Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

ČNB: Intervence zadním vchodem

Martin Lobotka
Martin Lobotka
13. 5. 2015
 14 821

Zapomeňte na proklamovaný kurz 27 korun za euro. Všechno nasvědčuje tomu, že naše centrální banka posunula svůj cíl a míří nyní na korunu ještě slabší. Jen se o tom jaksi zapomněla zmínit.

ČNB: Intervence zadním vchodem

Květnové zasedání České národní banky bylo vcelku nudnou záležitostí – prognóza se téměř nezměnila, stokrát opakovaná věta, že koruna po skončení intervencí neposílí, je také stále v komuniké, podobně jako slova o připravenosti centrální banky posunout v případě nutnosti kurz na slabší úrovně.

Jenže to poslední se podle mě už stalo.

Podle mého názoru buď Česká národní banka (potají) posunula svůj kurzový závazek a nyní cílí na korunu slabší než 27 korun, nebo rezignovala na svůj inflační cíl. To jsou jediné dva závěry konzistentní s jejím čtvrtečním vyjádřením, že jako protiinflační faktor prognózy vidí „kurz koruny vůči euru“.

Koruna k euru za poslední tři roky

Zdroj: peníze.cz

Zhodnocení peněz

Jak dobře zhodnotit peníze?

Neuspokojují vás spořicí účty a termínové vklady? Nedivíme se. Nás také ne.

Samostatně ale investovat neumíte? Zvolte podílové fondy společnosti Conseq: Zajímavé zhodnocení, odborná správa, víc než dvacet let zkušeností.

Pro více informací volejte na bezplatnou linku 800 900 905.

Seznamte se s našimi fondy, které jsou vhodné pro jednorázové i pravidelné ukládání peněz.:

Logo Conseq

Kurz koruny vůči euru, který Česká národní banka od listopadu 2013 používá místo repo sazby jako nástroj měnové politiky, se totiž pohybuje nad centrální bankou stanoveným maximem 27 korun za euro. Tvrdit, že je kurz protiinflační, i když je slabší než Česká národní banka sama stanovila, je podobně nelogické, jako kdyby před pár lety říkala, že repo sazba je protiinflační (= příliš vysoká), a nesnížila ji.

Je samozřejmě možné, že národní banka prostě rezignovala na svůj inflační cíl. Vzhledem k nervozitě, která ji jímá, když se koruna dostane na dohled kurzu 27 korun za euro (například po „prezidentských intervencích“ z února a března) a k neustálému opakování hrozby, že kurz v případě nutnosti posune, to ale vidím jako velice nepravděpodobné. Mnohem pravděpodobněji česká Národní banka už korunový strop implicitně posunula a nezmínila se o tom.

I když to lze vzhledem k nepopulárnosti tohoto kroku pochopit, od banky, která je hrdá na svoji otevřenost a transparentnost, by bylo na místě to přiznat. 


Autor je hlavní analytik Conseq Investment Management
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Martin Lobotka

Martin Lobotka

Související témata

conseqčeská národní bankaeuroinflacekorunakurzy měnměnové intervence
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo