iniciativu v americkém Senátu, která není ani první a zřejmě ani poslední, se nezdá, že by Američané svého severního souseda následovali nějak rychle.

Federální legalizace není na pořadu dne, ačkoliv veřejné mínění je jí stále více nakloněné. Podle posledního průzkumu Gallup podporuje legalizaci marihuany 58 procent Američanů. Mezi Američany ve věku 18 až 34 let pak podpora legalizace dosahuje dokonce 71 procent.

Pokud by se časem američtí politici přece jen inspirovali Kanadou a federální zákaz v souladu s veřejným míněním zrušili, mohla by se tím inspirovat řada dalších zemí po celém světě.

Případ Colorada totiž ukazuje, že ekonomické důsledky legalizace marihuany jsou veskrze pozitivní.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (4)

Vstoupit do diskuze
Bohumír Žídek

Bohumír Žídek

Ekonomický novinář. Spolupracuje s Forbes BrandVoice. Pět let působil jako ekonomický redaktor serveru Novinky, odkud odešel do týdeníku Ekonom. Absolvoval bakalářskou němčinu a religionistiku na Filosofické... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo