Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Volební speciál: Vaše peníze. Jak s nimi chtějí hospodařit Tomio Okamura a Úsvit

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
17. 10. 2013
 33 138

Tomio Okamura chce měnit politický systém, to asi víme všichni. Těžko říct, jestli na to jeho hnutí bude mít dost sil. Jeden každý jeho případný poslanec ale bude denně spolurozhodovat o tom, kam nasměrujeme české hospodářství. Jak stát naloží s penězi, které si od nás bere, kolik a komu vlastně bude brát. A komu a proč dávat. Jaké jsou ekonomické postoje Úsvitu?

Volební speciál: Vaše peníze. Jak s nimi chtějí hospodařit Tomio Okamura a Úsvit

Plné jméno Úsvitu zní Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. Po Zemanovcích tu tedy dnes máme druhé politické uskupení, které si vetklo do názvu osobnost. Rozdíl je ovšem v tom, že Tomio Okamura své hnutí přímo vede, utváří a organizuje. Pro mnoho lidí je také tvář charismatického podnikatele prakticky jediným programem Úsvitu. 

Ve skutečnosti je ale politický program hnutí o dost bohatší. Jeho základním kamenem je radikální proměna politických mechanismů, chce změnu volebního systému a snadnou odvolatelnost politiků přímo občany, více referend a další prvky přímé demokracie. Je přirozeně otázkou, jestli volební zisk Úsvitu umožní hnutí nějak výrazněji tyto myšlenky prosazovat, fakt ale je, že jeho případní poslanci budou jednat o rozpočtu na příští rok, pak na roky další, o daňových zákonech, o podobě penzí a tak dále a tak dále. Zkrátka: pokud se Úsvit dostane do Parlamentu, bude spolurozhodovat o tom, jak stát hospodaří. 

Pokud se do Parlamentu nedostane, volební zisk Úsvitu bude pořád pro partaj znamenat slušný příliv peněz do stranické pokladny, senátor Okamura tak bude mít dost prostředků na to, aby své názory dál účinně šířil – a kdo ví, pokud neuspěje ve volbách do Sněmovny, už napřesrok si bude moci spravit chuť na některých z voleb, které nás čekají, tedy na volbách komunálních, europarlamentních či senátních...

Za Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury odpovídá přirozeně

Tomio Okamura, předseda a středočeský lídr

-
+11
+

1. Věříte, že státní pobídky můžou být motorem ekonomického růstu?

Samozřejmě že to funguje, ale je potřeba vždy posoudit otázku míry a smysluplnosti, tedy aby investice byly investicemi, které přinesou zisk, a nebyly jen litím peněz do děravého hrnce. Objem případného dluhu navíc nesmí překročit ufinancovatelnou hranici.

-
+11
+

2. Věříte v pozitivní dopady pozitivní diskriminace?

Byť principiálně je jakákoli diskriminace špatná, tak samozřejmě podpora lidí, kteří si neumí sami pomoci, je  potřebná – ne každý se narodil zdravý. Ono jde o to, co si pod tím termínem představíme, prioritou je ale rovnost všech. Jestli myslíte pozitivní diskriminaci v případě řešení problematiky zdravých, avšak nepřizpůsobivých spoluobčanů, tak zásadně nesouhlasíme s tím, aby kdokoliv jakkoliv parazitoval na úkor slušné většiny.  

-
+11
+

3. Měl by být zaveden zákon o vyrovnaném státním rozpočtu?

Ano, ovšem s tím principem, že rozpočty mohou být krátkodobě dluhové, ale v konečném důsledku musí být vyrovnané. V praxi to znamená, že si na účelné investice můžete půjčit, ale s vědomím, že to musíte splatit a srovnat příjmy a výdaje. To je funkční princip mnoha zemí, například Švýcarska.

-
+11
+

4. Mělo by Česko v dohledné době přijmout euro?

Můj názor je, že ne. Je to ale otázka na referendum. Zatím euro ukázalo, že je v krizi destabilizační prvek, který potápí celou eurozónu. A z českého pohledu se euro nevyplatí. 

-
+11
+

5. Jste pro progresivní zdanění příjmů?

V čase vypjatých situací a krizí, kdy je třeba být solidární s celou republikou, ano. V čase prosperity jsme pro minimální rovné daně.

-
+11
+

6. Souhlasíte se speciální daní pro určitá odvětví, například bankypojišťovny nebo telefonní operátory?

Jsme pro rovné podmínky – pokud možno pro všechny. V případě bank jsme ovšem pro to, aby jejich služby byly co nejlevnější a co nejtransparentnější bez skrytých poplatků. Než tedy banky nějak sankčně zdaňovat, jsme pro to, aby banky nesměly poškozovat klienty – tady je třeba maximálně zpřísnit pravidla.

Pokud jde o telefonní operátory, tak jsme pro jiné radikální řešení: aby stát pokryl republiku vysokorychlostním bezdrátovým internetem a jeho prostřednictvím by Česká pošta poskytovala telekomunikační služby zdarma občanům i státním a regionálním orgánům. Stát by tak ve finále ušetřil miliardy, které každý měsíc platí za všechny státní instituce mobilním operátorům za telefony a internet, takže by se investice velmi rychle vrátila. Na provoz by si pak stát bohatě vydělal připojenými službami pro komerční firmy. Každý z nás si ihned umí spočítat, kolik bychom ušetřili. Není třeba speciálně danit a daně přerozdělovat – naše cesta je nechat peníze lidem v kapse – snížit jejich výdaje. I tak se dá zvedat životní úroveň.

-
+11
+

7. Jste pro jednotnou sazbu DPH? Jaká by byla ideální sazba (ideální sazby) podle vás?

Ideální sazba daní je nula. Ale stát musí z něčeho žít. Funkční sazba v zemích, kde to funguje, je pět až osm procent. Jsme na začátku cesty, ve které bychom měli nastartovat trend snižování všech daní a zefektivnění státu. To prosím neznamená rezignaci na solidaritu. Naopak – jen se nesmí dotovat bohatí jako nyní například z fondů Evropské unie a solidarita musí být s těmi, kdo to skutečně potřebují.

-
+11
+

8. Jste pro společné zdanění manželů?

Když se na tom pár shodne, proč ne.

-
+11
+

9. Souhlasil byste s legalizací švarcsystému?

Ne. Velké firmy s velkými příjmy se musí podílet na daních chtěj nechtěj. Ale zároveň neoddělitelně dodávám, že jiná věc je výše daní a odvodů – ty musí být vždy přiměřené. A samozřejmě jsme ti,  kdo říkají, že malí živnostníci by měli být maximálně osvobození od byrokracie a „pokut“ za to, že se „sebezaměstnávají“ a pracují.

-
+11
+

10. Zvýšil byste živnostníkům odvody na sociální a zdravotní pojištění? Pokud ano, tak o kolik?

Ne. 

-
+11
+

11. Jste pro další privatizaci státních podniků, například pošty, drah, lesů?

Nikdy. Naopak – strategické suroviny, firmy či služby musí mít stát či obec pod svou kontrolou. Jelikož to tak u nás není, máme jednu z nejdražších cen energií, vodného a stočného a tepla v celé Evropě, dražší než v mnohých západních státech, přestože tam mají mnohem vyšší příjmy.

-
+11
+

12. Jste pro povinnost vstoupit do druhého pilíře důchodového systému?

Ne. Asi je zbytečné psát, že to je jen tunel, který vyvádí peníze nejlukrativnějších pojištěnců z průběžného sytému do soukromých firem.

-
+11
+

13. Měla by být zavedena absolutní hranice pro vstup do důchodu? Kolik let by měla být hranice, nad kterou už by důchodový věk neměl růst?

V praxi to je opačně – každý z nás má své limity bez ohledu na státní limity. Je dobré stanovit nějaký věk pro právo všech na důchod, ale současně bychom měli umožnit důchod i těm, kdo ho chtějí čerpat předčasně nebo naopak později nad limitem. Horník s rozedmou plic je na tom totiž jinak než paní účetní. Statisticky je jasné, že on se nedožije sedmdesátky a ona překročí osmdesátku.

-
+11
+

14. Jste pro zavedení zvýhodněných či bezúročných půjček pro rodiny s dětmi?

Ano, skvělý nápad a je třeba ho doladit – nejen půjčka, ale také to, že za každé dítě se z půjčky odečte slušná suma jako dík za nového daňového poplatníka. Je potřeba motivovat mladé lidi, aby měli děti.

-
+11
+

15. Jste pro zákonné omezení horní hranice RPSN u půjček? Pokud ano, v jaké výši?

Ano, před čtyřmi měsíci jsem předložil do Poslanecké sněmovny novelu zákona o spotřebitelském úvěru, kde poprvé v historii zákonem definujeme lichvu. Vzali jsme si příklad v Belgii a na základě lombardní sazby přepočítávacím kvocientem určujeme, od jaké výše RPSN by byla lichva. V současnosti by to bylo cca od 25 procent. Z důvodu rozpuštění sněmovny nebyl návrh doprojednán, takže ho předložíme do nové sněmovny znovu, pakliže k tomu dostaneme ve volbách od voličů mandát.

-
+11
+

16. Souhlasíte regulačními poplatky u lékaře, na pohotovosti a za pobyt v nemocnici?

Ne. Základní důstojná péče musí být v rámci povinného zdravotního pojištění zdarma. 

-
+11
+

17. Souhlasíte se zavedením placených nadstandardů ve zdravotnictví?

Ne. Jakýkoliv občan České republiky má právo na nejlepší dostupnou péči, toto nesmí být v rámci povinného zdravotního pojištění omezeno peněženkou. Chudý i bohatý musí dostat důstojnou péči. 

-
+11
+

18. Měl by stát absolventům škol automaticky zajišťovat pracovní místo nebo další vzdělávací a rekvalifikační kurzy?

Ne, ale je potřeba podporovat studijní obory, které pak mají reálnou možnost uplatnění. Dnes se to neděje, takže školy například chrlí tisíce absolventů oboru cestovní ruch, přestože pracovní místa nejsou. A to je velký problém. Školy dostanou příspěvek na žáka, takže vydělají, ale absolventi pak končí na podpoře nebo na místě, které vůbec neodpovídá jejich kvalifikaci.

-
+11
+

19. Měly by být vklady v bankách, kampeličkách a stavebních spořitelnách nadále stoprocentně jištěné Fondem pojištění vkladů? (Alternativou je zavedení spoluúčasti klienta.)

Ano.

-
+11
+

20. Měla by být minimální mzda aspoň deset tisíc korun, případně víc?

To je na diskuzi a následné referendum, jelikož zvýšení minimální mzdy zase přinese úbytek pracovních míst. Není to tak černobílé, jak se to někomu zdá.

Dosud odpovídali:

Zítra Andrej Babiš a ANO 2011

Připomeňte si rovněž naše prezidentské dotazníky.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

daň z příjmůdanědphekonomikastátní rozpočettomio okamuraúsvitvolbyvolební dotazník 2013
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo