Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Politici? Jen je nechte, ať se bojí!

Pavel Kohout
Pavel Kohout
27. 6. 2012

Jan Macháček přišel, inspirován případem Vlasty Parkanové, se zajímavou otázkou. „Nemůže mít série afér a obvinění ten dopad, že v atmosféře strachu přestanou politici vládnout, rozhodovat, pálit si prsty: vždycky se najde někdo, kdo je bude chtít později popotahovat?“ Jen je nechte, ať se bojí!

Politici? Jen je nechte, ať se bojí!

Úředník nebo politik se má bát možných důsledků svého počínání v každé normální zemi, kdykoli rozhoduje o jakýchkoli výdajích. Tak je to správné, neboť moc rozhodovat o cizích penězích má být doprovázena adekvátní odpovědností. Nikoli pouze na abstraktní, politické úrovni. Dokud nebudou hrozit klepeta a dlouholeté nepodmíněné tresty, politici a úředníci se nebudou chovat jako odpovědní správci země, ale jako banda drancujících pirátů.

Vládnou nám Hušáci

Rozdíl mezi správcem a pirátem lze nejlépe ilustrovat na příkladu Sazky. Najatý manažer Sazky měl rozhodovací moc velkou téměř jako její majitel – ovšem věděl, že není skutečným majitelem, takže se snažil využít situace ve svůj prospěch, dokud měl možnost. Ani akcionáři (sportovní svazy) se nechovali jako skuteční majitelé. Proč? V jejich čele stáli opět manažeři (či spíše bafuňáři). Člověk je lehkomyslnější, když rozhoduje o cizím majetku. Majitel, který o svém majetku rozhoduje sám, je obvykle odpovědnější, protože ví, že pustošením majetku poškozuje sám sebe. Najatý správce potřebuje kontrolu a bič.

Za sportovní svazy si dosaďme politické strany a za Sazku stát – analogie sice není přesná z právního hlediska, ale z hlediska ekonomického sedí docela dobře. Řadový člen sportovního svazu má zhruba stejnou šanci ovlivnit dění v jeho vedení jako řadový volič politické strany. Má moc, jejíž hodnota se blíží nule. Naopak šedé eminence a lobbisté mají velkou a nikým nekontrolovanou moc. Jen tak zcela mimochodem, stojí za to uvědomit si, kdo nakonec na zkrachovalé Sazce nejvíce vydělává. Stát bude mít vždy tendenci chovat se více či méně jako Sazka. Systém politických stran s poměrným zastoupením tuto tendenci ještě zesiluje. Proto obecně platí, že čím méně veřejných zakázek, tím lépe. Koruna neutracená je koruna neukradená.

Státní zakázky by proto měly být omezeny jen na ty absolutně nutné. Proč například musí být obchvat kolem každého městyse a dálnice do každé Dolní Lhoty? Kdyby o ekonomickém úspěchu rozhodovala hustota dálniční sítě, nejbohatší zemí na světě by byla Belgie. Se svými dluhy a nezaměstnaností je ovšem spíš odstrašujícím příkladem.

Vyměnit politiky? Vyměnit systém!

Pokud jde o zakázky a s nimi spojené skandály – zbrojní nebo stavební – to skutečně zajímavé pravděpodobně teprve přijde. Veřejnost zatím neviděla ještě ani špičku špičky ledovce, ale tuší, že ledovec existuje. Koneckonců, šlendrián a plýtvání z veřejných zdrojů člověk vidí i prožívá dnes a denně. Není divu, že lidé jsou již dosti netrpěliví, zvláště když jim ještě ke všemu zvyšují daně.

Nálada ve společnosti je tak nabuzená, že až to praskne, některé politické strany zmizí z mapy. Možná všechny. Něco podobného se již stalo v 80. letech v Itálii: policie najednou začala vyšetřovat a soudy začaly soudit. Politici se nestačili divit.

Ostatně celý politický systém je zralý na zásadní změnu. Až se bude psát nová ústava, je třeba vynechat imunitu poslanců. Zakázat souběh politických funkcí. A již žádný poměrný volební systém, prosím. Žádné kandidátky, a tudíž žádná vyjednávání o tom, kdo bude ještě na volitelném místě a kdo už ne. Neopakujme chybu Itálie, která sice vyměnila politiky, ale systém nechala.

Psáno pro Hospodářské noviny



Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Související témata

odpovědnostPavel Kohoutpolitické stranyveřejné rozpočtyveřejné zakázkyvlastníkvolební systém
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo