Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nebát se a vysát

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
16. 5. 2014
 15 047

Skutečný psychologický problém není vzpomínka na okupaci v osmdešedesátém, ale mimoňská představa, že se díky takovým bebínkům dá donekonečna vozit za polovic.

Nebát se a vysát

Ministr obrany Martin Stropnický navazuje odmítnutím stálé základny NATO na tradici ztělesněnou Haškovým nadporučíkem Lukášem.

  • 1914: Buďme Češi, ale nemusí o tom nikdo vědět.
  • 2014: Buďme v alianci, ale nemusí o tom nikdo vědět.

„Pořád ještě je to trochu psychologický problém,“ kroutil se Stropnický v pondělí pro agenturu Reuters. Víte, my máme s armádami mrzuté zkušenosti. Tomu v Polsku nebo Německu těžko můžou rozumět, tam se vždycky jen tak škádlili, kdežto u nás byli dokonce i mrtví!

„Jinak byl hodný člověk,“ dodal Hašek o Lukášovi a ani Stropnický si nezaslouží lynč. Nezklamal očekávání, jen naplnil smutnou normu. Vždyť zdědil rezort, do kterého jsme se zavázali ročně investovat dvě procenta HDP, a stěží přitom poslepujeme polovinu, což Reuters ochotně připomíná.

Česko nestojí po boku spojenců: je na ně přisáté.

exkluzivně

Kde že byla řeč o bililonech, které nám přineslo členství v Unii? Leckde.

Jenže my k tomu máme poněkud obšírnější shrnutí studie, která bude představená až v pondělí na tiskové konferenci na Úřadu vlády. Takže už teď si můžete chystat munici...

Aby z toho pro nás něco káplo

Sací reflex se zažral hluboko do myšlení nejen ministrů, ale i publicistů, kteří by měli vládě dýchat za krk.

Všimněte si třeba point bilancí deseti let v Evropské unii: Nebýt v EU, je Česko o tři biliony chudší; Vysočina v EU: Miliardy pro kraj; Co přineslo členství v Evropské unii českým obcím. Médiím dominuje účetní pohled, přesněji jediná polovina účetního pohledu. Dlouho se hledá zhodnocení toho, co Česko naopak přineslo Unii. Nebyla to totiž žádná sláva: hlavně masy pasivně-agresivních kašpárků, kteří jednu minutu vyhrožují, že „jim to osladíme“, a druhou poníženě škemrají o miliardy na bezúčelné vylévání betonu a vršení cihel. Kteří se můžou potento pýchou, že hodná Unie chrání olomoucké tvarůžky a valašský frgál, ale zároveň je pro ně do nebe volající byrokracií, že má zlá Brusel nároky na rum a máslo.

Savou mentalitu dokládá i kampaň před volbami do Evropského parlamentu. Žádná masová strana už se ani nesnaží předstírat, že jde o cokoliv jiného, než aby z toho sem něco káplo. Socialista Miroslav Poche slibuje na pražských plakátech boj „za evropské dotace pro naše město“. Na peníze z fondů lákají i billboardy ANO. Lidovci budou hájit české zájmy, například studijní pobyty našich mladých v Bruselu. Na oplátku evropskému společenství nabízíme nějaké ty knížecí rady, jak se to má dělat, protože staré pilulky instantního národního sebevědomí křišťál – Havel – Jágr ne a ne přestat účinkovat.

Základnu NATO v Česku?

Obchodování je v pořádku. Vysosávání ne

Nedělám si tím prostor pro sluníčkový závěr. Občas každý podlehne nutkání chovat se, s odpuštěním, jako kurva: svézt se načerno, vycouvat z dohody, napsat pravidla sobě na míru. Jenomže abyste se občas mohli chovat jako kurva, musíte mít pro ostatní nějakou hodnotu. Jinak vám brzo řeknou: čau. To je základní pravidlo trhu práce i mezinárodních vztahů.

V NATO ani Evropské unii nemá Česko po patnácti a po deseti letech členství hodnotu skoro žádnou. Některým spojencům tam i tam by se předpokládám bývalo ulevilo, kdyby tahle přísavka radši nikdy nepodala přihlášku. 

Stropnický měl na nápad kývnout. Vybudování stálé základny NATO je jeden z mála momentálně dostupných způsobů, jak si udělat páku a českou hodnotu v alianci navýšit víc než rozpočet na obranu.

Pětačtyřicet let po okupaci a pětadvacet let po revoluci už je načase konečně se přestat stylizovat do bratříčka zapomenutého za vrátky Západu, rozrýpávat si bebínka a chtít kvůli nim jezdit za polovic.

Začíná to být trochu psychologický problém.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (13)

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

evropská unieevropské fondyevropský rozpočetjaroslav hašekmartin stropnickýnatostátní rozpočet
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo