Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Slováky, kteří uvěřili reformě, čekají nižší důchody. Ale všeho do času

Luboš Palata
Luboš Palata
19. 2. 2014
 16 078

Vypadá to jako špatná zpráva pro všechny, kteří plánují vzít svůj osud v penzi do vlastních rukou. První slovenští důchodci, kteří začnou na počátku příštího roku dostávat důchody z tamního druhého pilíře, budou mít penzi nižší než ti, kteří zůstali v plně státním systému. Jenže jsou jedni posledních, u kterých to platí.

Slováky, kteří uvěřili reformě, čekají nižší důchody. Ale všeho do času

Střední Evropou obchází strašidlo neúčinných penzijních reforem. Po Maďarsku, které peníze v penzijních fondech znárodnilo už na počátku vlády Viktora Orbána, se k obdobnému kroku rozhodlo i Polsko. Tak jako v případě Maďarska Poláky k akci dotlačil špatný stav státního rozpočtu a veřejných financí. V Česku si nová Sobotkova vláda dala likvidaci velmi mírné penzijní reformy předchozího kabinetu rovnou do svého vládního programu. A teď se zdá, že další argument odpůrcům penzijní reformy přidává Slovensko.

Spoříte si na penzi sami?

Tři eura

Jak v minulých dnech informovalo slovenské ministerstvo práce a sociálních věcí, dostanou v příštím roce ti Slováci, kteří si spořili na své důchody v druhém pilíři, po deseti letech, které od počátku jejich spoření uběhly, méně peněz, než kdyby do druhého pilíře nevstoupili a zůstali ve státním průběžném systému.

„Osoba, která měla čtyřicet let výdělek na úrovni průměrné mzdy a od roku 2005 byla spořitelem v druhém pilíři, by měla dostávat celkový důchod nižší přibližně o tři eura v porovnání s osobou, která byla 40 let pojištěná výlučně v prvním pilíři,“ prohlásil mluvčí ministerstva Michal Stuška. Prvním pilířem se myslí důchod vyplácený slovenskou Sociální pojišťovnou.

Důchodový věk

Jaký je důchodový věk na Slovensku, vám naše kalkulačka nepoví. Ale ruku na srdce – víte, jaký je váš důchodový věk doma? Nechtějte vědět, jak se počítá, radši se spolehněte na kalkulačku penzijního věku od Peníze.cz.

Víte, kolik dostanete od státu?

Tato kalkulačka vám ukáže, na jaký důchod byste mohli dosáhnout, kdybyste nyní dosáhli věku odchodu do důchodu. Kalkulačka je jen orientační, protože pro přesný výpočet důchodu je třeba znát příjmy v jednotlivých letech od roku 1986. Pro člověka, který je teprve na začátku či uprostřed kariéry, je výpočet nepoužitelný.

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Jak je to možné?

Kde se ona tři eura ztratila? Jak vypočítal slovenský deník Pravda, může za to důchodová hodnota, která se na tamním výpočtu penzí podílí společně s výší výdělku a počtem odpracovaných let. K vypočtení aktuální důchodové hodnoty se dojde vydělením aktuální průměrné mzdy ve třetím čtvrtletí předcházejícího roku průměrnou mzdou ve stejném období před dvěma lety. A protože průměrná mzda na Slovensku za poslední roky rostla, vzrostla důchodová hodnota mezi roky 2005 a 2014 o padesát procent. O takovém zhodnocení si mohou slovenské penzijní fondy jen zdát.

Ani v jednom z fondů, které na Slovensku vznikly při startu důchodové reformy v roce 2004, není podle deníku Pravda aktuální hodnota oproti počátečnímu stavu vyšší o víc než o 27 procent. Jedinou výjimkou mezi fondy je indexový fond ING, který však vznikl až v roce 2012. Zatím připisuje zhodnocení 38 procent.

Nadopované „státní“ důchody

Jenže důchody ze státní Sociální pojišťovny jsou „uměle nadopované“. Upozornil na to Miroslav Kozov z Allianz – Slovenské dôchodkové správcovské spoločnosti. „Druhý pilíř může spořitelům vyplácet jen to, co si reálně na své účty uložili,“ tvrdí Kozov, podle něhož stát z prvního pilíře na rozdíl od penzijních společností vyplácí víc, než kolik do něj dostává. A to i při odečtení výdajů spojených s penzijní reformou. „Část dnešních důchodů z prvního pilíře je financovaná půjčkami na úkor budoucnosti,“ dodává Kozov.

Protože i vzhledem ke snížení počtu pracujících v poměru k důchodcům bude tlak na průběžný systém stále růst, lze v budoucnu očekávat postupné snižování státních penzí, které budou z průběžného systému vypláceny. Přinejmenším v poměru k průměrnému platu. Zlaté časy státních důchodů končí. Otázkou je, jak dlouho to bude trvat. Průběžný systém a jeho parametry jsou totiž plně v rukou politické reprezentace státu, pro kterou jsou a budou starší občané velmi vlivnou voličskou skupinou. To může slovenskou vládu donutit financovat státní penze z jiných zdrojů nebo zvýšit odvodový tlak na ekonomicky aktivní složku obyvatelstva. Nastat ale může i jiný, katastrofičtější scénář. Stát na udržení dnešního podílu důchodů vůči průměrným platům mít nebude a státní penze stěží vystačí na holé přežití.

Pro mladé a bohaté je druhý pilíř určitě výhodný

Tato alternativa ve druhém pilíři nehrozí. Slovenský příklad však ukazuje jiný závažný problém. Je jím vhodnost spoření ve druhém pilíři pro starší generaci střadatelů. Deset let, zvláště pokud svět projde takovou turbulencí finančních trhů, jako v letech 2008 a 2009, je pro uspokojivý výsledek spoření v druhém pilíři příliš málo. A to zvláště v nejméně rizikových dluhopisových fondech. Stále tak platí, že spoření ve druhém pilíři je výhodné zejména pro skupinu nadprůměrně vydělávajících střadatelů, protože ty první pilíř „trestá“ tím, že značnou část jejich nadstandardních příjmů ve výpočtu výšky důchodu nezohlední.

Druhou kategorií, pro kterou by se mělo spoření na penzi v druhém pilíři vyplatit, jsou mladší střadatelé. Mají velkou naději, že se jim peníze v druhém pilíři zhodnotí výrazněji a zajistí jim výrazně vyšší důchod než státní průběžný systém.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
Luboš Palata

Luboš Palata

Narodil se v roce 1967 a vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově. Je nositelem několika ocenění, mimo jiné novinářské ceny Ferdinanda Peroutky. Byl rovněž nominován na Cenu Evropského... Více

Související témata

druhý pilířdůchodová reformadůchodyprůběžný systémprvní pilíř
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo