Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Tsipras jako železná lady? K smíchu

Pavel Jégl
Pavel Jégl
4. 8. 2015

Marxista, který obdivuje Che Guevaru, přijal úkol liberalizovat stát. To nemůže skončit dobře. Margaret Thatcherovou skvěle sehrála Meryl Streepová, řeckému premiérovi, kterého do téže role tlačí ironie dějin a vlastní nesoudnost, v ní pochopitelně obstát nemůže.

Tsipras jako železná lady? K smíchu

Alexis Tsipras má za sebou půl roku premiérství. Byl to propadák.

Politik, kterému bylo tento týden jednačtyřicet, nemá kromě narozenin co slavit. Snad jen fakt, že mu důvěřuje 61 procent Řeků. Jenže ani to není důvod k euforii – v lednové sondě stejného ústavu (Metron Analysis) měl 80 procent.

Je patrné, že Tsipras přecenil své síly. Slíbil Řekům konec „katastrofálních úspor“. Zvěstoval, že za jeho vlády zapomenou na „pět let ponížení a bolesti“. Nic z toho nesplní.

Promrhal pět měsíců marnými spory, pak vytočil neuvěřitelnou piruetu: Řeky přivedl k referendu a vyzval je, aby odmítli tvrdé podmínky věřitelů. Řekové poslechli. Nato ale Tsipras, který se nejspíš zalekl ztráty eura, přijal v Bruselu to, co oni při hlasování zavrhli.

Tsiprasova vláda šířila nejistotu, přivedla zemi do recese a poté i do platební neschopnosti. Zavedla kapitálové kontroly, tím ochromila finanční sektor a podusila ekonomiku.

Pokud by Tispras v Řecku působil jako trenér fotbalového týmu, nemohl by tak mizerné výsledky ustát. Skončil by jako kouč Claudio Ranieri, který vedl v kvalifikaci na fotbalové Euro řeckou reprezentaci. Prohrál tři zápasy (třetí dokonce na řecké půdě s amatérskými nazdárky z Faerských ostrovů) a musel se odporoučet – po pouhých šesti měsících.

Také řecký premiér šest měsíců prohrává – doma, v Bruselu, v Berlíně… Co víc, poslanecký tým Syrizy odmítá hrát podle jeho instrukcí. Tsipras nedokázal straníky přimět, aby podpořili dohodu o třetí úvěrové pomoci. Reformy, které věřitelé stanovili jako podmínku pro rozhovory o dalším záchranném balíčku, tak schvalovali především opoziční poslanci.

Jak chce vládnout zemi politik, který nedokáže zvládnout vlastní stranu?

Bilance ztrát

Před tím, než Tsipras koncem ledna vkročil do premiérské rezidence, se Řecko odrazilo od dna. Většina Řeků to nepocítila, ale v roce 2014 jejich ekonomika vykazovala přírůstek hrubého domácího produktu 0,7 procenta. Začalo ubývat lidí bez práce, stoupal vývoz. Tehdejší řecká vláda se začala vracet na trhy a Evropská komise předpovídala Řecku pro letošek tříprocentní růst

Tsipras a spol. však tento křehký růst rozdupali. Zemi přitom nedali perspektivu růstu – ať už s eurem, nebo bez eura.

Řecko znovu upadá. Tsiprasova vláda uvrhla zemi do chaosu, investoři odešli a od konce ledna, kdy levicová Syriza triumfovala ve volbách, střadatelé v obavě z návratu drachmy a její devalvace vybrali z domácích bank desítky miliard eur.

Řecké banky budou potřebovat na stabilizaci nejméně 25 miliard eur. Uhradí je věřitelé (vlastníci bankovních dluhopisů), anebo budou náklady na rekapitalizaci bank připočteny k řeckému dluhu?

To je ale jen zlomek ztrát. Agentura Reuters odhaduje, že roztržka s věřiteli a omezení pohybu kapitálu celkem připravily Řecko o 63 miliard eur (téměř třetina ročního výkonu řecké ekonomiky). Kromě úbytku kapitálu bank počítá agentura do kolonky ztrát pokles produkce a hodnoty akcií.

Loni v listopadu, kdy tehdejší centristický premiér Antonis Samaras vyhlásil předčasné volby, měla aténská akciová burza tržní kapitalizaci (počet akcií krát jejich tržní cena) 64 miliard eur. Do 25. června, krátce před tím, než Tsiprasova vláda burzu uzavřela, ztratila čtvrtinu z této hodnoty a po otevření burzy toto pondělí je jasné, že ztráty budou pokračovat – hlavní index aténské burzy ATG propadl o 16 procent.

Letošní hrubý domácí produkt Řecka je těžké odhadovat, protože není jisté, zda a v jaké podobě bude dokončen třetí záchranný balíček. Evropská komise nicméně věští z křišťálové koule a Řekům předpovídá pokles o čtyři procenta.

Další debakl je patrný na trhu s dluhopisy. Loni v dubnu prodalo Řecko pětileté bondy s výnosem 4,95 procenta. Letos jsou úročeny bezmála dvaceti procenty.

Hledá se Thatcheropulos

Většinu reforem požadovaných věřiteli řecký parlament v minulých dnech schválil. To ale byl jen začátek. Řecká vláda by teď měla reformy zavádět. Dá se na to spolehnout?

Sám Tsipras přiznal, že víru v úspěch reforem nesdílí. „Přebírám plnou odpovědnost za všechny chyby, které jsem udělal, i za to, že jsem se podepsal pod dokument, kterému nevěřím,“ prohlásil v televizním rozhovoru po příletu ze schůzky, na které kapituloval a pohřbil volební sliby.

Pokání je na místě. Alexis Tsipras dosud žil bojem proti kapitalismu a globalizaci. Podle dohody s věřiteli má ovšem dělat věci, které v programu jeho strany nejsou a na které jako marxista nemohl ani pomýšlet: škrtit rozpočet, liberalizovat trh, ořezávat přebujelou státní správu, rušit sociální výhody, privatizovat.

To by byl dobrý úkol pro Margaret Thatcherovou (patrně by ho zvládla) anebo nějakého řeckého „Thatcheropulose“. Sotva ho však může splnit politik, který se obklopuje portréty Che Guevary a Fidela Castra.


Úvodní obrázek Meryl Streepové (vpravo) a Meryl Streepové jako Margaret Thatcherové Featureflash / Shutterstock.com

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (32)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo