Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

V boji proti globálnímu oteplování vytrvejme! Ať je, nebo není

Tomáš Raputa
Tomáš Raputa
19. 7. 2012

Proč západní státy v čele s Evropou a Japonskem tolik brojí proti změnám klimatu, když nás ve světě trápí mnohem větší problémy? Protože se nám to vyplatí!

V boji proti globálnímu oteplování vytrvejme! Ať je, nebo není

Bjorn Lomborg – mimochodem skeptik, pokud jde o možnost úspěšného boje proti globálnímu oteplování – ve své přednášce na Tedtalks říká, globální oteplování je v konsenzuálním odhadu světových elit až na posledních příčkách mezi zásadními a aktuálními globálními problémů (např. za AIDS, nedostatkem pitné vody, malárií atd.). Přitom se na boj s ním utratí 150 miliard dolarů ročně – což překračuje účet za všechny výše zmíněné trable. Že by za vším tím humbukem okolo tání ledovců, rozšiřování Sahary a vymírání ohrožených druhů přece jenom bylo něco navíc?

Importy paliv lezou do peněz

Podívejme se na globální obchod s energiemi. Evropská unie a Japonsko jsou dlouhodobě na štíru s energetickými surovinami, jejich schodek v obchodu s těmito komoditami se za rok 2011 vyšplhal na 488 miliard eur. Posílat takový objem peněz – odpovídá 3,3 procenta jejich HDP – se jim ale pochopitelně do Ruska a na Blízký východ posílat nechce. Proto se snaží jejich spotřebu omezovat vysokým zdaněním a tlakem na energetickou efektivnost (v tabulce si všimněte korelace mezi obchodním přebytkem ropy a emisemi oxidu uhličitého na jednotku HDP. Norsko je výjimka – má vysoké zdanění benzinu a vyrábí prakticky veškerou elektrickou energii vodními elektrárnami.

Korelace mezi energetickou efektivností a přebytkem ropy (2011)

 

Čisté vývozy ropy (barel) / počet obyvatel

Emise CO2 (tuny) / HDP (PPP)

Norsko

126,29

187

Saúdská Arábie

105,73

635

Rusko

19,8

717

Česko

-6,60

410

EU

-8,13

264

Itálie

-8,44

241

Německo

-10,71

253

Japonsko

-12,88

272

Zdroj:IMF, Wikipedia, International Energy Agency; vlastní výpočty

Nejlepší řešení pro ně ale nabízí celosvětové snížení spotřeby fosilních paliv – maskované heroickým bojem o záchranu planety. S poklesem poptávky totiž klesnou ceny a s nimi i gigantický účet za importované suroviny. Ostatní státy navíc ve snaze o snížení emisí CO2 budou nakupovat zelené technologie, čímž podpoří ekonomiku a investice ve vyspělých zemích.

„Výděrečný“ potenciál ropy a plynu

Česká republika z Ruska dováží okolo 70 procent zemního plynu, který spotřebuje. Rusko si jako téměř monopolní dodavatel může diktovat mnohonásobně vyšší ceny, než je ve světě normální. Navíc nad námi neustále visí Damoklův meč neočekávaného odstavení dodávek plynu či ropy. Evropská unie jako celek je v tomto byznysu namočená podobně.

Velbloud spásá zelenéZávislost západních ekonomik na dovozech fosilních paliv je zkrátka příliš vysoká a dává čistým exportérům těchto surovin v čele s Ruskem a nedemokratickými členy OPEC příliš velký potenciál k vydírání. Diverzifikace energetické základny směrem k alternativním zdrojům proto překračuje základní ekonomické poučky: v některých případech je lepší vyrobit si doma dráž a s jistotou než dovážet levněji (tuzemská podpora solární energie ovšem byla evidentním přestřelem).

Snahu o snížení podílu ropy a plynu v evropském energetickém mixu tedy chápu a jsem fanouškem elektromobilů, jejichž rozšíření tomuto cíli značně pomůže. Nejde mi ale o teplotu ovzduší, mám na srdci ekonomickou prosperitu a politickou nezávislost.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (13)

Vstoupit do diskuze
Tomáš Raputa

Tomáš Raputa

Studuje finance na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity. Již během studia na gymnáziu získal řadu ocenění z oblasti investic. Aktivně se zabývá finančními trhy a makroekonomií. Působí rovněž... Více

Související témata

alternativní energieekologieekonomikaemise CO2energetická nezávislostEvropská uniefosilní palivaglobální oteplováníJaponskoOPECropaRuskozelené technologiezemní plyn
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo