Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bitcoin stále žije

Lukáš Kovanda
Lukáš Kovanda
27. 2. 2014
 8 086

Skutečnou výzvu má nadějná kybernetická měna ještě teprve před sebou.

Bitcoin stále žije

Když padá hvězda, je to často romantické – „něco si přej“. Když padá letadlo, bývá to zase tragické. Není ovšem letadlo jako letadlo. „Myslím, že bitcoin je jedno velké letadlo,“ řekl mi před několika dny Anatole Kaletsky, proslulý ekonomický sloupkař agentury Reuters. Pád letadla ve smyslu kolapsu podezřelé pyramidové hry neboli Ponziho schématu – což je přesně výraz, který Kaletsky použil – je nejen tragický (pro podvedené investory), ale také očistný (z hlediska trhu jako celku). Jaká bude podoba očisty, která teď po pádu tokijské burzy Mt. Gox, čeká kybernetickou měnu bitcoin? Bude značit její úplný konec – který by vlastně pečetil Kaletského slova –, nebo ne? Jinými slovy, očistí se trh o jednu alternativní měnu, nebo přijde pouze o jednu její technologicky chybně zajištěnou burzu?

Žádné drama...

O technologické chybě, specifiku (někdejší) největší burzy s bitcoiny, se ví už téměř tři roky. Spočívá v tom, že specializovaný útočník – zlodějský hacker – může pozměnit identifikační číslo bitcoinové transakce. Částka i strany transakce přitom zůstávají stejné. Asi jako kdyby při nákupu zboží přes e-shop někdo změnil číslo objednávky. Směna tedy proběhne, ale pokud burza transakce řádně neadministruje, útočník ji zmate a ta mu vrátí peníze, které by vrátit neměla. Ostatní klíčové bitcoinové burzy – například slovinská Bitstamp nebo čínská BTC China – se od problémů burzy Mt. Gox rychle distancovaly a evidentně jsou proti popsané chybě zajištěné. Jenže, málo platné, reputace bitcoinu jako takového utrpěla.

Přesto existuje pár pádných důvodů, proč pád Mt. Gox nemusí vést ke skonu bitcoinu, a už vůbec ne k úmrtí konceptu alternativních kybernetických měn. Zaprvé, cena bitcoinu se v reakci na kolaps Mt. Gox zase tak dramaticky nepropadla. Zatímco ve dnech před krachem se uzavírací cena měny na burze Bitstamp pohybovala v rozmezí od 500 do 600 dolarů, v reakci na něj oslabila na 400 dolarů za kus. Avšak včera už byla zase o něco výš.

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

Ekonom a žurnalista, člen správní rady think-tanku Prague Twenty. Přednáší na Národohospodářské fakultě VŠE, kromě jiného vlastní předmět pop-ekonomie.

Publikoval na sto rozhovorů s významnými světovými ekonomy, včetně řady laureátů Nobelovy ceny (Paul Samuelson, Ronald Coase, John Nash, Robert Solow, Harry Markowitz a další), a s dalšími osobnostmi typu Roberta Kiyosakiho či Bjørna Lomborga. Řadu jste mohli číst i na Finmagu.

Lukáše Kovandu můžete sledovat na Twitteru a Facebooku.

Knižně v Česku vyšlo

… a ani katastrofa ne

Zadruhé, dotčení investoři opravdu přišli o veliké peníze. Podle všeho se na Mt. Gox „ztratilo“ téměř 750 tisíc bitcoinů. To je šest procent jejich celkového počtu a v přepočtu na pondělní ceny zhruba 365 milionů dolarů. Na druhou stranu, do bitcoinu rozhodně neinvestovaly žádné „babičky z Orlických hor“, a zatím dokonce ani drobní investoři, kteří běžně usilují o zhodnocení svých peněz v akciích, dluhopisech a dalších standardních nástrojích finančního trhu. Investice do bitcoinu je totiž stále záležitostí spíše poměrné úzké komunity geeků, softwarových vývojářů, internetových hračičků či libertariánů. Tito lidé jsou zpravidla dostatečně technologicky, ale například i ekonomicky gramotní, aby nezačali hned v masovém měřítku panikařit a svých bitcoinů se houfně zbavovat. Jeden z nich komentuje krach Mt. Gox jako nikoli nepřekonatelnou potíž při „stavbě nového finančního řádu světa“. Když se kácí les, létají třísky. Tito lidé také ve své většině dobře vědí, že investice do bitcoinu je extrémně riziková, že se do něj nevyplatí vložit více než jen zlomek vlastního investičního portfolia a že – slovy samotného nejvyššího šéfa Mt. Gox Marka Karpelese – „už den po nákupu bitcoinu může jeho cena spadnout na nulu“. Nepřekvapí, že z hlediska těchto lidí se zatím žádná katastrofa nekoná.

Zdá se tak, že skutečnou výzvou, která před bitcoinem stojí, není pád jedné z burz, nýbrž překonání ignorance, bázně či nedůvěry, které k němu zatím chová širší veřejnost. Právě intenzita zájmu této veřejnosti nakonec rozhodne o tom, zda se prostřednictvím bitcoinu podaří ustavit „nový finanční řád světa“. Bez její důvěry to zkrátka nepůjde. A pokud poměrně hojně medializované události typu krachu jedné z bitcoinových burz neustanou, širší veřejnost definitivně ztratí jakékoli zárodky důvěry v kybernetickou měnu. Pojme-li širší veřejnost nezvratný dojem, že bitcoin je vskutku letadlo, bude to teprve skutečná katastrofa pro zatím stále nadějnou alternativní měnu.    

Psáno pro Lidové noviny

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Je členem Národní ekonomické rady vlády. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze. Je členem vědeckého grémia České bankovní... Více

Související témata

alternativní měnyanatole kaletskybitcoinbitstampbtc chinainternetové pirátstvíinvesticekryptoměnykurzy měnletadlo
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo