Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Ruce pryč od dividend! Byznys jde do války s Obamou

Ondřej Fér
Ondřej Fér
23. 10. 2012

Americký Kongres se chystá skokově zvýšit zdanění dividend. Byznysmeni se rozhodli k drsnému kroku: než se nechat holit Barackem Obamou, radši se bez tučných novoročních šeků dočasně obejdou. Počkají si na rozumnější vládu.

Ruce pryč od dividend! Byznys jde do války s Obamou

V loňském roce si akcionáři a investoři šestnácti velkých společností ve Spojených státech na dividendách rozdělili jen v prvních dvou novoročních týdnech hezkých 16,1 miliardy dolarů. Daň z tohoto zisku činila patnáct procent. Teď leží v Kongresu návrh, podle kterého by se na výnosy vyplácené od 1. ledna 2013 vztahovala daňová taxa zvýšená v lepším případě na 18,8 procenta. V případě, že by kongresmani podlehli obamovskému vlčímu hladu a radikálnosti, jednalo by se o 43,4 procenta. Byznysmeni se rozhodli, že oni triumfující bestii krmit nebudou.

Chuť na tučné sousto

„Sami si můžete spočítat, o jaký objem peněz by akcionáři a investoři přišli,“ citoval deník Wall Street Journal Roberta Gordona ze společnosti Twenty-First Securities. „Logickým krokem se v tuhle chvíli jeví vyplácení dividend ještě v prosinci tohoto roku. Tak by zdanění zůstalo v patnáctiprocentní sazbě.“

Všechno nasvědčuje tomu, že Obamově demokratické administrativě, která si v duchu už brousí zuby na tučné sousto, sklapne naprázdno. Zatím jediná z velkých společností, která oznámila, že dividendu vyplatí v obvyklém lednovém termínu, je řetězec Wal-Mart Stores.

„Datum vyplacení bylo stanoveno na třetí lednový den,“ uvedl mluvčí společnosti Randy Hargrove.

Ani on si ale neodpustil významný náznak důležitého ale: „Toto datum bude ještě potvrzeno.“

Pokud by se dividendový útes stal skutečností, mohli by akcionáři přijít v závislosti na radikalitě daňové úpravy přijít o 35 až 263 milionů dolarů. Zisk obchodního řetězce se přitom zvýšil z loňských 1,25 na letošních 1,34 miliardy...

Jiní giganti, například General Electric nebo Philip Morris International se obrnily hradbou výhružného mlčení: „Bez komentáře. Zatím.“

Testováno Kennedym

V posledním desetiletí zažívají akcionáři blahobytné časy. Přičinil se o ně vysmívaný prezident George Walker Bush, který počínaje rokem 2003 provedl významné úpravy daňového systému. Díky nim se vyplácené dividendy zvýšily o 358 miliard dolarů, spočetl novinář Jason Zweig.

Po takové sumě se Barack Obama, kterému se setrvale nedostává prostředků na plnění vlastních utopických volebních závazků, musí nezbytně poohlížet s lačností v oku. Už před dvěma roky se pokusil Kongresem protlačit daňovou sekeru ne nepodobnou té letošní. Firmy tehdy z nejistoty vybruslily právě tím, že uspíšily vyplácení dividend a erár jen naprázdno polknul. Letos byznysmeny očividně rozzlobilo, že Obama totožnou nejistotu vyvolává znovu.

„V šedesátých letech navýšil prezident John Fitzgerald Kennedy daňové zatížení dividend až na 91 procent,“ upozornil portfolio manažer C. J. MacDonald z Westwood Holdings. „I přes enormní snahu se nepodařilo přimět firmy k tomu, aby zaplatily víc než dvě třetiny požadované sumy, navíc si proti sobě Kennedy nebývale popudil vedení firem.“

Milovníci konspiračních teorií by v pěkném obratu o nebývale popuzených manažerech mohl nalézt i otevřenou pohrůžku samotnému prezidentovi. Westwood Holdings totiž sídlí v texaském Dallasu, kde, jak známo, před devětačtyřiceti lety JFK během projížďky kabrioletem přišel o krk a skončil na pitevním stole.

Ne despotickým vládám

Ale proč hned větřit střelný prach: Kdo ví, jestli Barack Obama příští rok ještě bude americkým prezidentem. Mitt Romney se jeví být daleko zdatnějším sokem, než je určitá skupina komentátorů ochotná připustit. K zájmům obchodních společností bude tenhle mormonský byznysmen jistě vstřícnější než poevropštělou alternativou z amerického východního pobřeží načichlý nositel Nobelovy ceny míru.

„Před dvěma lety se Kongres nakonec umoudřil,“ vzpomíná daňový expert Robert Spielman ze společnosti Marcum LLP, sídlící v newyorském Melville.

Podle Spielmana si politici musí uvědomit, že lidé, kteří vytvářejí volný trh, se umějí účinně bránit. Nedá se očekávat, že by Wall Street začal okupovat sám sebe. Manažeři nejsou tak pošetilí. Spíš se dá očekávat, že pokud by došlo na nejhorší, sáhli by po řešení, které už před sedmdesáti lety narýsoval guru investorů Benjamin Graham. Ten ve své knize Security Analysis doporučil, že ve chvíli, kdy se vládní moc začne chovat despoticky, mají se dividendy přestat vyplácet plně. Zisk se má nasměrovat zpět do obchodu a rozvoje firmy.

„Despotická vláda si nezaslouží dostávat nic ze zisku, který obchodník vytváří. Despotická vláda nedokáže s daňovým výnosem nakládat tak, aby jím podporovala rozumný růst. Taková vláda by ke svému chování neměla získávat žádné prostředky kromě těch, které sama vytvoří.“

Protože špatná vláda žádný zisk nikdy nevytvoří, dřív nebo později bude nahrazena vládou lepší. Což lze brát jako varování nejen pro administrativu Baracka Obamy, ale i pro vládu, která zabírá místo někomu schopnému ve Strakově akademii v Praze, Česká republika.  

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ondřej Fér

Ondřej Fér

Ondřej Fér, narozen v roce 1978, studoval a nedostudoval žurnalistiku na FSV UK. Z internetového Světa namodro přešel do tištěných médií, pracoval v časopisech Instinkt, Mladý svět a Redhot. Pro magazín... Více

Související témata

akcieBarack ObamaBenjamin GrahamdanědividendyGeorge W. BushJohn Fitzgerald KennedyMitt Romneyprezidentské volbyUSA
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo