Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Očima expertů: Koruna se splašila. Máme se bát?

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
23. 1. 2015
 16 625

Měly by nás znepokojovat výkyvy kurzu české koruny? Co to znamená pro naši ekonomiku? A jak by na stávající situaci měla reagovat Česká národní banka? Zeptali jsme se ekonomů, investorů a lidí z byznysu.

Očima expertů: Koruna se splašila. Máme se bát?

Na začátku ledna předvedla koruna pořádný veletoč. Výrazně oslabila k dolaru i k euru a v jednu chvíli byla dokonce jednou z nejhůře se vyvíjejících měn světa. V jednom z článků si toho povšiml i americký Wall Street Journal, který poukazoval na vliv deflace na ekonomiky v Evropské unii. V půlce měsíce navíc přišla další facka, tentokrát ze strany švýcarské národní banky, která pustila frank ze řetězu. Situace se sice v posledních dnech pomalu uklidňuje, ekonomové a firmy, které se zaměřují na import nebo export zboží, však zůstávají na pozoru. Odborníci sice připouštějí, že kolem kurzu české koruny už dlouho nepanovala taková nejistota, zároveň ale dodávají, že rozhodně není žádný důvod k panice. Výkyvy měny podle premiéra Bohuslava Sobotky nijak neovlivní ani hospodářskou politiku státu.

Jak zareaguje ČNB?

Stávající situace vůbec nehraje do karet České národní bance, která by ráda ještě nějaký čas pokračovala v boji proti deflaci. To se ale zatím příliš nedaří. Inflace se stále pohybuje velmi nízko. Guvernér ČNB Miroslav Singer však zůstává v klidu. Zatím prý není nutné, aby se rychle reagovalo na deflační impulzy v oblasti cen potravin či ropy. Z centrální banky se proto ozývá stále to samé: „Teprve pokud by došlo k dlouhodobému posílení deflačních tlaků schopných způsobit propad domácí poptávky, obnovení rizik deflačního vývoje české ekonomiky a systematický pokles inflačních očekávání, bylo by třeba zvážit posun hladiny kurzového závazku na slabší úroveň.“

A jak se na situaci kolem kurzu české koruny dívají ekonomové, analytici, podnikatelé, investoři, exportéři a importéři? Měli bychom se podle nich znepokojovat výkyvy kurzu naší měny? Co je hlavní příčinou tohoto jevu a co to v praxi vlastně přinese? A jak by měla reagovat Česká národní banka?

Mikuláš Šveda

podnikatel, majitel sítě směnáren eXchange

Mikuláš Šveda
-
+8
+

Situace kolem české měny není nikterak růžová. Můžeme se sice utěšovat tím, že jsou na tom mnohé země ještě hůř, ale je to dosti alibistické. Jak naprosto přesně již takřka před sto lety napsal Tomáš Baťa, příčinou krize je morální bída. To, čemu jsme zvykli říkat hospodářská krize, je jiné jméno pro mravní bídu. Mravní bída je příčina, hospodářský úpadek je následek. V naší zemi je mnoho lidí, kteří se domnívají, že hospodářský úpadek lze sanovat penězi. Hrozím se důsledku tohoto omylu. Zpočátku se každé naše další zadlužení, intervence  dotace nebo jakýkoli další výmysl propaguje jako opatření namířené pro nastartování ekonomiky. Již 25 let ale startujeme a budeme startovat až do doby, kdy budou  ovčani opět tam, kde mají být – v ohradě, bez srsti a s náhubky na hubách. Žít na dluh totiž nejde do nekonečna.

Karel Havlíček

podnikatel, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR

Karel Havlíček
-
+8
+

Znepokojovat se můžeme kurzem rublu, nikoli koruny. Je ale pravda, že jakýkoliv mimořádný výkyv je pro firmy nepříjemný, zejména pro ty menší, které se příliš nezajišťují. První vlna oslabování, vlivem intervencí, dopadla nakonec přijatelně. Exportním firmám lehce pomohla a ostatním šel naštěstí do karet celkový vývoj ekonomiky, například pokles cen ropy a energií. Současné oslabování koruny je dáno hlavně externími vlivy, nepříjemné začíná být hlavně vůči dolaru, s čímž ČNB mnoho nesvede. Odmítám se ale zařadit mezi mudrlanty, kteří bezpečně vědí, jak se má či měla centrální banka chovat.  Za důležitější považuji, aby byla jak názorově, tak v následných činech konzistentní a čitelná.

Jaroslav Šura

podnikatel a investor

Jaroslav Šura
-
+8
+

Česká koruna je ve vleku událostí. Nejdříve se po ní proběhli pánové z ČNB. Teď zase rozhoupal měnový trh amatérský přístup švýcarských bankéřů. Trh je tak po šokujícím přístupu švýcarské centrální banky značně volatilní. Ihned jsem si vzpomněl, po skokovém posílení franku o desítky procent, na naše pány z ČNB, kterak chválili přístup Švýcarů a prohlašovali, jak se inspirovali, a že když  švýcarská centrální banka může "vytisknout" libovolné množství franků,  oni zase mohou to samé způsobit koruně. Doufám, že naše dravé (a drahé) holubice si výsledek (a důsledky) švýcarské centrální banky pečlivě zaznamenaly do deníčků. Koruně takový scénář sice nehrozí, jelikož zájem investorů a spekulantů o frank je nesrovnatelný, přesto se ukazuje, jak centrální banky umí nevypočitatelně a nepředvídatelně škodit vlastní měně a ekonomice. Naše bankéře bych odeslal na několikaletou stáž do Švýcarska, ať si škodí tam a korunu ponechají tržním podmínkám.

Jan Bureš

hlavní ekonom Era

Jan Bureš
-
+8
+

Poslední výkyvy české koruny nepovažuji za znepokojivé. V roce 2014 jsme si zvykli na relativně malou rozkolísanost koruny a start do nového roku byl pouze lehkým připomenutím toho, že koruna stále dokáže překvapit. A to i ve chvíli, kdy se pohybuje v intervenčním režimu centrální banky. Část trhu začala sázet na to, že nízká inflace a uvolňování měnových kohoutů v eurozóně přinutí ČNB k dalšímu oslabení intervenčního kurzu. Tato sázka podle mého názoru nebyla a není v tuto chvíli správná, protože nízká inflace je daná primárně nižšími cenami benzínu, inflační očekávání jsou dobře ukotvená a domácí poptávka se vyvíjí relativně slibně. Guvernér Singer v několika komentářích reagoval na ztráty koruny a situaci zklidnil. I tak může ještě před únorovým zasedáním ČNB koruna znovu slábnout. Pokud ale ČNB po zveřejnění nové prognózy nijak výrazně nezmění rétoriku, měla by se stabilizovat a lehce zpevnit.

Pavel Kohout

ekonom, Partners

Pavel Kohout
-
+8
+

Výkyvy koruny jsou částečně způsobeny výkyvy eura vůči jiným měnám, zejména dolaru. Příčinou je pochopitelně nejistota a nervozita ohledně možného použití tzv. kvantitativního uvolňování v rámci eurozóny. Koruna ovšem kolísá i vůči samotnému euru. Příčinou je opět nervozita a nejistota, která se samozřejmě týká budoucích kroků České národní banky. S poklesem inflace v nedávných měsících rostou obavy, že ČNB provede další šok a ještě více oslabí kurs koruny, jen aby splnila svůj nesmyslný inflační cíl.

ČNB nyní řeší dilema. Buď nic neudělá: v tomto případě je možné, že inflace dosáhne letos záporných hodnot. Ukáže se, že mírná deflace nemá zhoubné dopady na ekonomiku a všem bude zřejmé, že intervence z listopadu 2013 byla zbytečná. Anebo ČNB dále uměle oslabí korunu. V tomto případě si ovšem bankovní rada koleduje o třetí pražskou defenestraci. Nejistota pramenící z tohoto dilematu je tedy druhou příčinou kolísání kursu koruny.

David Havlíček

hlavní poradce generálního ředitele EGAP

David Havlíček
-
+8
+

Česká koruna rozhodně nepatří v posledních týdnech k těm nejvíce volatilním měnám. Propad ropy, krize rublu a zrušení intervencí švýcarské centrální banky přilili palivo do nervozity na měnových trzích. Panika ale není na místě. Lidé i firmy mohou s devizovými operacemi v řadě případů několik dnů počkat, a krátkodobé fluktuace se jich tak nedotknou. Druhou věcí je trendový vývoj, který se dá očekávat. Vzhledem k odlišným krokům americké a evropské centrální banky lze očekávat další posilování dolaru a oslabování eura. Spolu s oslabením eura se zřejmě sveze dolů také kurz koruny. To je jednoznačně dobrá zpráva pro drtivou většinu exportérů a potažmo pro celé české hospodářství. Česká národní banka si nyní může akorát mnout ruce, neboť kurz koruny dále oslabuje, i když rotačky na tisk peněz stojí.

Jaroslav Hruška

podnikatel, Grafoservis 

Jaroslav Hruška
-
+8
+

Vzhledem k tomu, že se specializujeme na import spotřebního materiálu pro tiskařský průmysl, se nás takto razantní vychýlení kurzu týká víc, než se nám líbí. S určitým pohybem se z naší strany samozřejmě počítá, ale takovéto změny s sebou zcela jistě ponesou zdražování, které se jen obtížně vysvětluje našim zákazníkům. To, jakým způsobem do hry vstupují centrální bankéři, podle nás jen zbytečně křiví trh. Obecně lze říct, že se nám jejich aktivity nelíbí a ČNB by měla intervence nejen zastavit, ale i přestat jimi strašit.

Aleš Michl

analytik Raiffeisenbank a poradce ministra financí

Aleš Michl
-
+8
+

Korunový manuál aneb tři hlavní vlivy na současný kurs koruny:

Česká národní banka potřebuje inflaci kolem 2 %. Centrální banka čekala, že inflace bude v prvním čtvrtletí 2015 v průměru meziročně kolem 0,9 % – a zatím smůla. Nyní je meziroční změna cen 0,1 %. Další výsledky české inflace pod 0,9 % meziročně = spekulace na to, že ČNB bude chtít korunu dál slabou anebo ji ještě oslabí. Haha, další otvíráky v Blesku.

Kdyby se znovu vyhrotila situace na Ukrajině, přinese to další tlak na oslabení koruny. Když problém začal, všechny měny regionu slábly.

A teď to hlavní: Šok z jednorázového výkyvu švýcarského franku je pochopitelný. Podívejme se ale na situaci kolem kurzu USD/EUR, kde to z našeho hlediska už dlouho vázne. Dělat prognózy ohledně dolaru a eura je ošidné a často to nevychází. Zkusím to tedy trochu jinak. Podívejme se na dlouhodobý trend – schválně jsem udělal graf od roku 1975 s dopočítaným kursem eura (zde posloužila marka vs. dolar). Klíč by tedy mohl být v tom, správně analyzovat periody, kdy dolar nejvíc posílil proti euru (viz červené čáry v grafu): 1980-1984, 1995-2001, 2009-???? Co tahle období spojuje? Když dáte do grafu akcie, zlato a ropu, tak nenajdete moc souvislostí. 

Takže ještě jinak: 80. léta byla trochu odlišná, v USA bojovali na začátku s inflací, která tehdy byla kvůli ropě až 15 procent. Potřebovali silný dolar, aby jim zlevňoval import. Zbylé dvě periody ale už mají cosi společného. Když dáte do grafu HDP nebo průmyslovou výrobu, tak vidíte, že se teď USA rozjíždí, zatímco Evropa stagnuje. Podobně jako na počátku devadesátých let, kdy se Amerika rozjela, zatímco Evropa bojovala sama se sebou, například s transformací po komunismu. I nyní bojuje sama se sebou, s udržitelností eurozóny, s příliš neúspěšným jihem a příliš úspěšným Německem. Faktem tedy je, že opět letí Amerika. Evropa se naopak bude roky prát se svými problémy. Úrokové sazby možná porostou dřív v USA než v EU, peníze se prostě valí tam. Tím pádem i koruna bude stagnovat a slábnout.

Lukáš Kovanda

hlavní ekonom Roklen24.cz

Lukáš Kovanda
-
+8
+

Kdo podle vás nejlépe vystihl podstatu problému?

Výkyvy kurzu měny jsou běžným tržním úkazem. Není třeba se tím znepokojovat. Čím bychom se však znepokojovat měli, jsou výkyvy silnější, než by pravděpodobně musely být. Lépe řečeno, než by byly, nebýt předchozího zásahu České národní banky, kterým v listopadu 2013 korunu oslabila. Devizoví investoři jsou od té doby zjevně ostražitější vůči jakýmkoli náznakům a signálům značícím možné další umělé oslabení české měny. Po první intervenci zkrátka přisuzují vyšší pravděpodobnost intervenci další – když to ČNB už jednou provedla, snáze se odhodlá podruhé, kalkulují. Jsou vůči krokům ČNB citlivější. Je to paradoxní, neboť centrální banky by měly primárně dbát o měnovou stabilitu. Přitom nyní je kurs koruny rozkmitanější, než by zřejmě byl bez předloňské intervence. Jestliže představitelé naší centrální banky často uvádějí, k čemu všemu dobrému intervence přispěla, je třeba v této souvislosti zmínit právě toto – že intervence má také své náklady, které se mnohdy projeví až po delší době. Třeba takové náklady, které spočívají právě v tom, že jsou devizoví investoři vůči, byť jen potenciálním, krokům banky citlivější a kurz koruny tedy o to víc rozkolísávají.

Koruna a euro

Zdroj: peníze.cz

Kurzy dalších měn hledejte na Peníze.cz, kromě měn obvyklých zde najdete i kurzy měn exotičtějších

Koruna a dolar

Zdroj: peníze.cz

Kurzy dalších měn hledejte na Peníze.cz, kromě měn obvyklých zde najdete i kurzy měn exotičtějších

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

ČNBdeflacedolareuroinflace
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo