Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Frank vystřelil ke hvězdám. Švýcarsko hází ručník do ringu

Jan Traxler
Jan Traxler
19. 1. 2015
 29 572

Švýcarská národní banka ve čtvrtek šokovala finanční trhy: Konec měnových intervencí, volný kurz měny a záporná úroková sazba – 0,75 procenta.

Frank vystřelil ke hvězdám. Švýcarsko hází ručník do ringu

Švýcarská národní banka (SNB) ve čtvrtek oznámila, že končí s nákupy eur, čímž uvolnila kurz švýcarského franku. Švýcarská národní banka přes tři roky pomocí intervencí na měnových trzích udržovala kurz franku nad hodnotou 1,2 za euro. Příliš silný kurz měny by totiž ohrožoval konkurenceschopnost švýcarské ekonomiky. A jelikož švýcarský frank je po staletí vnímán jako bezpečná pevná měna, investoři k němu během finanční krize a krize eurozóny začali silně tíhnout, což tlačilo kurz měny stále víc nahoru.

Aby Švýcarská národní banka udržela kurz franku na nízké úrovni vůči euru, musela ve velkém nakupovat eura. Od roku 2008 stoupl objem zahraničních deviz v rozvaze banky ze 47 miliard franků na 476 miliard, tedy na desetinásobek. Většinu z toho tvoří právě eura. Jenomže tlak Evropské centrální banky na oslabení eura je tak silný, že mu už nemůže dál čelit. A tak zatímco ostatní centrální banky ve světě nadále bojují v ringu a snaží se oslabit svou měnu (aktuálně vítězí Bank of Japan a Evropská centrální banka), SNB právě hodila ručník do ringu a boj vzdává.

Frank prudce posiluje

Vývoj kurzu eura k švýcarskému franku

Euro : švýcarský frank. Kurz

Zdroj: Reuters; zvětšíte klikem

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na portálech Investujeme.cz, Finmag.cz, Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Švýcarský frank prudce posiluje

Švýcarský frank automaticky skokově posílil z 1,2 franku za euro na jeden frank za jedno euro. V měnovém páru EUR/CHF je frank ve jmenovateli, posílení franku se tedy projeví poklesem hodnoty kurzu eura vůči franku. Jakmile tato zpráva obletěla svět (a to dneska trvá opravdu jen chviličku), klesl kurz nakrátko dokonce až na 0,85 franků za jedno euro. Záhy ale kurz korigoval zhruba k hodnotě 1,05, pak se frank zase držel zhruba na úrovni eura.

Pro většinu Čechů tato zpráva nic neznamená. No bóže, tak se někde pohnul kurz měny, říká si asi většina čtenářů. Pro finančníky je to ale šok. Nestává se každý den, aby se kurz takto etablovaných měn, jako je švýcarský frank, pohnul během pár minut o 30 procent. Běžný denní pohyb bývá v řádu setin či desetin procenta.

Od chvíle, co švýcarská centrální banka začala intervenovat a oslabovat frank, se sice říká, že to nemůže trvat věčně, že je to velmi drahá politika, zpráva ale přesto všechny zaskočila. Nikdo nečekal, že Švýcarská národní banka upustí od intervencí v nejbližší době. Tak už to ale chodí, centrální banky k takové kroky nevyhlašují s předstihem inzerátem v Annonci.

Osobně jsem si myslel, že k utnutí intervencí bude Švýcarská národní banka donucena referendem o jejích zlatých rezervách. To ale nezískalo zdaleka takovou podporu, jak se podle průzkumů zdálo. Nakonec se banka sama rozhodla přestat uměle udržovat nízký kurz měny, protože její rozvaha rostla neudržitelným tempem.

Kdo ví, jak se zachová v budoucnu Česká národní banka. Třeba nás také časem šokuje nějakým překvapivým zvratem ve své politice „nízkého kurzu koruny“.

Švýcarský index

Vývoj indexu SMI (Swiss Market Index) za posledních XXX dní

Index SMI 20

Zdroj: Reuters

Švýcarské akcie padají. Nebo rostou

Propad kurzu eura ke švýcarskému franku se samozřejmě projevil i na akciových trzích. Hodnota indexu SMI, sestaveného z dvaceti největších švýcarských akciových společností, poklesla během čtvrtka o necelých devět procent. V médiích se tak píše o pádu švýcarské burzy.

Pro ne-švýcarské investory ale tenhle pokles v konečném součtu znamená růst hodnoty investice: po přepočtu do eur, dolarů nebo korun hodnota švýcarských akcií v průměru stoupla o osm procent. Takže z toho rozhodně nemusíme dělat tragédii.

Podívejme se pro příklad na vývoj cen akcií společnosti Nestlé.

Cena akcií obchodovaných na švýcarské burze (ve švýcarském franku) klesla ve čtvrtek zhruba o sedm procent ze 74,5 franku na 69,5 franku. Ty samé akcie je ale možné koupit třeba také na burze ve Frankfurtu v eurech. Tady jejich cena naopak stoupla o 6,5 procenta ze 62 eur na 66 eur.

Akcie Nestlé ve franku
Za poslední tři měsíce

Zdroj: Reuters; zvětšíte klikem

Akcie Nestlé v euru
Za poslední tři měsíce

Zdroj: Reuters; zvětšíte klikem

Dotkl se vás pohyb franku?

Trhy skáčou, jak centrální banky pískají

Málokdo z nás asi má životní úspory ve švýcarských akciích nebo ve švýcarském franku. Mohli bychom tedy celou věc ignorovat, vždyť se nás to netýká. Je to ale velmi názorná ukázka toho, jak moc dnes veškeré dění na finančních trzích ovlivňují centrální banky a jejich politika. Mnohdy nepředvídatelná. Proto jsou veškeré investice na finančních trzích často daleko rizikovější, než si uvědomujeme.

Mimochodem když zmiňuji nepředvídatelné zásahy centrálních bank: Švýcarská národí banka šokovala vedle uvolnění měnového kurzu také změnou v úrokových sazbách. Snížila tříměsíční depozitní sazbu na minus 0,75 procenta (opakuji: minus, to znamená, že musíte platit za to, že můžete uložit peníze u SNB). V podstatě se tak švýcarská centrální banka jiným způsobem snaží bránit poptávce po francích a přílišnému posílení měny. Kdo ví, možná se záporných úrokových sazeb dočkáme i u nás a třeba budeme časem i platit státu za to, že mu můžeme půjčit peníze. Když už můžou být výnosy českých státních dluhopisů nižší než v Německu (a nemají moc daleko ani ke švýcarským dluhopisům), tak už je možné všechno. Ale téma dluhopisové megabubliny si necháme na příště.

A co koruna? Co cítí Kačka k Frankovi? Víme vše!

Zdroj: peníze.cz

Kurzy dalších měn hledejte na Peníze.cz, kromě měn obvyklých zde najdete i kurzy měn exotičtějších

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (12)

Vstoupit do diskuze
Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku... Více

Související témata

eurokurzové rizikokurzy měnkvantitativní uvolňováníměnová politikaměnové intervencenestléšvýcarská národní bankašvýcarskošvýcarský frank
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo