Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Evropská jednota za všechny peníze

Pavel Kohout
Pavel Kohout
5. 6. 2012

Lumík (Lemmus) je drobný severský hlodavec. V obecném povědomí přežívá mýtus o hromadných sebevraždách, které příslušníci tohoto rodu, následujíce slepě druh druha, pášou skokem do moře z vysokého útesu. Dnes, pokud někde z výšky padá větší množství lumíků, vědci trvají na tom, že jde o shodu nešťastných okolností. Lumík ale přesto zůstává symbolem stádnosti vedoucí až k záhubě.

Evropská jednota za všechny peníze

Irští voliči odsouhlasili smlouvu zakládající Evropský mechanismus finanční stability, ESM. Kladný výsledek referenda nebyl příliš překvapivý. Irové, jejichž bankovní systém nepřežil nával levných eurových úvěrů, jsou odkázáni na cizí pomoc. Závislost zpravidla vytváří poslušnost, byť i jen z psychologických důvodů. Poslušnost pak dost dobře vylučuje vlastní názor.

Marxistická dogmata

Upřímně řečeno, na vlastním názoru Irů už vůbec nezáleží. Ani na názoru občanů jakékoli členské země nezáleží, neboť evropská politická třída žije ve vlastním myšlenkovém světě. Hlavní dogmata světa evropských politiků lze stručně shrnout asi takto: 1. jednota je vždy dobrá; 2. všechny problémy lze vyřešit správným přerozdělením velkých finančních prostředků; 3. trh, zejména finanční, je nepřítelem, se kterým je třeba bojovat, nebo jej alespoň zastrašovat.

Zůstaňme u posledního bodu, který západoevropští státníci částečně sdílejí s Kubou a Severní Koreou (liší se pouze mírou radikality). Přesvědčení, že trhy je nutné politicky ovládat, aby nezískaly vrch nad politickou mocí, je však společné marxistům všech barev a odstínů. Včetně bývalé svazácké funkcionářky Angely Merkelové. Evropští politici mají také jednu společnou vlastnost: jsou finančně negramotní, neboť téměř nikdo z nich nikdy nepracoval v tomto oboru. Nečetné výjimky, například Nigel Farage, pak nutně musejí mít na evropské poměry extremistické názory.

Zastrašit, uzbrojit

Hlavním motivem, který stojí za založením ESM a podobných organizací, je tato chybná logika: „Trhy jsou naším nepřítelem. Spekulativně útočí na finanční stabilitu, protože na těchto útocích nesmírně vydělávají. Protože není možné zatknout spekulanty a poslat je do koncentračního tábora, je třeba alespoň vyrovnat se jim kapitálovou silou. Až uvidí, že spojená Evropa disponuje větší silou, spekulanti se leknou a dají pokoj.“

ESM není stavěn na to, aby byl použit – je zakládán proto, aby odstrašoval! ESM nemá být nikdy použit, podobně jako jaderné hlavice. Problém je, že logika evropských představitelů je mylná. Evropskou finanční krizi nezpůsobili spekulanti, nýbrž: 1. mylné přijetí řady slabých států do eurozóny; 2. expanze sociálního státu mimo rozumné rozměry; 3. špatná, příliš expanzivní politika Jeana-Claude Tricheta během jeho šéfování Evropské centrální bance.

V průběhu minulého týdne Evropská komise navrhla vytvoření evropské „bankovní unie“ včetně celoevropského mechanismu pojištění vkladů a zavedení možnosti, aby ESM přímo zachraňoval problémové banky, bez okliky přes národní rozpočty. Ať žije jednota. Erbovním zvířetem Evropské unie by mohl být lumík.

Psáno pro E15



Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (7)

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Související témata

dogmatismusESMeuroeurozónaevropská unieEvropský mechanismus finanční stabilityfiskální unieIrskoJean-Claude TrichetlumíkPavel Kohoutpřerozdělováníregulace
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo