Používáte nástroj pro blokování reklamy. Pokud nám chcete pomoci, vypněte si blokování reklamy na našem webu. Zde najdete jednoduchý návod. Děkujeme.

Neslibujte hospodským, že jim zákaz kouření pomůže

| 5. 6. 2015 | Vstoupit do diskuze

Optimistické odhady, kolik protikuřácký zákon přinese restauracím nových hostů, stojí na zbožných přáních.

Neslibujte hospodským, že jim zákaz kouření pomůže

Protikuřácký zákon (zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek – ve skutečnosti se netýká zdaleka jen kouření) prošel ve středu vládou, a pokud ho Parlament výrazně neupraví, v českých restauracích, barech a diskotékách si hosté od prvního ledna příštího roku nezapálí. Že je pro příznivce zákazu nedotknutelné veřejné zdraví a pro jeho odpůrce zase soukromé vlastnictví, to je záležitost pohledu na svět a těžko s tím polemizovat. Neštěstí ale je, když někdo začne jeden nebo druhý postoj horlivě racionalizovat a hájit ho účelově vyzobnutými zkušenostmi z jiných zemí nebo dokonce hausnumery vydávanými za statistiku.

„Důkazy“: Studentský projekt i dvojznačná analýza

Na Aktuálně v květnu zmínili výzkum „Státního zdravotního ústavu ve spolupráci s Fakultou sociálních věd Univerzity Karlovy“ a slíbili: „Zákaz kouření prý vynese hospodám vyšší tržby. O miliardy.“ Článek bohužel nezmiňuje, že stojí na tři roky staré studentské práci, a kromě téhle důležité informace chybí i odkaz na samotný dokument, jehož úroveň je žalostná. „Pro celý trh restaurací by zákaz kouření mohl v tržbách přinést až 6 miliard Kč,“ slibují jeho autoři, aniž by prozrazovali, jak to spočítali a z jakých dat konkrétně vycházeli.

Analýza analýz

Ekonomické dopady zákazu kouření. Výcuc výsledků děvětatřiceti studií (tab. 1), respektive šestadvaceti „high quality“ studií (tab. 2). Tabulky zvětšíte klikem.

Jinde jsou pečlivější, ale pořád přehnaně optimističtí. „Zákaz kouření v restauracích se vyplatí“, slibuje Vitalia, která přetiskla otevřený dopis Smoke Free Partnership, adresovaný Bohuslavu Sobotkovi. Ujištění, že „nekuřácké zákony neohrožují zaměstnanost a obrat tohoto odvětví“ je tu podložené odkazem na analýzu 39 analýz dopadů protikuřáckých zákonů na pohostinství v USA, Německu, Irsku, Norsku, Austrálii, Kanadě, JAR, Argentině a Mexiku. Závěr této metaanalýzy, vydané v odborné revue Addiction? Celkově vzato zákaz kouření ani pohostinskému odvětví výrazně neškodí, ovšem ani výrazně neprospívá. Celkově vzato navíc znamená, že zákaz kouření ve zkoumaných studiích ublížil barům, kterým poklesly tržby o šest procent, a že když vzali autoři do úvahy všechny studie, nejenom ty nejkvalitnější, klesly tržby i restauracím, a to o dvě procenta. O celkový úspěch, nebo spíš „neneúspěch“, se tak postaraly ostatní typy pohostinství.

Anketa

Vítáte chystaný zákaz kouření v hostincích?

Sen o bezbolestné politice

Ani metaanalýza není křišťálová koule a neřekne nám, jak zákaz kouření dopadne na podnikatele a nabídku služeb v Česku. Za prvé, i když zkoumá čtyři desítky analýz, k jednotlivým vlivům zákazu na prodeje nebo zaměstnanost má k dispozici informace jen z jednotek států. Za druhé, každá země je jiná: liší se v počtu podniků, které byly nekuřácké už před zákazem, nebo třeba v tom, jak svědomitě se v nich podnikatelé řídí vyhláškami. A za třetí a hlavně: podnikatele v pohostinství nezajímá jejich odvětví jako celek, ale jenom jejich vlastní podniky. Změny v návštěvnosti jednotlivých provozoven se budou dramaticky lišit podle klientely nebo lokality.

Evropské a americké statistiky, se kterými operují zastánci zákazu, nedávají moc šancí odhadnout, jak novinka dopadne na české kulturní dědictví: vesnický výčep, maloměstský klub nebo nádražku. Procházení zahraničních médií k tomu dává víc otázek než odpovědí. Podle BBC ve čtyřech letech po zákazu kouření ve Skotsku zavřelo 700 hospod, ale zpráva neprozrazuje, kolik jich zavřelo ve srovnatelném období před zákazem kouření, navíc stojí na informacích zřejmě neziskovky Save Our Pubs & Clubs – personálně propojené s tabákovým průmyslem.

Ze zahraničních zkušeností tušíme skoro s jistotou, že zákaz kouření nezdecimuje pohostinství jako odvětví. Celková výše tržeb a množství pracovních míst by měly zůstat přibližně stejné. Máme ale málo informací na to, aby někdo mohl s čistým svědomím slibovat, že zákaz pomůže všem restauratérům nebo aspoň velké většině ani že nebudou muset zavírat ty malé hospody na vesnicích a ty kluby na maloměstech, které se už teď sotva drží. Pokud se něco takového napřesrok stane, nebude to konec světa: lidé se začnou scházet jinde a podnikatelé vydělávat něčím jiným. Na kampani ale zaráží potřeba prezentovat zákaz jako dokonalý win-win, jako bezbolestné opatření, které má jen výhody. Čeština zná jedno krásné přísloví, které jako by se po padesáti letech totality všichni báli vzít do úst: když se kácí les, létají třísky. Po prvním lednu je můžeme začít počítat.

Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

* 1984. Absolvent bakalářského studia žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě. V letech 2006 až 2009 novinář v MF DNES, Metropolisu a Computer Pressu. Od roku 2010 publicista na volné noze. Pravidelně píše pro...

Komentáře

Celkem 64 komentářů v diskuzi

Nepřehlédněte

Bojkotovat Ameriku?

Bojkotovat Ameriku?

Teď už je jasné, že výsledek prezidentských voleb v USA je katastrofa. Lhostejnost prezidenta Trumpa vůči riziku klimatických...

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK